Laura Rogule: "Esmu daudz laika veltījusi šaham un ļoti vēlos spēlēt"

07.10.2021
Foto: Andris Tihomirovs

Lielmeistare Laura Rogule, septembrī vienpadsmito reizi kļūstot par Latvijas čempioni klasiskajā šahā sievietēm, no leģendārās Mildas Laubertes atpaliek vairs par diviem tituliem. Piedāvājam nelielu sarunu par aizvadīto turnīru un tuvākajiem plāniem.

Apsveicu ar kārtējo titulu. Kādi bija galvenie iemesli pieteikties šim čempionātam?

Paldies. Galvenais iemesls bija, beidzot pēc ilgas pauzes, piedalīties klasiskā klātienes turnīrā, kas manuprāt ir ļoti svarīgi pirms "Grand Swiss". Bija arī nepieciešams pārliecināties, ka varu nospēlēt vienu partiju dienā un manai mazākajai meitiņai pret to nebūs lielu iebildumu. Protams, ka bija arī vēlme nepalaist garām iespēju tikt pie 11. titula, bet šogad tas nebūt nebija galvenais.

Laikam jau nekas cits kā čempiones tituls tevi šajā turnīrā neapmierinātu. Cik viegli vai grūti tas nāca?

Jā, tikai pirmā vieta būtu gana labs rezultāts. Lai arī čempionāts varēja būt ar daudz spēcīgāku sastāvu, tomēr arī vajākā turnīrā neviens punktus nedāvina, tie ir jāizcīna. Ņemot vērā arī neseno ģimenes pieaugumu un lielās ģimenes ikdienu, kur visam un katram jāatrod laiks, šis turnīrs vispār bija milzīgs pārbaudījums un pēc tā jutos kā noskrējusi maratonu.

Kā tu vērtē jaunās paaudzes spēli šajā čempionātā? Konkurentes aug?

Ir talantīgas meitenes, kurām redzu lielu vēlmi uzvarēt. Ja to apvieno ar regulāriem, labiem treniņiem, tad var sasniegt daudz. Var redzēt, ka ir meitenes, kuras jau cītīgi trenējas.

Apsveicot tevi arī ar ceturtās meitas piedzimšanu, jājautā, cik daudz laika šaham tu spēji veltīt posmā starp desmito un vienpadsmito titulu?

Paldies. Drīz pēc iepriekšējā čempionāta sāku trenēt Rīgas Šaha skolas audzēkņus. Vēl arī daudz spēlēju šahu internetā, spēlēju arī korespondenci un piedalos risināšanas sacensībās.Jāsaka, ka tik daudz šaha ikdienā tādā laika posmā man nekad nav bijis.

Jau šomēness sāksies "Grand Swiss", kurā arī tu piedalīsies? Cik esi gatava šim turnīram?

Esmu daudz laika veltījusi šaham un ļoti vēlos spēlēt. Domāju, ka varu teikt, ka esmu gatava.

Spēlēšana ar pasaules Top spēlētājiem un spēlētājām tev nav nekas jauns. Vai esi sev definējusi, ko vēlies sasniegt šajā turnīrā?

Esmu, bet nevēlos to atklāt, jo uzskatu, ka tas traucēs sasniegt mērķus.

Šogad arī meita Lauma kļuva par valsts čempioni U–10, bet Līvai bronza U–8. Mājās ir vēl vietas, kur medaļas un kausus likt?

Tiešām skapju augšas ātri piepildās ar kausiem un medaļu kastīšu skaits pieaug, bet vēl kādam laikam vietas pietiks.

Nākamgad Maskavā paredzēta pasaules šaha olimpiāde, pēc kuras daudzi ir jau noilgojušies. Latvijas izlase var ar tevi rēķināties?

Protams, ka var. Arī es esmu noilgojusies pēc olimpiādes.