Kuldīgā uzvar meitenes un "ThinkB4UMove"

18.09.2023
Foto no facebook.com/dana.reizniece

Piektdien un sestdien Kuldīgas novada Sporta skolas šaha klubā notika lielmeistares Danas Reiznieces-Ozolas 18.kausa izcīņa un paralēli arī Kuldīgas novada Sporta skolas 59.ceļojošā komandu kausa izcīņa šahā.

Sacensībās, kuru balvu fonds bija ap 1000 eiro, piedalījās 60 jaunie šahisti no daudzām Latvijas vietām, kas dzimuši 2005.gadā un jaunāki. Notika individuāls turnīrs ar komandu ieskaiti. Katrā vienībā varēja pieteikt ne vairāk kā četrus dalībniekus, bet ieskaiti deva trīs labākie dalībnieki.

Divu dienu turnīrā dalībniekiem bija jāaizvada Šveices sistēmas 7 rapida kārtas ar apdomas laiku 25 minūtes partijai plus 15 sekundes par gājienu. Tika aprēķināts arī FIDE reitings.

Pirmo reizi turnīra pastāvēšanas vēsturē pirmās trīs vietas ieņēma daiļā dzimuma pārstāves. Galvenā reitingfavorīte WCM Marija Kuzņecova (1964) uzvarēja visas septiņas partijas, bet tālāk ar 5,5 punktiem palika attiecīgi Naomi Maklakova (1888) un Melānija Luīze Jansone (1742). Tikai aiz viņām sekoja zēni, no kuriem labākie ar 5 punktiem bija Filips Freibergs (1546), Reinis Valdats (1827) un Emīls Tabors (1745).

Kuzņecova ar 6,5 punktiem uzvarēja arī pērn. Kopumā viņai Reiznieces-Ozolas kausa izcīņā jau 15 nezaudētas partijas pēc kārtas.

Komandu vērtējumā pirmās četras vietas ieņēma Rīgas Šaha skolas kolektīvi, tikai piektā bija vienība no Jēkabpils. Ar 16,5 punktiem labākā bija komanda "RŠS - ThinkB4UMove", kurā bez Kuzņecovas spēlēja arī Einars Ļahs un Renārs Mūzis.

Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com: individuāli, komandas.

Danas Reiznieces-Ozolas komentārs savā feisbuka lapā: "18. lielmeistares D.Reiznieces-Ozolas kauss šahā beidzās ar trīs meiteņu uzvaru! Kuldīga iedvesmo! Šis turnīrs ir lielā mērā domāts, lai meitenes justos gaidītas un novērtētas, lai dotu tām papildu pārliecību un izaugsmi.

Sumināti tika labāko sportistu treneri un skaistākā partija (kuru Vadims Aleidžāns pabeidza ar slāpējošo matu pret Jevgēņiju Siņicinu), bet "paraugs šahā" šogad nopelnīja Renārs Petrovs no Jēkabpils. Labākais kuldīdznieks – Krišs Sproģis.

Turnīrs jau sasniedzis pilngadību, un ir treneri, kas jau no pirmās dienas ved savus audzēkņus uz manu dzimto Kuldīgu. Paldies, Vija Rožlapa un Gaļina Sudmale! Pa šiem gadiem izauguši lieliski šahisti, bet daži treneri – turnīra draugi – jau spēlē šahu viņsaulē. Kuldīdznieki un tās draugi Gunārs Gertners, Aivars Stašāns un Georgs Makovskis starp tiem.

Mans treneris Viktors Šteinbergs visu lieliski organizē, un šogad ar tiesāšanu palīdzēja jau Nellija Maklakova, Gaļina Sudmale un Raivo Šteinbergs.

Paldies Kuldīgai, Inesei Astaševskai, Agrim Kimboram un Kuldīgas novada Sporta skolai par atbastu gadu no gada!"

Foto no facebook.com/dana.reizniece
Foto no facebook.com/dana.reizniece
Foto no facebook.com/dana.reizniece
Foto no facebook.com/dana.reizniece
Foto no facebook.com/dana.reizniece