Četri dažāda kalibra turnīri Kuldīgā pulcē 106 šahistus

27.12.2022
Šaha cīņas Alberta Grandberga un Jāņa Vilerta memoriālā. Foto: Gunārs Gertners

Tūdaļ pēc Ziemassvētkiem Kuldīgā notikuši divi tradicionāli šaha sarīkojumi, kas kopumā pulcēja 106 dalībniekus. 26.decembrī aizvadīts Alberta Grandberga un Jāņa Vilerta memoriāls visiem spēlētgribētājiem, bet 27.decembrī Kuldīgas NSS Ziemassvētku turnīrā sacentās jaunie šahisti.

Alberta Grandberga un Jāņa Vilerta piemiņas turnīrs notiek jau trešo gadu desmitu un ik pa laikam pulcē spilgtas šaha personības. Izņēmums nebija arī šī reize, jo no Rīgas ieradās lielmeistars Aleksejs Širovs (Spānija, 2587). Tā kā Širovs ir dzimis un audzis Latvijā, šis viņa karjerā nebija pirmais turnīrs Kurzemes galvaspilsētā, tomēr pēdējo reizi pie rūtotā galdiņa lielmeistars Kuldīgā bija sēdies ļoti sen. Bez Širova ārzemju federāciju pārstāvēja arī Arita Strade (Gērnsija, 1833).

38 dalībnieki sacentās Šveices sistēmas 7 kārtās ar apdomas laiku 12 minūtes partijai plus 3 sekundes par gājienu. Širovs, protams, bija favorīts, un Grandberga un Vilerta memoriālu uzvarēju pārliecinoši, pārspējot savus pretiniekus visās partijās. Interesenti, ka nākamie atpalika par 2 punktiem, kas 7 kārtu turnīros tiek bieži viss negadās. Spēlētāji, kas noslēdza labāko sešinieku, aiz Širova ierindojās šādā secībā: Aivars Laizāns (2007), Uldis Melderis (1842), Alberts Cimiņš (1976), WFM Agnesa Stepania Ter-Avetisjana (1915) un Regnārs Megnis (1859).

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com.

Kuldīgas NSS Ziemassvētku turnīrā jaunie censoņi sacentās trīs grupās. Katram bija jāspēlē 7 partijas ar apdomas laiku 12 minūtes partijai plus 5 sekundes par gājienu.

2005.–2007.gadā dzimušo grupā labākie bija Markuss Apenītis (Liepāja, 1597), Naomi Maklakova (Rīga, 1631) un Raivo Šteinbergs (1596), 2008.gadā dzimušo un jaunāko vērtējumā laureātos tika Ēriks Apenītis (Liepāja, 1066), Ernests Vilšķērsts (Rīga, 1195) un Krists Vilnītis (Kuldīga, 1104), bet iesācējiem uzvarēja Viktors Puzirevskis no Ventspils.

Labākie kungu vērtējumā Alberta Grandberga un Jāņa Vilerta memoriālā. Foto: Gunārs Gertners
Labākās dāmu vērtējumā Alberta Grandberga un Jāņa Vilerta memoriālā. Foto: Gunārs Gertners
Labākais seniors, juniore un juniors Alberta Grandberga un Jāņa Vilerta memoriālā. Foto: Gunārs Gertners