Ar turnīru "Limbažiem ir 800" atzīmē Šaha dienu un pilsētas jubileju

25.07.2023

Pasaules šaha dienā, 20.jūlijā, Limbažos norisinājās starptautiskais šaha turnīrs "Limbažiem ir 800". Ar turnīru, kas iepriekš bija zināms kā šaha festivāls "Vidzemes vasara", rīkotāji godināja arī Limbažu pilsētas astoņsimtgadi.

Pie šaha galdiņiem sacīkstēs tikās dažādas meistarības pakāpes 77 spēlētāji. Lielākoties dalībnieki pārstāvēja Latviju, tostarp piecpadsmit bija no Limbažu novada vai ar šejieni saistīti, bet spēlētāju rindas papildināja arī septiņi šahisti no Tartu Igaunijā.

– Sveicu Šaha dienā! – klātesošajiem vēlēja turnīra direktors Ivars Babris, bet Limbažu novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs pauda prieku par šo pasākumu un šaha tradīcijas saglabāšanu. Viņš bija gandarīts dalībnieku vidū redzēt gan jau pieredzējušos spēlētājus, kuri palikuši uzticīgi šim sporta veidam, gan jaunos censoņus, kurus šīs spēles prasme tikai attīstīs un palīdzēs domāt stratēģiski. Novada vadītājs sacīja paldies arī treneriem, kuri jaunajai paaudzei nodod savas zināšanas un mīlestību pret šahu. Viens no tādiem ir arī kocēnietis Elmārs Gulbis, kurš, sagaidījis savu 94. jubileju, Limbažu starptautiskajā turnīrā bija vispieredzējušākais spēlētājs. Valmieras Pārgaujas ģimnāzijā viņš joprojām trenē jaunos šahistus. Kamēr vien varēšot aizbraukt uz skolu, viņš ir apņēmības pilns turpināt to darīt.

No Limbažu novadu pārstāvošajiem šahistiem vairāk nekā puse bija jaunieši. Limbažnieks Gusts Vītums-Jaunzems tikai nupat bija pārradies no starptautiskā kultūras un mākslas festivāla Eiropiāde Vācijā un uzreiz jau steidza piedalīties šaha sacensībās. Zēns kopš pagājušās vasaras attālināti mācās pie šaha trenera Ata Bētiņa viņa izveidotajā A.B.šahs un ir krietni uzlabojis savas prasmes. – "Limbažiem ir 800" ir labs turnīrs, kurā satiekas draugi, paziņas. Bērniem ir aizraujoši uzspēlēt, jo viens ir sacensties savā starpā, bet pavisam kas cits – ar pieaugušajiem. Labs treniņš, – vērtē Gusta mamma Laila.

Turnīrā dalībnieki izspēlēja astoņas ātrā šaha kārtas ar apdomas laiku desmit minūtes katram dalībniekam un papildus 5 sekundes par katru gājienu.
Šaha turnīrā "Limbažiem ir 800", iegūstot maksimālo punktu skaitu (8), uzvaru svinēja šaha lielmeistars Normunds Miezis, kurš piedalījies visās Limbažu "Vidzemes vasarās" un uz kura rīkotajiem Olaines Šaha svētkiem spēlēt brauc arī mūsu novada pārstāvji. Otro vietu ar 6,5 punktiem ieguva šaha lielmeistare Laura Rogule, kura sacensties uz starptautiskajiem turnīriem Limbažos braukusi arī iepriekš. Līdz ar viņu piedalījās arī abas meitas Lauma un Līva, kā arī tētis Uldis. – Limbaži ir simpātiska pilsēta. Turnīrs labi noorganizēts. Kopumā ar savu rezultātu esmu apmierināta. Protams, varēja būt labāk, bet varēja būt arī sliktāk, jo uz sacensībām bija ieradušies spēcīgi meistarkandidāti šahā. Nebija viegli, – stāsta L. Rogule. Trešo vietu ieguva meistarkandidāts šahā, priekulietis Andris Ručs. Apbalvoja arī 4. un 5. vietas ieguvējus – attiecīgi FIDE meistaru šahā, carnikavieti Kristapu Krustkalnu un meistarkandidātu, valcēnieti Māri Koopu.

Sacensībās sumināja arī labāko rezultātu sasniegušos dažādās kategorijās. Balvu vecuma grupā S-65 saņēma nacionālais meistars šahā, limbažnieks Juris Saksis, bet vecuma grupā S-50 – meistarkandidāts šahā, alojietis Agris Kantoris, kurš turnīra kopvērtējumā bija sestais. Par savu panākumu viņš priecājās, kā nekā cīņas bija sīvas. Kā labāko rezultātu sasniegušo dāmu sveica Naomi Maklakovu. No jaunietēm (U-18) veiksmīgāk nospēlēja Lauma Mieriņa, bet no jauniešiem – Maksims Otrohovs. Balvu kā labāk nospēlējušais Limbažu novada šahists saņēma nacionālais meistars šahā, salacgrīvietis Aivars Skuja, bet limbažnieku Māri Kristapu Strazdiņu sumināja kā veiksmīgāko Limbažu novada jaunieti (U-18).

Mierinājuma un pārsteiguma balvas no turnīra atbalstītājiem pasniedza Limbažu novada jaunajiem šahistiem Elzai Puķītei, Undīnei Skreitulei, Rihardam Babrim, R. Blūmiņam, Oliveram Smilgam, G. Vītumam Jaunzemam un Kristapam Zasam, tāpat tās saņēma Dafne Maklakova, Matīss Mitenieks, Uldis Muižarājs, Uldis Melderis, Ralfs Kuklis un Ivo Saksis. Turnīra galvenais tiesnesis Aivars Laizāns un viņa vietnieks Alberts Cimiņš apdāvināja arī pašu organizatoru I. Babri, pasniedzot viņam futbolista Māra Verpakovska grāmatu Manas [ie]spējas, jo dēla Riharda dēļ Ivars pēdējā laikā pastiprināti interesējas par futbolu.

Kaijciemietis Raimonds Liecis šaha sacensībās nebija piedalījies desmit gadus. Pa šo laiku viņš vairāk aizrāvās ar novusu, bet šahu spēlēja tikai internetā. Kā pats smejot atzīst, šajā turnīru nolēma spēlēt, lai pie viena galdiņa tiktos ar kādreizējo šaha spēles kolēģi, limbažnieku Jāni Meijeru un viņu uzvarētu. Protams, vēlējies klātienē satikt arī pārējos limbažniekus, ar kuriem kopā kādreiz spēlēts. Vienam ar otru kaijciemietim un limbažniekam gan saspēlēties neizdevās, taču R. Liecis ir gandarīts, ka turnīrā izcīnīja vairāk punktu (5) nekā J. Meijers, kura kontā šoreiz bija trīs uzvaras. Limbažnieks Viesturs Štrāls ar dalību vienmēr cenšas atbalstīt savā pilsētā notiekošās šaha sacensības. Pirmajā partijā tikās ar A. Skuju. – Turējos jau, turējos pretī, bet nekā, – par zaudējumu spēcīgajam šahistam limbažnieks pasmaida. Ņemot vērā, ka ilgi nebija spēlējis šahu, ar savu sniegumu turnīrā sarunbiedrs ir mierā.

Ar prieku un pateicību dalībniekiem par iesaistīšanos I. Babris noslēdza šaha turnīru "Limbažiem ir 800". Spriežot par iespējamu šādu pasākumu Limbažos arī nākamgad, viņš sacījās par to padomāt.

Rezultāti apskatāmi chess-results.com.

Līgas LIEPIŅAS
teksts un foto