Latvijas izlase uzsāk cīņas U-16 pasaules jauniešu šaha olimpiādē

13.08.2023
Latvijas izlase ar lielmeistaru Ņikitu Meškovu centrā Eindhovenā.

Svētdien, 13.augustā, Nīderlandes pilsētā Eindhovenā sākās pirmā kārta U-16 pasaules jauniešu šaha olimpiādē, kurā piedalās 63 komandas no 47 federācijām, arī Latvijas izlase. Līdz 18.augustam visām vienībām būs jāaizvada 9 kārtas ar rapida laika kontroli 45 minūtes + 10 sekundes par gājienu.

Latvijas izlases sastāvā ir Arsēnijs Savičevs (2136), Aleksejs Adamovičs (2000), Miķelis Vingris (2031) un WFM Agnesa Stepania Ter-Avetisjana (1889). Delegācijas vadītājs un treneris (ar turnīra oficiālu amatu – kaptenis) ir lielmeistars Ņikita Meškovs, kuram tā ir debijas reize šāda statusā. Viņš tika izvēlēts, jo pirms olimpiādes bērniem un jauniešiem aizvadīja speciālas treniņsesijas.

Ja spēlētāji ceļu uz sacensību norises vietu mēroja no lidostas Rīga, visiem četriem priekšlaikus pārtraucot savu līdzdalību festivālā "RTU Open", tad Meškovs uz Eindhovenu devās no Vācijas, kur piedalījās apļa turnīrā. Erkenšvikas kluba simtgades sacensībās viņš ieņēma trešo vietu, nezaudēdams ne partiju. Turpat cīnījās arī GM Zigurds Lanka. Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com.

Eindhovenā Latvijas izlasei ir 18. augstākais sākuma reitings. Komanda ar treneri ir definējusi viegli saprotamu uzdevumu. Vieta desmitniekā būs ļoti labs panākums, vieta sava reitinga līmenī būs labs panākums, savukārt vieta zemāk tiks uzskatīta par neveiksmi. Neparocīga mūsu vienībai ir laika kontrole, jo 45+10 Latvijā faktiski nespēlē. Šogad reglaments nepieļauj rezervistus, tādēļ katrā cīņā četri pret četri spēlēs visu mūsu šahisti. Taču šajā ziņā visiem apstākļi ir vienādi.

Šī ir jau ceturtā olimpiāde, kurā piedalās Latvijas U-16 jaunieši. Pērn Nahičevānā (Azerbaidžāna) mūsējie finišēja 22. vietā, 2018.gadā komanda ieņēma 33.vietu, bet 2016.gadā – 26.pozīciju.

Rezultātiem var sekot līdzi chess-results.com.

Turnīra oficiālā mājaslapa: youtholympiad2023.fide.com/

Latvijas izlase Rīgas lidostā.