Vairāk kā 200 skolēnu piedalās Latvijas Skolu šaha olimpiādes finālā

17.05.2023
Foto no facebook.com/sahsirmode

Viena no lielākajām konferenču un pasākumu norises vietām Baltijā "ATTA Centre" pirmdien, 15.maijā, uzņēma šajā dienā tradicionāli notiekošo Latvijas Skolu šaha olimpiādes finālu, kļūstot par galvēno arēnu 202 ambiciozu skolēnu cīņām no visas Latvijas.

Mērojot ceļu no Daugavpils, pirmdienas agrā rīta izbraucienu noteikti nenožēlo Jegors Andrusevičs (Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola–licejs), kurš ar izcilu sniegumu un kā rezultātā 7,5 punktiem no astoņiem iespējāmiem kļuva par uzvarētāju 1.–4. klašu grupā zēniem. Otrajā vietā ar 6,5 punktiem ierindojas Krišjānis Lazārs no Ķekavas vidusskolas, apsteidzot Nikolaju Platonovu (J. G. Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskola) un Danielu Beniosevu (Š. Dubnova Rīgas ebreju vidusskola). Nikolajs un Daniels abi izcīnīja pa sešiem punktiem un dalīja 3.–4. vietu turnīrā, tomēr papildrādītāji labāki izrādījas Nikolajam, kurš arī ieguva savā īpašumā bronzas medaļu.

Par negaidītiem pavērsieniem bagātu turnīru parūpējās 1.–4. klašu meitenes. Trešajā kārtā zaudējumu piedzīvojot turnīra galvenajai favorītei Aļonai Tolmačevai (Rīgas 88. vidusskola), viņa parūpēs par iespaidīgu atgriešanos, uzvarot visās atlikušujās partijās un tomēr tiekot pie galvenās balvas turnīrā. Puspunktu aiz uzvarētājas finišēja Sofija Teremranova no Rīgas Valdorfskolas, bet trešās vietas likteni arī šoreiz izšķīra papildrādītāji. Keitija Lazdiņa no Ķekavas vidusskolas un Milana Gaiļevska no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas–liceja abas izcīnīja pa 6 puntkiem, tomēr trešā vieta pienācās tieši Keitijai, kura kā reiz bija tā, kura sarūpēja vienīgo zaudējumu turnīra uzvarētājai.

Ar galveno panākumu 5.–8. klašu grupā zēniem var lepoties Jūrmalas Kauguru vidusskola, kuras audzēknis Arsenijs Savičevs kļuva par pārliecinošu uzvarētāju, pieveicot savus pretiniekus visās astoņās aizvadītajās partijās. Vērts atzīmēt, ka tieši šajā grupā ir bijusi vislielākā konkurence, turnīrā piedaloties 60 skolēniem, kas padara Arsenija iespēto vēl jo vairāk vērtīgāku. Vienu punktu no uzvarētāja atpalika pirmo turnīru nacionālā meistara statusā aizvadījušais Reinis Paikens no Rīgas 64. vidusskolas, apsteidzot četrus spēlētājus ar 6 iekrātiem punktiem, kuri savā starpā dalīja 3.–6. vietu. Rezultātu tabulā viņi ierindojās šādā secībā – Artjoms Tolmačevs (Rīgas 88. vidusskola), Reinis Valdats (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija), Renārs Mūzis (Rīgas Franču licejs), Roberts Rezņiks (Rīgas 40. vidusskola).

Draudzīga konkurence noteikti ir viens no svarīgākajiem progresa virzītājspēkiem. Tā, nevēloties atpalikt no Arsēnija Savičeva uzrādītā rezultāta, 5.–8. klašu meiteņu turnīrā viņa iespēto atkārtoja Marija Kuzņecova no Ziemeļvalstu ģimnāzijas, kurai arī simtprocentīgs rezultāts turnīrā – 8 punkti astoņās spēlēs. Otro vietu turnīrā, iegūstot 6,5 punktus, izcīnīja Sofja Vasiļjeva no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja,  bet 6 punkti, trešā vieta un bronzas medaļa tika Naomi Maklakovas (Ziemeļvalstu ģimnāzija) īpašumā.

Par spēcīgāko šahistu 9.–12. klašu skolēnu vidū šogad tiek kronēts Artjoms Zajakins no Rīgas 89. vidusskolas, kuram šā titulu izcīnīšanai pietika ar 6,5 punktiem. Viņam ar 6 punktiem sekoja olainietis Emīls Jānis Mieriņš (Tālmācības vidusskola "Rīgas komercskola") un Maksims Otrohovs no Rīgas 40. vidusskolas, ierindojoties attiecīgi otrajā un trešajā vietā.

Sastādot cieņpilnu konkurenci zēniem, par uzvarētāju šīs vecuma grupas jaunietēm kļuva FIDE meistare Agnesa Stepania Ter-Avetisjana. Rīgas Centra humanitārās vidusskolas pārstāve 8 spēlēs izcīnīja 6 punktus, par vienu punktu apsteidzot otrās vietas ieguvēju Jekaterinu Smirnovu no Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas, savukārt trešajā vietā ierindojās Emīlija Apine no Rīgas Franču liceja, kurai 4,5 punkti turnīrā.

Rezultāti: chess-results.com

Foto no facebook.com/sahsirmode
Foto no facebook.com/sahsirmode
Foto no facebook.com/sahsirmode
Foto no facebook.com/sahsirmode
Foto no facebook.com/sahsirmode