Limbaži jau desmito reizi kļūst par šaha galvaspilsētu

27.07.2022

Pasaules šaha dienā, 20. jūlijā, Limbažos norisinājās starptautiskais šaha festivāls "Vidzemes vasara", kam šis bija jau desmitais norises gads. Turnīra organizators Ivars Babris pauda prieku par viņa ieceres piepildīšanos – sacensības pulcēja tikpat dalībnieku, cik lauciņu uz šaha galdiņa – 64.

Jubilejas reizē turnīrā startēja spēlētāji no visiem trim agrākajiem mūspuses novadiem – Alojas, Limbažiem un Salacgrīvas. Vidzemes vasaru apmeklēja arī interesenti no tālākām Latvijas vietām un arī Limbažu šaha pulciņa draugi no Tartu Igaunijā. Desmitajā turnīrā klāt bija arī šahisti, bez kuriem Vidzemes vasara nebūtu izveidojusies, – limbažnieki Viesturs Štrāls un Jānis Plitnieks, kā arī lielmeistars Aleksejs Širovs. Aizvadītajos gados Limbažu sacensībās spēlējuši daudzi dažāda ranga sportisti, bet no lielmeistariem turnīram uzticīgi palikuši divi – A. Širovs un Normunds Miezis. "Vidzemes vasaras" veterāni ir arī Limbažu šahistu ilggadējie kolēģi no Valmieras, Valkas un Cēsīm.

Atklājot turnīru, tā organizators I. Babris atgādināja vēsturi. Proti, V. Štrāls, uzzinājis par Starptautisko šaha dienu, par to informēja Limbažu šaha dzīves tābrīža organizatoru J. Plitnieku, kurš ar ideju par plašu turnīru par godu šai dienai vērsās pie A. Širova. Ieceri atbalstīja arī Limbažu novada pašvaldība. – Prasme spēlēt šahu ir ieguvums. Man tas ir palīdzējis. Politikā bez tā nevar. Vēlu visiem veiksmi un lai spēlē rodat patīkamas emocijas! – sanākušajiem novēlēja Limbažu novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs un simboliski veica pirmo gājienu pret vienu no spēlētājiem, deputātu Didzi Zemmeru. Starp citu, viņi abi savulaik mācījušies pie šaha trenera Ilgoņa Dambīša. Tā saspēlējušies gan savā starpā, gan ar citu trenera audzēkni, tagadējo lielmeistaru Viesturu Meijeru, kurš diemžēl pats šoreiz turnīrā nevarēja piedalīties, jo atrodas Hersonā, Ukrainā. Limbažu lielmeistars pārējiem sūtīja sveicienus, novēlot cīņassparu un lai šahu spēlē ne vien Rīgā, bet arī laukos.

Atšķirībā no citiem gadiem šoreiz Vidzemes vasara ilga vienu dienu. Šahisti sacentās ātrajā šahā, spēlējot astoņas kārtas ar apdomas laiku 10 minūtes, plus 5 sekundes par gājienu katram.

Iepriecinoši, ka Limbažu novadu sacensībās pārstāvēja daudz šahistu – gan jauno, gan jau pieredzējušo, veidojot teju trešdaļu no visiem sportiskā pasākuma dalībniekiem. Daļu jauno spēlētāju atbalstīt ieradās arī viņu vecāki. Gusta Vītuma-Jaunzema mamma Laila Ulmane atklāja, ka dēls pats palūdzis, lai bērnudārza izlaidumā vecāki viņam uzdāvina šaha galdiņu. Tāpat iesaistījies Ivara Babra organizētajā Limbažu šaha pulciņā. Nu zēns spēlē jau vairākus gadus. Un viņam patīk. Ne velti, dodoties uz šīm sacīkstēm, mugurā uzvilcis kreklu ar uzrakstu Es mīlu šahu. Sarunbiedre novērtēja patīkamo gaisotni un vēroja, cik priecīgi šahisti satikās cits ar citu. Ar šahu aizrāvies arī Lailas vecākais dēls, kurš kovidlaikā ieguvis 2. sporta klasi. Jau vairākās Vidzemes vasarās spēlējusi šaha pulciņa dalībniece Elza Puķīte, spēcīga jaunā šahiste, kura šogad Latvijas čempionātā jauniešiem savā vecuma grupā izcīnīja bronzas medaļu un tiesības augustā Prāgā, Čehijā piedalīties Eiropas Savienības čempionātā jauniešiem.

