Ļevčenkova dzimšanas dienu nosvin ar Širova uzvaru rapidā

22.01.2023
Turnīra laureāti. Foto no facebook.com

Piecu federāciju – Latvijas, Spānijas, Francijas, Turcijas un Polijas – šahisti sestdien piedalījās mūsu FIDE meistara Vitālija Ļevčenkova 74. dzimšanas dienas turnīrā. Pilnajā Rīgas Šaha federācijas zālē par uzvarētāju kļuva lielmeistars Aleksejs Širovs (Spānija, 2590).

Vitālija Ļevčenkova dzimšanas dienas turnīri publiski kļuvuši un Latvijas šaha kalendārā iekļauti, kad viņš kā viens no Latvijas šaha aktīvākajiem senioriem atzīmēja 65 gadu jubileju. Kopš tā brīža katru gadu gan tie nenotika, taču pēdējos divus gadus turnīri ir bijuši. Šogad arī ar visai vilinošu balvu fondu – 394 eiro.

53 spēlētāji, no kuriem astoņi bija ar starptautiskiem tituliem (GM, IM, WIM, FM, WFM) aizvadīja Šveices sistēmas 9 rapida kārtas ar apdomas laiku 8 minūtes partijai plus 4 sekundes par gājienu ar FIDE reitinga aprēķinu.

Kaut arī Širovs bija pārliecinošs līderis gan reitinga, gan meistarības ziņā, pavisam "sausā" viņam neizdevās turnīru pabeigt. Par to parūpējās GM Toms Kantāns (2392) un Marats Francs (1865), kuri spēja sacensību uzvarētājam atņemt pa puspunktam. Ja Kantāna gadījumā tas būtu normāli, kā nekā divu lielmeistaru spēle, tad Franca neizšķirts ar Širovu bija aizvadītā pasākuma lielākais pārsteigums.

Noslēgumā summā Širovam 8 punkti no 9, sekoja Kantāns ar 7,5, bet pa 6,5 ieguva IM Guntars Antoms (2084), Marats Francs (1865) un Emīls Jānis Mieriņš (2071). Ar 6 punktiem labāko sešinieku noslēdza FIDE meistars Matīss Mustaps (2291). Pašam gaviļniekam Ļevčenkovam (2005) 5,5 punkti un 16.vieta, bet labākās no dāmām bija WFM Agnesa Stepania Ter-Avetisjana (1968) un WIM Anna Kantāne (Polija, 2159).

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com, bet balvu saņēmēji – šeit.

Maratam Francam šis turnīrs paliks atmiņā ne tikai ar neizšķirtu pret Širovu, bet arī ar uzvaru pret starptautisko meistari no Polijas Annu Kantāni, kā arī reitinga pieaugumu par 134,4 (!) punktiem.

Latvijas Šaha federācija izmanto iespēju un sveic dzimšanas dienā Vitāliju Ļevčenkovu, novēl viņam stipru veselību un tikpat aktīvu piedalīšanos dažādos turnīros!

Foto no facebook.com
Foto no facebook.com
Foto no facebook.com