Aizvadīts Latvijas čempionāts šaha kompozīciju risināšanā

12.04.2023

8.aprīlī Rīgā risinājās 49. Latvijas čempionāts šaha kompozīciju risināšanā, kas reģistrēts Pasaules risināšanas kausa izcīņai. Īpašais pasākums Latvijas risinātājiem un organizatoriem notika arī īpašajā vietā – jūgendstila rajona sirdī, četru zvaigžņu "Monika Centrum Hotels Rīga" neogotikas ēkā.

Risināšanas sacensības ir ne tikai sports, bet arī prieks iekļūt šaha uzdevumu skaistumā, īpašajā mākslas formā, kur idejas atrod savu formu visekonomiskākajā, paradoksālākajā, pārsteidzošākajā veidā. Viesnīcas smalko Lieldienu dekorāciju pieskāriens ierāmēja pasākumu vislabākajā iespējamajā veidā.

Atsevišķi tika skaitīti nacionālā un atklātā čempionāta rezultāti. Par uzvarētāju un jaunu Latvijas čempioni šaha kompozīciju risināšanā kļuva Laura Rogule, apsteidzot Emīlu Taboru (Latvijas čempions 2022.gadā) un Miķeli Emīlu Miķelsonu (Latvijas čempions 2021.gadā)! Šī ir jau otrā reize, kad Laura uzvar Latvijas nacionālajā risināšanas čampionātā (iepriekš 2018.gadā). Tātad uz skatuves mums bija trīs labākie 2021.–2023.gadu Latvijas risinātāji! Jāpiemin, ka čempionāta vecākais dalībnieks bija Ēriks Priednieks (84), kurš izcīnīja arī sudraba medaļu 1. Latvijas risināšanas čempionātā 1972 gadā un 11 reizes bijis starp uzvarētājiem turpmākajos čempionātos.

Turklāt nacionālajā čempionātā tika iekļauta B kategorija iesācējiem. To izcīnīja Mihails Pučinskis, apsteidzot Mihailu Šalašovu un Laumu Mieriņu (Lauras meita). Latvijas Šaha problēmu biedrība ar lielu prieku sveica Laumu Mieriņu un Nadeždu Demakinu, kuras pirmo reizi piedalījās risināšanas sacensībās! Ceram atkal satikt abas meitenes un vēl citus jaunpienācējus!

Atklātajā Latvijas čempionātā pārliecinoši uzvarēja mūsu Lietuvas viesi. Par čempionāta uzvarētāju ar maksimālajiem punktiem kļuva Martins Limonts, apsteidzot Lietuvas izlases jauno zvaigzni, junioru Kevinu Kuzņecovu un Vidmantu Satkusu.

Šajā čempionātā bija daudz sieviešu pieskāriena: pavasara ziedi, jaunās dāmas uz skatuves, kā arī dāmas starp komponistiem, kas radīja problēmas. Pašmatu divos gājienos komponēja Edīte Bērda (1859–1924), britu šaha komponiste, kura viņas laikā bija visražīgākā šaha problēmu komponiste pasaulē ar vairāk nekā 2000 problēmām. Viņa publicēja divas grāmatas ar savu laulāto vārdu V. Dž. Bērdas kundze, un presē viņu dažkārt dēvēja par "šaha karalieni". Abus divvilčus komponēja slavenā Šveices šaha komponiste, izdevēja, žurnāla "Neue Zürcher Zeitung" šaha problēmu sadaļas redaktore Odeta Volenveidere (1933–2021). Vienu trīsvilčiem komponēja Nadja Ļeontjeva (1928), ukraiņu komponiste, kas sastadīja 220 tieša mata problēmas, pārsvarā trīsvilčus. Vienu no palīgpašmatiem (pasaku) problēmām komponēja Jūlija Visocka (1972), Latvijas komponiste un Latvijas risināšanas sacensību organizatore kopš 2015. gada.

Sacensību vieglākā problēma izrādījās divvilcis Nr.1, vissarežģītākā – organizatores palīgpašmats Nr.7. Šahistiem varētu patikt etīde Nr. 11, kas bijusi 2. problēma sarežģītības sarakstā.

Pilnu 49. čempionāta prezentāciju skatiet Latvijas problēmšaha biedrības mājaslapā https://chessproblem.lv/rezultati-49-lv-champ/

Latvijas čempionāta rezultāti | Problēmas | Risinājumi
B kategorijas rezultāti | Problēmas | Risinājumi

Jūlija Visocka, Latvijas problēmšaha biedrība