Garkalnes čempionāts pulcē prāvu, spēcīgu un starptautisku dalībnieku sastāvu

05.04.2023
Foto: Žanis Zujevičs

Sestdien, 1.aprīlī, Upesciema "Berģu muižā" pirmajā Garkalnes čempionātā tika uzņemti 39 šaha spēles cienītāji no 11 dažādām Latvijas pilsētām un pagastiem – Upesciema, Garkalnes, Berģiem, Langstiņiem, Baltezera, Rīgas, Cēsīm, Dobeles, Limbažiem, Sedas un Valmieras.

Čempionāts tika izspēlēts pēc šahā visplašāk pielietotās Šveices sistēmas, visiem dalībniekiem aizvadot 8 kārtas ar laika kontroli 10 minūtes partijai katram dalībniekam + 5 sekundes par katru izdarīto gājienu. Turnīrs norisinājās pēc Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) noteikumiem un ar FIDE reitinga aprēķinu.

Visiem dalībniekiem spēlējot vienā grupā, nesen sākušiem šahistiem bija unikāla iespēja tikties ar spēcīgākajiem un savas paaudzes talantīgākajiem Latvijas šahistiem, savukārt gados jauni un ambiciozi spēlētāji varēja pierādīt, ka pie šaha galdiņa viņi nebūt nav vājāki par krietni pieredzējušākiem un rūdītākiem pretiniekiem. Un lai gan turnīrs arī tika aizvadīts vienā grupā, apbalvojumus saņēma gan trīs labākie vīrieši un trīs labākās sievietes, gan arī labākais Ropažu novada pārstāvis un uzvarētāji senioru un jauniešu vērtējumos.

Nezaudējot nevienu partiju un izcīnot 8 uzvaras tik pat spēlēs, par Garkalnes 2023.gada atklāto čempionātu uzvarētāju kļuva lielmeistars, Latvijas izlases dalībnieks un Garkalnes pārstāvis Toms Kantāns, kuram, kā noprotams, gan pirmā vieta kopvērtējumā, gan arī vīriešu vērtējumā. Otrajā vietā ar 6 izcīnītiem punktiem vīrieši konkurencē ierindojās vecmeistars Jurijs Agafonovs no Baltezera (3. vieta kopvērtējumā), savukārt bronzas medaļa tika daudzsološā rīdzinieka Miķela Vingra (5. vieta kopvērtējumā) rokās, kuram arī 6 punkti turnīrā, bet sliktāki papildrādītāji.

Zaudējot tikai turnīra uzvarētājam, savam vīram Tomam Kantānam, kā arī Jurijam Agafonovam, ar 6 punktiem no 8 iespējamiem par uzvarētāju sieviešu konkurencē kļuva starptautiskā meistare Anna Kantāne (2. vieta kopvērtējumā). Jāatzīmē, ka, ņemot vērā to, ka Anna šaha turnīros pārstāv savu dzimto valsti Poliju, aizvadītajam turnīram var piedēvēt arī starptautisko mērogu. Par vienu punktu mazāk izcīnījusī trīspadsmitgadīgā rīdziniece Marija Kuzņecova ierindojas 2.vietā sievietēm (4.vieta kopvērtējumā), bet 3.vietu dāmu konkurencē izcīnīja nacionālā meistare Nellija Maklakova (9.vieta kopvērtējumā), kurai gala tabulā 5 punkti.

Balvu kā labākais Ropažu novada pārstāvis saņēmu Ansis Kantāns (4 punkti, 17. vieta kopvērtējumā), par labāko rezultātu senioru vērtējumā tika apbalvots dobelnieks Ivars Dombrovskis (4 punkti, 21. vieta kopvērtējumā), bet balva par labāko rezultātu jauniešiem līdz 12 gadiem saņēma rīdziniece Sofija Teremranova (4,5 punkti, 15. vieta kopvērtējumā).

Visi rezultāti chess-results.com.

Toms Kalniņš