Starptautiskajā "Šaha lietū" uzvar Vernera Putkas komanda

23.05.2023
Komanda "Montesilvano" ar treneri Verneru Putku. Foto: Diāna Matisone

20. un 21.maijā Rīgā, Transporta un sakaru instutūtā (TSI), Lomonosova ielā 1 tika aizvadītas jauniešu komandu sacensības "XVI Šaha lietus". Tajās piedalās komandas 4 jauniešu sastāvā, kur pie ceturtā obligāti ir jāspēlē meitenei, teikts Rīgas Šaha skolas mājaslapā.

"Šaha lietū" ir noteikts dalībnieku vecuma ierobežojums, tās tiek organizētas jauniešiem no 13 gadu vecuma līdz 18 gadiem, taču meitenēm atļauts piedalīties arī jaunākām.

Turnīrā piedalījās 26 komandas, divās dienās tika izspēlētas 8 spēļu kārtas ar apdomas laiku 25 min. un 10 sek. par izdarīto gājienu.

Pirmo reizi sacensību vēsturē tās kļuva par starptautiskām, jo nolēmām ielūgt viesu komandas no Lietuvas un Igaunijas. Šogad atbrauca no katras kaimiņvalsts pa vienai komandai, kas pastiprināja savstarpējo konkurenci starp komandām. Cerams, ka jau citās reizēs interese būs vēl lielāka un plašāka.

Rīgas Šaha skola ir pateicīga par veiksmīgo sadarbību ar Transporta un sakaru institūtu, kura telpās mums ir iespēja organizēt lielus šaha turnīrus. ТSI jau daudzus gadus atbalsta mūsu valstī notiekošos šaha pasākumus, un šoreiz savās telpās uzņēma XVI Šaha lietus komandu sacensības.

Sacensības atklāja TSI rektors Juris Kanels, viņam tika uzticēts atklāt spēles pie līdergaldiņa mača. Interesanti, ka visi spēlētāji visās 4 partijās izvēlējās spēlēt e4!

Jau no pirmajām spēlēm bija skaidrs, ka šeit spēlē lielie bērni jeb jaunieši un spriedze sākās no pirmām spēļu minūtēm, kā arī turnīra uzvarētājkomanda tika noskaidrota tikai pēc pēdējās kārtas pēdējām spēlēm.

Un tā par "XVI Šaha lietus" uzvarētājiem kļuva Rīgas Šaha skolas trenera Vernera Putkas komanda "Montesilvano", 25,5 punkti, komandas dalībnieki – Emīls Jānis Mieriņš, Miķelis Vingris, Agnesa Ter-Avetisjana, Naomi Maklakova.

2.vietā komanda no Lietuvas "Lithuanian youth dream team" , 23,5 punkti, komandas dalībnieki – Gļebs Pidluznijs, Gustas Morkunas, Tomas Povilaitis, Agne Mickunaite.

3.vietā Rīgas Šaha skolas treneres Diānas Matisones komanda "Kaissa 1", 22 punkti, komandas dalībnieki – Arsēnijs Savičevs, Kirills Bogdonovičs, Emīls Tabors, Aļona Tolmačeva.

4.vietā komanda no Igaunijas "Tartu Kalev", 19 punkti, 5.vietā Rīgas Šaha skolas trenera Semjona Galkina komanda "Šaha haizivis", 18,5 punkti un 6.vietā Rīgas Šaha skolas trenera Edgara Ungura komanda "ThinkB4UMove I", 18,5 punkti.

Individuālajā vērtējumā pie galdiņiem:
1.galdiņš

1.vieta – Glebs Pidluznijs, 7 punkti, komanda "Lithuanian youth dream team"

2.vieta Emīls Jānis Mieriņš, 6,5 punkti, komanda "Montesilvano"

3.vieta Arsēnijs Savičevs, 6,5 punkti, komanda "Kaissa 1"

2.galdiņš

1.vieta – Gustas Morkunas, 7 punkti, komanda "Lithuanian youth dream team"

2.vieta – Miķelis Vingris, 6,5 punkti, komanda "Montesilvano"

3.vieta – Arseniy Derbenev, 6 punkti, komanda "ThinkB4UMove II"

4.vieta – Germans  Sergejevs, 6 punkti, komanda "Kaissa 3"

3.galdiņš

1.vieta – Kaspar Allas, 6,5 punkti, komanda "Tartu Kalev"

2.vieta – Emīls Tabors, 6 punkti, komanda "Kaissa 1"

3.vieta – Jevgenijs Filipovs, 6 punkti, komanda "MAJA"

4.vieta – Jans Aleksejs Olshevskis, 6 punkti, komanda "Kaissa 2"

4.galdiņš – meitenēm

1.vieta – Naomi Maklakova, 7 punkti, komanda "Montesilvano"

2.vieta – Marija Kuzņecova, 7 punkti, komanda "ThinkB4UMove I"

3.vieta – Lauma Mieriņa, 6,5 punkti, komanda "Teika"

Labākā rezerviste – Natālija Kumarina, 2 punkti, komanda "Bandinieka spēks"

Labākais rezervists – Patriks Plūmiņš, 3 punkti, komanda "Bandinieka spēks"

Papildus Rīgas Šaha skolas sarūpētajām medaļām un kausiem, Transporta un sakaru institūts dāvāja jaunajiem šahistiem, augsto vietu ieguvējiem nelielas piemiņas veltes.

Visi sacensību rezultāti: chess-results.com

Par komandu iesniegtajām emblēmām specbalvas saņēma komandas "Bandinieka spēks", "Karaļa gambīts" un komanda  "OK".

Transporta un sakaru institūts (TSI) ir privāta augstskola, kas jau vairāk kā 20 gadu garumā gatavo pieprasītus speciālistus. Augstskola piedāvā inženierzinātņu virzienu studiju programmas tādās jomās kā datorinženierija, transports un loģistika, aviācija, robotika un elektronika, un vadībzinātne. Studiju programmas apgūstamas latviešu un angļu valodās.