Olaines Šaha svētku dalībnieku kopskaits pārsniedz 200

28.11.2022
Foto: Intars Šupiņš

26. un 27.novembrī Olaines Sporta centrā uz tradicionālajiem un jau ļoti iecienītajiem Olaines Šaha svētkiem kopā pulcējās 201 dalībnieks. Sestdien bērni un jaunieši sacentās trīs dažāda stipruma turnīros.

A turnīrā, kur spēkiem mērojās I un II sporta klašu jaunie šahisti, gandrīz nekas nenotika "pēc plāna" – noslēguma tabulā reitinga līderi tika atbīdīti vairākas pozīcijas zemāk, vien Naomi Maklakova, kas līdz pat pēdējai kārtai sīvi konkurēja ar turnīra uzvarētāju Maksimu Otrohovu, reitingā pakāpās vietu augstāk un pārliecinoši izcīnīja meiteņu balvu un, ja ne pēdējās kārtas zaudējums, būtu kļuvusi arī par visa turnīra uzvarētāju, Naomi – 6 punkti. Savukārt Maksims, turnīru sācis ar četrām uzvarām, turnīru arī aizvadīja bez zaudējumiem (7 punkti, divi neizšķirti) un ar vesela punkta pārsvaru apsteidza otrās vietas ieguvēju Danielu Beniosevu. Arī Daniels sāka kareivīgi, bet sacensību otrajā pusē tempu piebremzēja, tomēr četri neizšķirti un labāki papildrādītāji ļāva apiet vēl piecus dalībniekus, kuri visi arī ar sešiem punktiem pretendēja uz goda pjedestālu. Trešās vietas kauss aizceļoja uz Kuldīgu – pēdējā kārtā uzvarot Naomi, to "izrāva" Raivis Šteinbergs. Vēl 6 punktus ieguva arī Dmitrijs Lisovskis, Pauls Veitners un Daniils Nazarovs.

Meiteņu otrā vieta ar pieciem punktiem – kuldīdzniecei Ancei Reihai, tikpat punktu arī Laumai Mieriņai un attiecīgi meiteņu trešā balva.

Interesanti, ka A turnīrā 59 dalībnieku visās partijās baltie uzvarēja 100 partijās, kamēr melnie vairāk – 105 un tikai 27 partijas beidzās neizšķirti.

A turnīra rezultāti: http://chess-results.com/tnr691204.aspx?lan=1&art=1&rd=8&fed=LAT

Ja A turnīrā gandrīz visi no labāko desmitnieka bija no Rīgas, tad B turnīrā – neviens. Un šajā turnīrā nevienam III un IV sporta klašu spēlētājam neizdevās izsprukt no zaudējumiem, tomēr arī 7 punkti no 8 ir lielisks rezultāts, ko sasniegt izdevās diviem dalībniekiem – ar minimālu pārsvaru papildrādītājos pirmajā vietā ierindojās Rafaels Blūmiņš no Tūjas, aiz sevis atstājot kuldīdznieku Gustavu Blindu, puspunkts mazāk jelgavniekam Robertam Dambergam. Tikai par punktu no pirmās vietas atpalika visas trīs meiteņu balvu ieguvējas, arī šeit vietu sadalījumu izšķīra papildrādītāji, pirmā labākā starp meitenēm  - astoņgadīgā Vilhelmīne Troņenkova no Mārupes, tad Ventspils šahiste Margarita Vivdenko, bet trešā – mājiniece Nikola Kellija, labākā no Olaines sporta centra – Adrija Lazdiņa ar 5 punktiem.

B turnīrā no visām 256 partijām baltie uzvarēja vairāk – 132 partijās, melnie vien 115 un tikai 9 izspēlētie neizšķirti apliecina, cik ļoti liela katram dalībniekam bija vēlme uzvarēt!

