Latvijas neatkarību nosvin ar mūsu valstī nebijuša formāta turnīru

21.11.2022
Valsts svētku turnīra laurāti.

Rīgas Šaha federācijas telpās valsts svētku brīvdienās aizvadīts mūsu valstī vēl nebijuša formāta turnīrs "Latvijai – 104", kurā dalībnieki vispirms spēlēja rapidu, bet pēc tam klasisko šahu, un abās kontrolēs tika apskaitīts attiecīgais FIDE reitings.

Šādas sacensības tiek bieži rīkotas Skandināvijas valstīs, it īpaši Zviedrijā. Nebija zināms kā spēlētāji tās uztvers Latvijā, tādēļ Rīgas Šaha federācija ar tās vadītāju un tiesnesi Albertu Cimiņu uzņēmās zināmu risku. Tomēr, kā pārādīja šahistu atsaucība, risks attaisnojās pilnībā un spēļu zāle bija piepildīta, pulcējot 54 dalībniekus no četrām federācijām – Lietuvas, Zviedrijas, Francijas un Latvijas.

Piektdien dalībnieki cīnījās piecu kārtu rapidā ar laika kontroli 12 minūtes partijai plus 5 sekundes par gājienu, savukārt sestdien un svētdien sekoja pa divām partijām klasiskā kontrolē ar apdomas laiku 60+30.

Pēc pirmās "disciplīnas" labākais ar 4,5 punktiem bija 13 gadus jaunais Gusts Morkunas no Lietuvas, kurš nesen kļuva par FIDE meistaru. Tikpat punktus iekrāja arī Igors Smorodinskis, bet četri spēlētāji atpalika par puspunktu. Tie bija attiecīgi Nikolajs Platonovs, Nikolajs Krilovs, Emīls Jānis Mieriņš un Arsens Bataševs.

Kaut arī "klasikā" ar 3,5 punktiem no 4 labākais bija Artjoms Tolmačevs, kopvērtējumā par čempionu izdevās kļūt Morkunam, kurš pēdējā partijā sīvā cīņā pieveica mūsu Arsenu Bataševu. Summā lietuvietis vienīgais ieguva 7,5 punktus, 104 eiro naudas balvu un uzvarētāja kausu. 7 punkti Krilovam un Mieriņam, 6,5 – Arsēnijam Savičevam, bet labāko sešinieku noslēdza Bataševs un Vitālijs Ļevčenkovs.

Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com.

Kopumā valsts svētku turnīrā tika pasniegtas 14 balvas. Pie vienas no tām tika arī Zviedrijas pārstāvis Kristers Lagerborgs. Visi balvu saņēmēji pieejami šeit.

Tā kā turnīrs bija kupli apmeklēts, jaunais formāts guva atsaucību un pārpratumus neradīja, Rīgas Šaha federācija izskata iespēju tāda veida sacensības rīkot arī turpmāk.