Siguldas turnīri pulcē kuplu dalībnieku skaitu

05.10.2022
Foto: Visvaldis Gercāns

Siguldas novada čempionāts ātrajā šahā noritēja jau 11. gadu pēc kārtas. Sacensības tradicionāli notika Siguldas pilsētas vidusskolas ietilpīgajā sporta zālē, pulcinot 128 dalībniekus no septiņām valstīm – Latvijas, Ukrainas, Lietuvas, Igaunijas, Čehijas, Francijas un pat no 9000 kilometru attālajām Filipīnām.

Pēc piecām nospēlētām partijām sacensību vadībā izvirzījās ukrainis Vladislavs Larkins, kuram arī izdevās to noturēt līdz beigām – 10 punkti no 11 iespējamajiem un pārliecinoša uzvara turnīrā. Otrais ar 9,5 punktiem Latvijas izlases dalībnieks lielmeistars Normunds Miezis un trešais ar 8,5 punktiem – Siguldā augušais nacionālais meistars Deniss Nikolajevs.

Siguldas novada iedzīvotāju konkurencē pirmais bija Valdis Jansons (6,5 punkti), otrais Ivars Jēkabsons (6 punkti) un trešais – Siguldas Valsts ģimnāzijas audzēknis Miks Tomass Hižņikovs (5,5 punkti). Speciālbalvas saņēma arī labākais seniors Guntars Antoms, labākais jaunietis Gusts Morkūns (Lietuva), labākā dāma Agnesa Stepania Ter-Avetisjana un labākais ārzemnieks Tonu Rauks no Igaunijas. Apbalvoti tika arī deviņu reitingu grupu uzvarētāji. Zemnieku saimniecības "Pīlādži" speciālbalvas – "Zilver" vīnu saņēma arī labākie seniori dažādās vecuma grupās. Ulda Deisona speciālbalvu par labāko sniegumu Siguldas novada skolnieku vidū saņēma Miks Tomass Hižņikovs.

Sacensības augstā līmenī tiesāja starptautiskās kategorijas tiesneši Alberts Cimiņš un Aivars Laizāns. Tiesneši sekmīgi tika galā pat ar kādu kuriozu gadījumu. Vienam no spēlētājiem jau pēc kārtas izlozes nācās uz pusstundu doties prom no sacensību vietas. Tikmēr kāds jaunākās paaudzes šahists kļūdas pēc apsēdās šī promesošā dalībnieka vietā un partiju zaudēja.

Kā ierasts pēdējos sešos gados, pēc Siguldas čempionāta notika visu laiku slavenākās Latvijas šahistes Mildas Laubertes piemiņas ātrspēles turnīrs. Turnīra rīkotāji  ar gandarījumu konstatēja, ka pēc nospēlētām 9 kārtām par sacensību uzvarētāju kļuva meistarkandidāte Marija Kuzņecova. Marijas starta reitings bija divpadsmitais. Marijai Kuzņecovai 8 punkti no 9 iespējamiem, otrais nacionālais meistars Kristaps Kretainis un trešais starptautiskais meistars Guntars Antoms (abiem pa 7 punktiem).

Sacensības rīkoja Siguldas šaha klubs, tās finansiāli atbalstīja Siguldas novada pašvaldība un Latvijas Šaha federācija. Balvu sponsori bija SIA "Jāņa sēta", Eiroparlamenta deputātes Sandras Kalnietes birojs un zemnieku saimniecība "Pīlādži".

Rezultāti: chess-results.com

Balvas: Siguldas novada čempionāts, Mildas Laubertes piemiņas turnīrs

Visvaldis Gercāns,
sacensību direktors