Iznākusi jauna grāmata par šahu "Amatiera piezīmes"

01.09.2023
Foto no facebook.com/ezerrozesgramatas

Meistarkandidāts, šaha treneris un entuazists Ojārs Pētersons Latvijas šaha grāmatu bibliotēku bagātinājis ar jaunu izdevumu "Amatiera piezīmes". 268 lapaspušu biezais izdevums cietajos vākos ir palīglīdzeklis iesācējiem, kuri ir jau apguvuši šaha noteikumus un gājienus.

Izdevniecībā "Ezerrozes grāmatas" tapušajā grāmatā aptvertas visas spēles stadijas – gan atklātnes, gan vidusspēle, gan galotnes. "Gājiens baltajiem. Amatiera piezīmes" izklāsts jaunajiem šahistiem palīdzēs labāk noorentēties visās spēles stadijās. Autors cer, ka kaut ko interesantu un noderīgu grāmatā atradīs arī kvalificēti šahisti.

Grāmatu un tās tapšanu skaidro pats tās autors, 62 gadus vecais kandavnieks Ojārs Pētersons: "Sākumā bija šaubas un  izaicinājums, kas tika pārvarētas. Tā var teikt par 4–5 gadu darbu pie nu jau izdotās grāmatas. Izdevās ne tika sistematizēt un apkopot materiālu, kas bez šaubām ir visa pamatā, bet arī pārvarēt latviešu iedzimto kautrību.

Īsi par ko ir grāmata: to var salīdzināt ar stāstu par inženieri un mehāniķi. Ja mehāniķim ir skaidrs, kura skrūve jāpieskrūvē, šajā gadījumā, šis gājiens ir jāiet tāpēc, ka tā iet, tad inženieris mēģina saprast, kāpēc šī skrūve darbojas kopējā mehānismā. Šahā tas būtu: kādas konsekvences nes konkrētais gājiens kopējā spēles ritējumā. Šoreiz autors priekšroku dod inženieriem.

Vēlos vēlreiz pateikties visiem, kas palīdzēja gan morāli, gan materiāli grāmatas tapšanas procesā. Visi uzvārdi minēti priekšvārdā.

Tāpat paldies par pirmajām pozitīvām atsauksmēm no lasītāju puses. Ceru, ka grāmata palīdzēs ikvienam šaha pratējam kaut nedaudz sistematizēt jau esošās zināšanas par spēli."

Tie, kas vēlas iegādāties grāmatu vai izteikt atsauces, jautājumus un piezīmes, aicināti sazināties ar autoru pa e-pastu ojarsp@gmail.com.

 

Grāmatas autors Ojārs Pētersons aizvadītajā "RTU Open 2023".