Pirmoreiz kā Limbažu novada pārstāvis Vidzemes vasarā spēlēja Kristaps Zass, kura otrās mājas jau kādu laiku ir Katvaru pagastā. Jaunietis ir spēcīgs spēlētājs un turnīra rīkotājs I. Babris priecājās par tik labu vietējās šahistu kopienas papildinājumu. Pēc pirmajām trim partijām puiša kontā bija divi punkti. Viņš atzina, ka turnīrā ir spēcīga konkurence. Arī vietējā šaha pulciņa dalībnieks Māris Kristaps Strazdiņš sacīja to pašu. Viņam nācās spēlēt ar pretiniekiem, kuru reitings nebija mazāks par 1500. Viņš jutās pārsteigts, ka izdevās nospēlēt neizšķirti ar meistarkandidātu Aleksandru Afanasjevu, kura reitings ir 1800. Arī pats Māris Kristaps sacīkstēs papildināja savu reitingu, bet par uzvaru pat nedomāja. – Mans mērķis bija atnākt paspēlēt, izbaudīt šo procesu, – teica jaunietis.

Pirmoreiz Vidzemes vasarā piedalījās salacgrīvietis Harijs Zēģelis, kurš uzreiz pirmajā kārtā pie šaha galdiņa tikās ar lielmeistaru Normundu Miezi un, kā pats smej, tūlīt saņēmis mācībstundu. Cita salacgrīvieša, spēcīga šahista Aivara Skujas mudināts, viņš tikai pēdējos gados sācis pievērsties sacensībām. – Ko tad citu pensionāram darīt. Drusku pasportoju, jo gribas jau to pensiju ilgāk saņemt, – viņš puspajokam piebilda. Tagad nākas pierast pie spēlēšanas ar šaha pulksteņiem. Ar šo spēli aizrāvies visu mūžu, agrāk, kad vēl braucis uz zvejas kuģiem, spēlējis ar komandas biedriem, bet tagad biežāk to dara internetā. Pēc četru gadu pārtraukuma šīs bija pirmās sacensības alojietim Agrim Kantorim. Pēc trim partijām viņam bija viena uzvara un divi neizšķirti.

Pasākumā labi jutās limbažnieks Viesturs Štrāls, kuram pateicoties, radusies doma organizēt šādu festivālu. Viņš startējis gandrīz visās Vidzemes vasarās, bet kopumā šahu spēlē salīdzinoši reti. Pēc partijas ar Tartu jauno spēlētāju viņš bija priecīgs par uzvaru un to, ka jaunie vēl tik labi neprot izspēlēt galotnes. Siguldiete Mārīte Lūkina bija ieradusies kopā ar mazdēlu Marko. Viņa sev atklājusi šo spēli, iepriekš mūspusē spēlējusi Emiļa Melngaiļa ceļojošā kausa šahā izcīņā Igatē. – Daudz ko vēl neprotu, bet man ļoti patīk spēlēt šahu, – viņa teic un uzliela jaunos limbažniekus, kuri ir tiešām spēcīgi pretinieki. Piemēram, ar E. Puķīti tikusies arī Igatē, kur jauniete viņu ātri vien pievarējusi. Bet Vidzemes vasarā Mārītei izdevies ilgāk noturēties pretī Elzas pārspēkam.

Cīņas izvērtās spraigas. Nepārspēts palika lielmeistars Aleksejs Širovs, kurš pirmoreiz festivāla vēsturē ieguva maksimālo punktu skaitu – 8.

– Priecājos, ka Limbažos spēlē šahu, turklāt to dara arī jaunieši. Šis ir lielisks festivāls, – sacīja A. Širovs, būdams gandarīts, ka noticis jau desmitais turnīrs, kura organizēšanā pats iesaistījies. Otrais palika N. Miezis, bet trešais – starptautiskais meistars šahā Rolands Bērziņš. Abi izcīnīja vienādu punktu skaitu un vietu sadalījumu izšķīra koeficienti. Ceturto vietu izcīnīja meistarkandidāts šahā Nikolajs Krilovs, bet piektais bija limbažnieks, nacionālais meistars Juris Saksis. Kā veiksmīgāko spēlētāju sieviešu konkurencē sumināja Mariju Lindu Polu no Tartu.

Balvu kategorijā S-50 pasniedza meistarkandidātam, pļaviņietim Uldim Melderim, kurš startējis visos Limbažu festivālos. Senioru (S-65) vidū sveica FIDE meistaru Vitāliju Ļevčenkovu. Jauniešu konkurencē vislabāk nospēlēja Georgijs Germanovs, jaunietēm – Dafne Maklakova, kura savulaik spēlēja arī Limbažu šaha pulciņā. Vislabāko rezultātu starp Limbažu novada jauniešiem sasniedza K. Zass, kurš par panākumu jutās ļoti priecīgs. Viņš gaidījis labu rezultātu, bet par balvu jutās pārsteigts, jo par šādu nomināciju nebija zinājis. Šajā festivālā par pārsteigumu daudziem ļoti labi nospēlēja un limbažnieka balvu izcīnīja Jānis Meijers. Festivāla direktors I. Babris pasniedza vēl daudz piemiņas balvu par piedalīšanos. – Liels paldies, ka atradāt laiku atbraukt uz Limbažiem! – klātesošajiem sacīja I. Babris.

Rezultāti: chess-results.com.

Līga Liepiņa, laikraksts "Auseklis"