Latvijai piektā vietā NATO čempionātā

13.09.2023
Latvijas delegācija Slovēnijā. Foto no facebook.com/dana.reizniece

Slovēnijas pilsētas Portorožas Kongresu centrā "Bernardin" aizvadīts tradicionālais NATO valstu čempionāts, kurā šogad cīnījās 116 dalībnieki, kas kopumā veidoja 21 komandu. Latvijas vienība ierindojās augstajā piektajā vietā.

Šahistiem no 4. līdz 8.septembrim nācās aizvadīt Šveices sistēmas 7 kārtu turnīru ar apdomas laiku 90 minūtes partijai plus 30 sekundes par gājienu. Turnīrs bija individuāls, bet ar komandu ieskaiti, kurā vērtēja četru labāko dalībnieku punktu summu.

Latviju pārstāvēja WGM Dana Reizniece-Ozola (2260), Jānis Valeinis (2178), Kaspars Circenis (1847), Mārtiņš Ivbulis (1836), Aleksejs Ivanovs (1756), Jānis Koops (1643) un Valērijs Rižihs (1570).

Noslēgumā ar 5 punktiem 15.vietu ieņēma Reizniece-Ozola, bet 17.pozīcijā bija Circenis, savukārt 4,5 punkti Valeinim deva 29.vietu, bet Koops palika 32. Par uzvarētāju kļuva FIDE meistars no Vācijas Roberts Šteins (2419) ar 6 punktiem.

Komandu vērtējumā Latvijai 19 punkti deva 5.vietu. Par diviem punktiem vairāk bija Vācijai, bet par vienu – Grieķijai, ASV un Turcijai.

11 kārtu blica (3+2) turnīrā ar 7,5 punktiem labākais no mūsējiem bija Jānis Valeinis, kurš palika astotais.

Visi dalībnieki un rezultāti apskatāmi natochess.com.

Savā feisbuka lapā Dana Reizniece-Ozola raksta: "Latvijas Nacionālie bruņotie spēki 33.NATO šaha čempionātādala 5.-6.vietu. ar Poliju tūlīt aiz Vācijas, Grieķijas, ASV un Turcijas. Latvijas komandai tas ir lielisks sasniegums, apsveicu visus cīņubiedrus – kpt. A. Ivanovu, srž. Mārtiņu Ivbuli, vzs. V. Rižihu, zs. D. Reiznieci-Ozolu,  zs. Jāni Valeini, zs. Jāni Koopu, zs. K.Circeni un delegācijas vadītāju – virsleitnantu Matīsu Cauni.

Priecājos būt Latvijas komandas sastāvā, tik lielu biedriskumu un komandas garu sen nebiju jutusi. Jautri un jauki atpūtā, nopietni un atbildīgi, gatavojoties mačiem un cīnoties par katru puspunktu! Nākamgad NATO šahs dosies uz Grieķiju, pēc tam uz Poliju, bet 2026.gadā Latvija organizēs čempionātu un sirsnīgi uzņems stratēģiskos partnerus!"

Foto no facebook.com/dana.reizniece
Foto no facebook.com/dana.reizniece
Foto no facebook.com/dana.reizniece
Foto no facebook.com/dana.reizniece