Latvijas Šaha federācijas darbības pārskats par 2023.gadu

27.01.2024
Foto: Didzis Grodzs

"Tumšākās naktis rada spožākās zvaigznes" – tā lakoniski var raksturot aizvadīto 2023.gadu Latvijas šahā, kurš papildu iepriekšējo gadu izaicinājumiem nesa arī pavisam jaunus, toties vēlāk dāvāja sen nepieredzētas uzvaras.

Latvijas šaha sacensību kalendārs ir veidots tā, lai gada pirmajā nogrieznī norisinātos svarīgākie valsts čempionāti, kuri kalpo kā atlases un kvalifikācijas sacensības pasaules un Eiropas meistarsacīkstēm, tām savukārt tradicionāli norisinoties gada otrajā pusē.

Un tieši gada sākumā Latvijas Šaha federācija saskarās ar ārkārtas apstākļiem, kuras ietekmēja 2022. gada rudenī notikušās Saeimas velēšanas un tam sekojošo ilgstošo jaunās valdības izveidi, kuras rezultātā valsts budžeta projekts tika iesniegts izskatīšanai vien 2023. gada februārī – laikā, kad valsts piešķirto līdzekļu apmērs federācijai parasti jau bija zināms.

Šī kavēšanās apdraudēja ierasto sacensību norises kārtību. Vairāki turnīri tika izziņoti novēloti, tomēr neviens no plānotiem pasākumiem netika atcelts, par ko federācija ir pateicīga saviem sadarbības partneriem – Latvijas Sporta federāciju padomei, Transporta un sakaru institūtam, biznesa augstskolai “Turība” un Banku augstskolai, kā arī ikvienam personīgi, kurš deva savu artavu un nepalika vienaldzīgs, iesaistoties situācijas risināšanā.

Neraugoties uz traucējošiem faktoriem, Latvijas Šaha federācijai pēc 4 gadu pārtraukuma izdevās atjaunot Latvijas Komandu čempionātu klasiskajā šahā, iepriekšējo gadu līmenī novadīt Latvijas Skolu šaha olimpiādi, pilotprojekta veidā paplašinot to ar Baltijas Skolu šaha olimpiādes posmu, pirmo reizi ļoti ilga laika periodā sarīkot treniņnometnes jauniešiem lielmeistaru vadībā, kā arī vēl vairāk adaptējot sacensību kalendāru, pārņemt pasaules praksi un pirmo reizi vēsturē organizējot Latvijas junioru čempionātu U-20 vecuma grupā.

Lai gan Latvijas Šaha federācijas primārs uzdevums ir tiešā veidā koordinēt Latvijas šaha dzīvi, organizējot un vadot pasākumus, ļoti svarīgi atcerēties, ka lielāko daļu tautas sporta pasākumu organizē vietējas pašvaldības, šaha klubi, to treneri un šaha spēles entuziasti kopumā. Tāpēc Latvijas Šaha federācijai ir ļoti svarīgi arī radīt un uzturēt vidi, kurā ikvienam būtu iespēja realizēt sev interesējošus un sabiedrībai vajadzīgus projektus. 2023. gadā uz Latvijas šaha kartes parādījušies jauni turnīri Viļakā, Kandavā un Garkalnē, pēc vairāku gadu pārtraukuma atjaunotas sacensības Aizkrauklē un Vangažos, sarīkoti pasākumi plašam cilvēku lokam Kalnciema kvartālā un Brasas apkaimes svētkos, dzimusi un īstenojusies ļoti ambicioza iniciatīva par riņķa normas turnīriem Latvijā, kā arī beidzot tika papildināta Latvijas šaha grāmatu bibliotēka, kuru ar jaunu izdevumu "Amatiera piezīmes" bagātinājis meistarkandidāts un šaha treneris Ojārs Pētersons.

Katrs tūkstoš jūdžu ceļojums sākas ar pirmo soli un nu iepriekšminētiem projektiem tas ir sperts un ir pamats cerēt, ka pārredzamā nākotnē tie kļūs par Latvijas šaha dzīves neatņemamo sastāvdaļu. Par iedvesmas avotu un piemēru var kalpot citu mūsu jomas pārstāvju iespētais. Tā, 2023. gada nogalē Vijai Rožlapai tika piešķirta Gada balva par mūža ieguldījumu, Sergejam Kļimakovam pasniegts Latvijas Republikas Tieslietu ministrijas apbalvojums "Cilvēks – Cilvēkam" par viņa darbu “Chess For Freedom” projektā, Viesturs Kapče izpelnījās pasaules mēroga uzmanību, starptautiskajā konferencē daloties pieredzē par šaha mācīšanu bērniem ar autisma spektra traucējumiem, un, protams, Dana Reizniece-Ozola, kuras līdzšinējais dzīvesgājums ticis apkopots grāmatu izdevēja VINCENT "Ievērojamu Latvijas cilvēku biogrāfijas" sērijas grāmatā.

Tomēr visskaļāk par Latvijas šahistu iespēto aizvadītajā gadā runā viņu sportiskie rezultāti. 2023. gadā Latvijas šahisti ir bijuši īpaši aktīvi starptautiskajā arēnā. Tā, pirmo reizi kopš 2017. gada, kad šāds pasākums norisinājās pašu mājās Rīgā, Latvija tika pārstāvēta Eiropas sieviešu čempionātā, savukārt Agnesas Ter-Avetisjanas un Emīla Mieriņa dalība pasaules junioru čempionātā bija pirmā pēc 9 gadu pauzes. Un līdzīgi kā šaha spēlē, aktivitāte nesa augļus.

Par 2023. gada pirmo skaļo panākumu šahā parūpējās trenere Poļina Ni, izcīnot bronzas medaļu Eiropas senioru čempionātā sievietēm S-50 grupā. Nedēļu vēlāk, ļoti tuvu goda pjedestālam Gruzijas pilsētā Batumi notikušajā pasaules kadetu čempionātā rapidā un blicā bija Daniels Beniosevs. Savukārt viņa pērnā gada panākumu izdevās atkārtot Arsenijam Derbeņevam, kurš izcīnīja trešo vietu Eiropas Savienības čempionātā. Savu čempiona titulu spēja aizstāvēt Latvijas sieviešu izlase, izcīnījusi uzvaru pasaules čempionātā komandām senioriem otro gadu pēc kārtas.

Par gada liekāko sasniegumu mēs viennozīmīgi varam nosaukt Agnesas Ter-Avetisjanas triumfu Eiropas čempionātā klasiskajā šahā jauniešiem vecuma grupā U-16 meitenēm. Šis ir unikāls sasniegums, ņemot vērā, ka pēdējo medaļu Eiropas jauniešu čempionātos Latvija ieguva tālajā 2000. gadā, kad bronzu no Kalitejas (Grieķija) mājup veda Ilze Bērziņa (U-16), bet  pēdējais čempiona tituls mūsu valstij tika 1999. gadā. Toreiz par kontinenta čempioni Litohoro (Grieķijā) kronēja Danu Reiznieci (U-18).

Būdami lepni par 2023. gada rezultātiem, mūsu mērķis ir ne tikai saglabāt pašreizējo līmeni, bet arī turpināt progresēt. Aizvadītais gads ir bijis daudzpusīgs, gan izaicinājumu, gan arī panākumiem bagāts. No tā mēs paņemsim svarīgas mācības un atmiņas par spilgtākajiem mūsu valsts šahistu panākumiem, kuras kalpos par latiņu nākamā gada sasniegumiem.

Toms Kalniņš