Latvijas meiteņu komandai uzvara Baltijas un Ukrainas komandu sacensībās

30.06.2023
Foto no sahaskola.lv

FIDE sieviešu šaha komisija jūnija sākumā paziņoja par jauna un vēl nebijuša šaha pasākuma Chess4All & All4Chess organizēšanu šahistēm no Baltijas valstīm un Ukrainas, vispasaules šaha pasākumu sievietēm sērijas ietvaros. Latvijas Šaha federācija atsaucās uz šo ziņu un tika izveidota Latvijas šahistu meiteņu izlase.

Latviju pārstāvēt šajās sacensībās tika uzaicinātas Latvijas jauniešu čempionāta atbilstošo vecuma grupu valsts čempiones, kuras visas bija ar mieru piedalīties un pārstāvēt mūsu valsti, informē Rīgas Šaha skola.

Jaunais šaha mini festivāls, kas bija paredzēts šaha spēlētājām no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas, notika 2023. gada 26. un 27.jūnijā Paula Keresa šaha namā (Vene ielā 29, Tallinā, Igaunijā). Pasākums tika organizēts sadarbībā ar Igaunijas Šaha federāciju.

Nepilnu divu dienu garumā tika organizētas vairākas sacensības:
• ātrsspēles turnīrs šahistēm sievietēm un meitenēm,
• draudzības komandu spēle starp U8, U10, U12, U14 meitenēm, kas pārstāvēja Latviju, Igauniju, Lietuvu un Ukrainu
• noslēgumā notika simultāna seansi ar GM Natāliju Žukovu un viņas vīru GM Aleksandru Onišuku.

26.jūnijā notikušajā ātrspēles turnīrā vislabāk no mūsējiem veicās Nellijai Maklakovai, kura ar 5 punktiem izcīnīja 4.vietu kopvērtējumā.

Ātrspēles rezultāti.

27.jūnijā komandu mačos Latvijas meiteņu komandai izdevās izcīnīt pārliecinošu uzvaru – kopvērtējumā 9,5 punkti un 1.vieta. 2.vietā ar 6,5 punktiem ierindojās Ukraina, 3.vietā Lietuva ar 6 punktiem un 4. vietā ierindojās Igaunija ar 3,5 punktiem.

Pirmajā komandu spēlē Latvijas meitenes tikās ar Lietuvu un mūsu komandai izdevās lielisks starts ar 4:0, bet Ukraina tajā pašā laikā cīnījās neizšķirti ar Igauniju 2:2.

Otrajā komandu spēlē Latvija ar Ukrainu nospēlēja neizšķirti 2:2, bet Lietuva savukārt ar 3:1 pieveica Igauniju.

Trešajā komandu spēlē Latvijai atkal izdevās gūt lielu pārsvaru, šoreiz pret Igauniju, uzvarot ar 3,5:0,5. Savukārt Lietuva ar Ukrainu izcīnīja neizšķirtu, nospēlējot 2:2.

Latvijas meiteņu komandu pārstāvēja valsts čempiones savā vecumā – G14 Naomi Maklakova (1,5 punkti), G12 Lauma Mieriņa (3 punkti), G10 Aļona Tolmačeva (2 punkti), G8 Gabriela Šurunova (3 punkti), visas Rīgas Šaha skolas audzēknes, kuras pavadīja komandas kapteine Nellija Maklakova.

Komandu maču rezultāti.

Pēc draudzīgajām komandu spēlēm tika organizēts simultāna seanss, kurā bez komandu dalībniekiem tika dota iespēja spēlēt visiem bērniem vecumā līdz 12 gadiem, kuri to vēlējās. Kopā piedalījās 34 jaunie šahisti. 2 dalībniekiem izdevās pieveikt lielmeistaru un vēl 2 jaunajiem šahistiem izdevās vienoties par neizšķirtu. Savukārt mūsu meitenēm bija fantastiska iespēja uzspēlēt ar ļoti spēcīgiem profesionāļiem šahā.

Lūk ko par šo pasākumu saka Latvijas komandas kapteine, Rīgas Šaha skolas trenere Nellija Maklakova:

"Par komandas uzvaru Baltijas un Ukrainas komandu mačā varu tikai teikt to, ka mūsu jaunās šahistes tiešām ir spēcīgas, apņēmīgas un ļoti mērķtiecīgas, viņas visas kopā atbrauca pēc galvenās uzvaras un to arī pārliecinoši izdarīja. Šādai komandai ir tikai gods stāvēt blakus. Apsveicu mūs visus ar šo skaisto uzvaru!"

Foto no sahaskola.lv
Foto no sahaskola.lv
Foto no sahaskola.lv
Foto no sahaskola.lv
Foto no sahaskola.lv