B turnīra rezultāti: http://chess-results.com/tnr691207.aspx?lan=1&art=1&rd=8&fed=LAT

C turnīrs daudziem bija pirmās klātienes sacensības mūžā un, kaut partijās bija daudz rupju kļūdu un bieži pietrūka zināšanu un prasmju, cīņasspars bija ne mazāks kā pieredzējušākiem cīnītājiem un neviens dalībnieks nepalika bez punktiem. Arī šajā turnīrā pat uzvarētājiem nācās samierināties ar kādu zaudējumu. Līdz finišam divi dalībnieki nonāca ar 7 punktiem – jelgavnieks Krišjānis Čulba un rīdzinieks Ralfs Rancāns, savstarpējā spēlē Krišjānis Ralfu gan pieveica, taču piekāpās 4.vietas ieguvējam Dmitrijam Ikauniekam, kas savukārt zaudēja Ralfam. Krišjānim šī bija pirmā klātienes sacensību pieredze un netipiski, ka uzreiz jau tik veiksmīga! Trešajā vietā, zaudējot vien abiem pirmo vietu ieguvējiem un pateicoties papildrādītājiem, ierindojās Krišjāņa skolasbiedrs Mārcis Leitis. Labākā no meitenēm – Agnese Loca ar 5,5 punktiem, tad ar 5 punktiem sekoja Adelīna Anna Edele un Lelde Labuce ierindojās 3. vietā ar 4,5 punktiem. Labākais no Olaines Sporta centra – Kristers Grigorjevs ar 5 punktiem, kam pēc četrām pirmajām uzvarām tabulā sekoja "garā rokāde" jeb trīs zaudējumi.

C turnīra rezultāti: http://chess-results.com/tnr691208.aspx?lan=1&art=1&rd=4&fed=LAT

Visi turnīru uzvarētāji, labākās trīs starp meitenēm, labākais no Olaines SC, kā arī labākie starp sporta klasēm un trīs vecuma grupās (U-10, U-14 un U-18) tika apbalvoti ar kausiem, medaļām un diplomiem, kā arī varēja izvēlēties balvu no iespaidīgā balvu klāsta (jāpiebilst, ka A un B turnīra pirmās vietas ieguvēji tradicionāli izvēlējās šaha pulksteņus), savukārt pārējie dalībnieki tika pie dalības medaļas un daļa no C turnīra – arī pie motivējošās balvas, grāmatas "Šaha ģimnāzija". Jāatgādina, ka katrs uzvarētājs varēja saņemt tikai vienu balvu, tāpēc balvas "pārceļoja", tā sagādājot ne vienu vien patīkamu pārsteigumu kādiem, kas bija tuvu goda pjedestālam, taču šoreiz nedaudz pietrūka.

Organizatoru vārdā liels paldies visiem treneriem, vecākiem un dalībniekiem par piedalīšanos un arī par to, ka kopīgiem spēkiem izdevās nodrošināt ne tikai sacensību augstu organizatorisko līmeni, bet arī disciplinētību visa turnīra laikā, kas ir tik būtiski bērnu un jauniešu turnīru sekmīgā norisē!

Nākamie Olaines Sporta centra organizētie lielie vienas dienas turnīri tiek plānoti pēc Jaunā gada – martā sacensības tikai meitenēm "Spēlē dāmas!" un maijā "Olaines šaha pavasaris" visiem interesentiem, datumi vēl tiks precizēti.

27.novembrī no bērniem un jauniešiem stafeti pārņēma pieaugušie un arī daži gados jaunākie šahisti. 43 dalībnieku konkurencē, ar piecām uzvarām pēc kārtas izcili uzsākot un savu pirmo pozīciju nosargājot, uzvarēja sieviešu FIDE meistare Renāte Vidruska (6,5 punkti no 8). Otrās vietas ieguvējs meistarkandidāts Emīls Jānis Mieriņš (U-18) gan vienīgais Renāti uzvarēja, taču zaudējums 2.kārtā un pēdējās kārtas neizšķirts ar nacionālo meistaru, trešās vietas ieguvēju Igoru Smorodinski (6 punkti) pārsvītroja cerības uz 1. vietu. 3.–5. vietā sarindojās trīs dalībnieki, kas finišēja ar 6 punktiem, papildrādītāji daudz labāki bija Igoram, tad sekoja FIDE meistars Vitālijs Ļevčenkovs un kā piektais – Reinis Paikens (U-14, 1.sporta klase). Tā kā Renāte kļuva par visa turnīra uzvarētāju, tad dāmu balva tika Ingrīdai Lazdiņai (5 punkti).

Open turnīra rezultāti: http://chess-results.com/tnr691216.aspx?lan=1&art=1&rd=8&fed=LAT

Guna Skujiņa, turnīra organizatore