Debijas skolu komandu čempionātā startēja arī komanda no Latvijas

09.08.2023
Latvijas komanda pirmajā kārtā pret Zambijas pārstāvjiem. Foto no facebook.com/sahsirmode

Kazahstānas pilsētā Aktavā, kas atrodas pie Kaspijas jūras, noslēdzies pirmais pasaules skolu komandu čempionāts šahā. Tas tika aizvadīts divās vecuma grupās (U-12 un U-18) ar pussimts valstu pārstāvju piedalīšānos, arī Latvijas.

Mūsu valsti U-18 vecuma grupā pārstāvēja Rīgas 1.ģimnāzijas komanda, kurā spēlēja Marija Kuzņecova (1969), Andrejs Freibergs (1884), Reinis Valdats (1931), Vadims Aleidzāns (1577) un Darja Zubova (1422).

Nolikums paredzēja Šveices sistēmas astoņas rapida kārtas ar apdomas laiku 45 minūtes partijai plus 10 sekundes par gājienu. Cīņas notika formātā četri pret četri.

Latvijas komanda pēc starta reitinga bija astotā, tomēr turnīra gaitā šo augsto latiņu neizdevās noturēt. Ģimnāzisti izcīnīja četras komandu uzvaras un cieta arī tikpat daudz zaudējumus. Rezultātā 22.vieta 43 komandu konkurencē.

Individuāli punktu ziņā visraženākā no mūsējām bija Kuzņecova. Viņai sešas uzvaras, viens neizšķirts un zaudējums tikai pret visa turnīra pirmo numuru, starptautisko meistaru Isiku Kanu (Turcija, 2374). Tieši viņa pārstāvētā Stambulas ENKA augstskola kļuva par turnīra uzvarētāju.

Freibergs un Valdats astoņās partijās iekrāja pa 4 punktiem, Aleidzānam 2 punkti četrās cīņās, bet Zubovai punkts četrās.

Visas komandas, dalībnieki un rezultāti apskatāmi chess-results.com

Oficiālā mājaslapa: https://wstcc2023.fide.com/

Foto no facebook.com/sahsirmode
Foto no facebook.com/sahsirmode
Foto no wstcc2023.fide.com