Lieldienu turnīros uzvar Krilovs un Svešņikovs

19.04.2022
Nikolajs Krilovs (no labās) pirms partijas ar Kristapu Reini Strodu.

Lieldienu brīvdienās viesnīcā "Pullman Riga Old Town Hotel" aizvadīti divi turnīri. Klasiskās apskaites sacensībās "Rīgas Šaha Lieldienas" par uzvarētāju kļuva Nikolajs Krilovs, bet ātrspēlē pirmo vietu ieņēma starptautiskais meistars Vladimirs Svešņikovs.

No Jēkabpils nākušais meistarkandidāts Nikolajs Krilovs (2041) četru dienu un septiņu kārtu turnīru aizvadīja bez zaudējumiem. Viņš iesāka ar piecām uzvarām pēc kārtas, bet finišēja ar diviem neizšķirtiem, vienīgais iegūstot 6 punktus. Kaut arī 28 gadus vecais Krilovs pēc starta reitinga bija piektajā vietā, viņa uzvara klasiskā šaha turnīrā 70 dalībnieku konkurencē ir neliels pārsteigums, jo pēdējo reizi "klasiku" viņš spēlēja pirms nepilniem septiņiem gadiem – 2015.gada RTU Open. Pirms tam viņš aktīvi piedalījās arī Latvijas vīriešu čempionātos, bet jaunieša karjeru noslēdza ar divām trešā vietām pēc kārtas 2011. un 2012.gadā, atpaliekot tikai no šobrīd labi zināmiem šahistiem Ņikitas Meškova, Toma Kantāna un Artūra Bernotas.

Pa 5,5 punktiem ieguva nākamie pieci šahisti. Labāka papildrādītāja dēļ otro vietu ieguva galvenais reitingfavorīts Kristaps Kretainis (2258), bet aiz viņa sekoja Rihards Bekasovs (2116), Konstantīns Gudovskis (2001), Artis Alainis (1786) un Arsēnijs Savičevs (1738). Bez zaudējumiem turnīru izdevās aizvadīt arī Kretainim, Bekasovam, Gudovskim, kā arī Maratam Francam (1836), kuram noslēgumā 5 punkti un septītā vieta.

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com.

Jāatzīmē arī, ka 13 gadus jaunais Savičevs (1738) savu reitingu pacēla par 67,2 punktiem. Lielāks kapums vienīgi Gustavam Rupam (1061) – plus 100,4.

Turnīrā tika pasniegtas kopumā 16 balvas. To saņēmēji apskatāmi šeit.

Pirmdienas vakarā notika 13 kārtu blica (3+2) turnīrs, kas pulcēja 68 dalībniekus no Latvijas, Lietuvas un Ukrainas. Noslēgumā pa 10 punktiem ieguva IM Vladimirs Svešņikovs (2174) un FM Matīss Mustaps (2256), tomēr papildrādītāji bija labvēlīgi Svešņikovam. Trešais ar 9,5 bija starptautiskais meistars no Ukrainas Vladislavs Larkins (2245).

Visi rezultāti chess-results.com, bet balvu ieguvēji pieejami šeit.

Jau minējam, ka sacensības organizēja Latvijas un Rīgas Šaha federācijas sadarbībā ar viesnīcu "Pullman Riga Old Town Hotel", bet idejas autors bija lielmeistars Aleksejs Širovs. Gan organizatori, gan spēlētāji uzskata, ka "Rīgas Šaha Lieldienas" ir lieliski izdevušās, tādēļ šiem turnīriem ir labs pamats brīvdienās kļūt tradicionāliem.