"Spēlē dāmas!" parāda – meiteņu šaham Latvijā būs būt!

12.04.2022
Foto: Miervaldis Šteinbergs

Kamēr Latvijas daba lēnām mostas pavasarim, Latvijas šaha dzīvē jau ir dzimusi jauna tradīcija, vismaz šobrīd izskatās, ka 10. aprīlī Olainē notikušo meiteņu ātrā šaha turnīru "Spēlē dāmas!" noteikti ir vērts atkārtot.

Olaines Sporta centra bērnu šaha turnīru organizatoriem jau ir uzkrāta laba pieredze, rīkojot open turnīrus 150 spēlēt gribētājiem, taču lielmeistara Normunda Mieža izteiktā ideja aicināt tikai skolnieces neapšaubāmi bija risks – cik tad Latvijā vispār ir meiteņu, kas prot un grib spēlēt šahu, neskatoties uz to, ka FIDE (Starptautiskā Šaha federācija) šo gadu pasludinājusi par sieviešu šaha gadu? Bažas bija veltas – Olaines Sporta centra lielajā zālē astoņas spēles ātrajā šahā divu stiprumu turnīros aizvadīja 95 burvīgas jaunkundzes, kopā izspēlējot 376 aizraujošas šaha partijas, no kurām tikai 20 noslēdzās ar miera izlīgumu!

A turnīrā, kurā cīnījās II un I sporta klases, lielākais dalībnieču skaits bija no Rīgas, tradicionāli neizpalika arī meiteņu šaha lielpilsētas Kuldīgas pārstāvniecība, bet vistālāko ceļu uz Olaini bija mērojušas liepājnieces un Rēzeknes šahiste. Vissīvākās cīņas izvērtās starp reitinga līderēm, Rīgas Šaha skolas pārstāvēm, Melāniju Luīzi Jansoni un Naomi Maklakovu, kuras savas attiecības pie rūtotā galdiņa šajā turnīrā noskaidroja jau 4. kārtā. Naomi tas palika vienīgais zaudējums, kamēr Melānija Luīze 6. kārtā nospēlēja neizšķirti ar trešās vietas ieguvēju, kuldīdznieci Anci Reihu, pārējās partijas uzvarot. Abas meitenes finišēja ar lielu atrāvienu – Melānijai Luīzei attiecīgi 7,5 punkti no 8, bet Naomi – 7/8. Trešajā vietā Ance ar 5,5 punktiem, turpmākie rezultāti gan visnodaļ blīvi, vairākām dalībniecēm iegūtot 5 punktus, to skaitā pie pieciem punktiem tika arī ukrainiete Katerīna Baņina (ceram, ka viņai šis turnīrs un organizatoru specbalva bija kaut neliels iepriecinājums bēgļu ikdienā!). No Olaines Sporta centra meitenēm šajā turnīrā labākā Aiga Gansone, pakāpjoties par septiņām pozīcijām, salīdzinot ar startu.

A turnīra rezultāti: https://ej.uz/spele_damas_A

B turnīrs (iesācējas, IV un III sporta klases) pulcēja 72 jaunās šahistes, no kurām ne vienai vien šis bija pirmais klātienes šaha turnīrs. Neskatoties uz apjomīgo kopskaitu, dalībnieces bija pārsteidzoši disciplinētas un organizētas (ko ne vienmēr var teikt par jauktajiem turnīriem), turnīrs aizritēja bez mazākās aizķeršanās, visas dalībnieces ātri saprata, kāda ir sacensību kārtība un kā jāuzvedas. Jaunākajām šī arī bija lieliska iespēja vērot, cik nopietni A turnīrā cīnās pieredzējušākās šaha kolēģes. Par turnīra uzvarētāju ar ne tik bieži sastopamo simtprocentīgo rezultātu kļuva Rēzeknes pārstāve Anna Višņakova, apsteidzot tuvākās sekotājas, Natāliju Kumarinu un Anci Ceļmalnieci (abas Rīga), par 1,5 punktu! Izcils sniegums! Pēc godalgotā trijnieka sekoja četras dalībnieces ar sešiem punktiem, kas arī ir ļoti labs rezultāts, it īpaši pārsteidza IV sporta klases šahistes Adrija Lazdiņa (labākā no Olaines SC) un rīdziniece Emīlija Lapsa, kas abas spēja ielauzties labāko septītniekā, paceļoties attiecīgi no 37. un 36. starta pozīcijas.

B turnīra rezultāti: https://ej.uz/spele_damas_B

Abos turnīros meitenes cīnījās ne tikai par vietām, bet arī par apbalvojumiem – kausu, piemiņas medaļu, diplomu un iespēju izvēlēties no plašā balvu klāsta ieguva labākais trijnieks, labākā G10, G14 un G18, labākā no Olaines sporta centra un labākās savā sporta klašu grupā, kā arī veicināšanas balva tika piešķirtas dalībniecēm, kurām šoreiz punktu vismazāk. Turnīra laikā meitenes tika cienātas ar Olaines sporta centra sarūpētajām Skrīveru "Gotiņām", kas ne vienai vien bija pirmais mierinājums vai neliela balva pēc kārtējās partijas.

Neiztika bez daža laba jauka kurioza – piemēram, pēc uzvaras pirmajā kārtā kāda dalībniece nopietni pavaicāja, vai tagad drīkstot iet izvēlēties un paņemt balvu, savukārt pēc apbalvošanas, kad uz dāvanu galda palika neizvēlētās balvas, kādas jaunās šahistes vaicāja, vai tagad viņas drīkstot paņemt tās balvas, ko neizvēlējās laureātes. Starp citu, vienīgās nopietnās asaras bija ne par zaudējumiem, bet par pazaudēto… vecmāmiņu! Kad kopīgi gājām meklēt vecmāmiņu, atradām vectētiņu – izrādās, ka arī tas derēja, lai bērns uzreiz atplauktu smaidā!

Organizatoru vārdā vēlreiz paldies visām dalībniecēm par disciplinētību un īpašs paldies vecākiem un līdzjutējiem, kas ļoti respektēja tiesnešu prasību sacensību laikā neatrasties turnīra zālē, kas būtiski atviegloja un uzlaboja turnīra norisi – daudzi vecāki pat iedomāties nevar, cik patstāvīgi un lieliski viņu gados jaunie bērni tiek galā ar dažādām situācijām!

Šobrīd tiek plānots, ka Olaines "Pavasara šaha svētku" tradicionālais bērnu open turnīrs ar 150 dalībnieku kopskaitu un trīs dažāda stipruma turnīriem (A – II sporta klase un stiprāki, B – IV un III sporta klase, C – iesācēji) varētu notikt 7.maijā, bet datumi vēl tiek saskaņoti ar LŠF.

Guna Skujiņa