Šaha festivāla Cēsis divcīņa noslēdzas ar Beļģijas lielmeistara uzvaru

19.06.2023
Divcīņas laureāti. Foto Jānis Škapars/ TVNET

Nedēļas nogalē Šaha festivāla Cēsis ietvaros tika izspēlēta "Draugiem Group" ātrā šaha un ātrspēles divcīņa. Pasākuma teltīs Maija parkā uz ātro šahu pulcējās 120, bet uz blicu 105 dalībnieki no vienpadsmit valstīm.

Cēsīs bija ieradies iespaidīgs sastāvs – Latvijas un Lietuvas spēcīgākie lielmeistari, kuri tomēr bija spiesti atzīt Beļģijas lielmeistara Daniela Dardas pārākumu.

"Draugiem Group" divcīņas ceremoniālo gājienu pie Pauļa Pultinevičus un Pētera Breikša galdiņa izdarīja festivāla atbalstītāja "Draugiem Group" uzņēmuma "Mapon" direktors Andris Dzudzilo.

Ātrspēles turnīrā Darda uzvarēja pārliecinoši, deviņās kartās iegūdams maksimāli iespējamo punktu skaitu. Tuvākie sekotāji  Ņikita Meškovs un Arturs Neikšāns dalīja 2.–3. vietu ar 7,5 punktiem.

Savukārt otrajā divcīņas posmā pārliecinošs bija Ņikita Meškovs. Deviņās dubultspēlēs jeb 18 kārtās Meškovs savāca 16,5 punktus, tuvāko sekotāju Pauli Pultineviču apsteidzot par diviem punktiem. Darda ātrspēlē ierindojās trešajā vietā ar 14 punktiem.

Kopvērtējumā ar nelielu pārsvaru par II Šaha festivāla Cēsis "Draugiem Group" divcīņas čempionu kļuva Daniels Darda. Otrajā vietā Ņikita Meškovs, trešais Arturs Neikšāns, ceturtais Paulis Pultinevičus, piektais Tomass Laurušas, sestais – pagājušā gada divcīņas uzvarētājs Toms Kantāns.   

Labākie jaunieši līdz 14 gadiem: Gustas Morkunas no Lietuvas, Sofja Vasiļjeva un Miķelis Vingris. Labākas sievietes: WIM Anna Kantāne no Polijas, Ilze Bērziņa un Renāte Vidruska.

Labākie seniori: Berelis Vainermanas no Lietuvas, Pēteris Breikšs un Ansis Vidriķis.

Labākais cēsnieks: Andris Ručs.

Vēl nedēļas nogalē Cēsīs tika izspēlētas zviedru šaha sacensības komandām. Par uzvarētājiem kļuva Vernera Putkas un Nikolaja Kovšuna tandēms. Otrajā vietā Reinis Valdats un Aleksejs Pakula, trešajā vietā Miķelis Vingris un Emīls Jānis Mieriņš.

Cēsu pils Izstāžu namā turnīrā "Go Girl!" meitenēm par uzvarētājām jaunākajā grupā kļuva Lauma Mieriņa, Jevgēnija Siņicina un Dafne Maklakova, bet vecākajā grupā Marina Ļevčenko no Igaunijas, Naomi Maklakova un Emīlija Apine.

Festivāls Cēsīs turpinās ar klasiskās laika kontroles turnīru. Priekšā arī klasifikācijas turnīri iesācējiem, IV un III sporta klasēm.

Rezultāti: Rapids, Blics, Klasika

Divcīņas kopvērtējums.

Jānis Vingris