Pēc piecām kārtās visas uzvaras tikai Tomam Kantānam

02.05.2023
Lielmeistars Toms Kantāns spēris platu soli pretim savam pirmajam Latvijas čempiona titulam.

Otrdienas, 2.maija, vakarā, Rīgā, Transporta un sakaru institūta telpās aizvadītas Latvijas vīriešu, sieviešu un amatieru čempionātu piektās kārtas. Tas nozīmē, ka turnīri šķērsojuši ekvatoru un skaidrāk redzami pretendenti uz tituliem un medaļām.

Vīriešu čempionātā otrdien notika ilgi gaidītā cīņā starp turnīra abiem lielmeistariem Tomu Kantānu (2480) un Ilmāru Starostītu (2409). Pirms sacensībām daudzi uzskatīja, ka šī varētu būt galvenā partija cīņā par zeltu, un turnīra gaita par to liecināja, jo gan Kantāns, gan Starostīts bija uzvarējuši visus savus pretiniekus. Baltās figūras šoreiz bija reitinga pirmajam numuram Kantānam un viņš šo priekšrocību nepalaida garām – Starostīts 37.gājienā padevās.

Pēc piecām kārtām abi joprojām ir līderi, taču ar punkta atšķirību. Trešo pozīciju ar 3,5 punktiem dala septiņi spēlētāji.

Dāmām līderes ar 4 punktiem ir divas. Tā ir iepriekšējo trīs čempionātu uzvarētāja WGM Laura Rogule (2251) un jaunā Ramona Golsta (1827). Viņām abām pa trīs uzvarām un diviem puspunktiem, arī savstarpējā spēlē. Uz papēžiem min Marija Kuzņecova (1987), WFM Elīna Otikova (2093), Sofja Vasiļjeva (1708), Larisa Gordijeviča (1750) un WFM Renāte Vidruska (1983), kurām visām pa 3,5 punktiem.

Amatieru čempionātā līderis ar 4,5 punktiem ir Romāns Tolmačevs (1533). Viņš pēc četrām uzvarām pēc kārtas otrdien dalīja punktus uz pusēm ar Dmitriju Lisovski (1451), kurš atpaliek par punktu un ir otrais.

Rezultāti apskatāmi chess-results.com.

Visi trīs turnīri noslēgsies 5.maijā.