Latvija ieguvusi tiesības rīkot pasaules čempionātu šaha problēmu risināšanā

07.12.2023
Latvijas pieteikuma ekrānfoto.

Latvija ieguvusi tiesības rīkot 66. Pasaules šaha kompozīcijas kongresu un 47. pasaules čempionātu šaha problēmu risināšanā, kas no 2024. gada 27.jūlija līdz 3.augustam notiks Jūrmalā. Uz kongresu vien gaidāmi ap 150 dalībnieku no 40 valstīm..

2023.gada 8. novembrī 30 dalībvalstis piedalījās WFCC (World Federation for Chess Composition = Pasaules šaha kompozīcijas federācija) tiešsaistes sanāksmē, kas galvenokārt bija veltīta diskusijām par turpmākajiem WFCC notikumiem un 66. WCCC (World Congress for Chess Composition = Pasaules šaha kompozīcijas kongress) un 47. WCSC (World Chess Solving Championship = Pasaules čempionāts šaha problēmu risināšanā) rīkotāju. Latviju WFCC sēdē pārstāvēja tās delegāte Jūlija Visocka, kura prezentēja Latvijas piedāvājumu kongresa organizēšanai.

Kopumā tika apspriestas trīs kandidātvalstis: Brazīlija, Grieķija un Latvija. Aizklātā balsojumā Zoom sanāksmē no 30 delegātiem 21 atdeva savu balsi  par Jūrmalu, četri par Rodu un trīs par Riodežaneiro. Viens delegāts nebalsoja, bet viens atturējās. Pēc vēl divu e-pastā nosūtīto balsu pievienošanas Jūrmala pārliecinoši ieguva tiešo vairākumu ar 23 balsīm no 32 delegātiem.

Ar tik plašu atbalstu mēs gatavosimies neaizmirstamam kongresam un pasaules čempionātam šaha problēmu risināšanā Jūrmalā no 2024.gada 27.jūlija līdz 3.augustam! Uz kongresu mēs gaidām ap 150 dalībnieku no 40 valstīm.

Līdz šīm Latvijai jau ir bijis tas gods uzaicināt Pasaules šaha kompozīcijas kongresu 2008.gadā (galvenais organizators ir bijis Iļja Ķetris). Latvijas Problēmšaha Biedrība uzskata, ka salīdzinot ar 2008.gadu, mums izveidojas daudz stiprāka Latvijas komanda: 2022.gada Eiropas Risināšanas čempionātā Emīls Tabors ir izcīnījis 3.vietu junioru ieskaitē, bet Laurai Rogulei ir 3. vieta starp sievietēm pasaules reitingu tabulā!

Cerams, daudziem mūsu šaha problēmu risinātajiem šī būs vienreizēja iespēja nobaudīt gada nozīmīgāko WFCC notikumu un arī atbalstīt Latviju gan pasaules čempionātā, gan papildu turnīros.

Jūrmalas WCCC 2024 oficiālā vietne (https://wccc2024.wfcc.ch) ir izstrādes stadijā un tiks paziņota uz WFCC mājas lapā (www.wfcc.ch) pēc dažām dienām kopā ar ielūgumu.
Tomēr jau tagad visi šaha draugi laipni aicināti apskatīt ielūguma projektu, provizorisko kongresa nedēļas grafiku un, protams, padomāt par savu dalību vai/un atbalstu pasākumam! Katrs dalībnieks mums būtu ļoti svarīgs!

Latvijas Problēmšaha Biedrība gribētu uzaicināt arī LŠF šaha trenerus atbalstīt Latviju šaha problēmu risināšanas čempionātā un Open turnīra gan ar savu dalību, gan sagatavojot savus audzekņus.

Tuvāk kongresam mēs publicēsim detalizētāko informāciju par risināšanas sacensībām, šaha kompozīciju sastadīšanas turnīriem un citiem notikumiem (lekcijas un izklaides) kongresa ietvaros.

Pieejama arī informācija par 2024. gada risināšanas sacensībām, kāmēr gatavojamies pasaules risināšanas čempionātam:
- 21.01.2024 – Intermational Solving Content (sacensības notiek vienlaicīgi katra dalībvalstī)
- 11.05.2024 – 50. Latvijas čempionāts šaha kompozīciju risināšanā
- 2024. gada Eiropas čempionāts Šaha kampozīciju risināšanā notiks Vācijā, Hāgenā, 19-21.04.2024 (https://www.ecsc2024.de/). Registrācija ir jau atvērta.

Visi esat laipni lūgti sūtīt jautajumus par risināšanas sacensībām, šaha kompozīciju, par Latvijas problēmšaha biedrības organizētiem pasākumiem - julia@chessproblem.lv

Jūlija Visocka