Marija Kuzņecova kļuvusi par Latvijā pirmo WCM titula īpašnieci

03.08.2023
Foto Diāna Matisone no facebook.com/sahiste.marija.

Kaut arī Starptautiskā Šaha federācija (FIDE) Sieviešu FIDE meistarkandidātes (WCM – Woman Candidate Master) titulu ieviesa jau 2002.gadā, tikai šogad Latvija kļuva bagātāka ar pirmo šī tulula īpašnieci. Par to kļuva 13 gadus jaunā Marija Kuzņecova (reitings – 2023).

Sieviešu FIDE meistarkandidātes titulu bez normu izpildīšanas vai īpašiem panākumiem piešķir, kad spēlētāja ir sasniegusi klasisko reitingu 2000. Kaut arī vairākkārtējā Latvijas jauniešu čempione un Latvijas U-14 meiteņu reitinga līdere Kuzņecova 2000 punktus ieguva jau pērnā gada novembrī, iespēja iegūt šo titulu viņa izmantoja tikai tagad.

Šobrīd viņas reitings ir 2023, tikai punktu no personīgā rekorda. Pēdējais reitinga pieaugums viņai fiksēts jūlijā turnīrā "Chech Open" Pardubicē, kur Kuzņecova savu reitingu palielināja par 56,4 punktiem.

Līdz ar WCM parādīšanos Latvijas sarakstā, mūsu valsts šahistiem šobrīd ir visi iespējamie spēlētāju tituli – GM un WGM; IM un WIM; FM un WFM; CM un WCM.

Atgādināsim, ka par Latvijā pirmo FIDE meistarkandidātu (CM) 2021.gadā kļuva Arvīds Andrejevs (2165). Šo titulu var iegūt, šķērsojot 2200 punktu robežu.