Maija Malahovska: Šahs dzīvē man iedevis saprātīgu domāšanu

27.02.2022
Maija Malahovska tiesneša amatā kādā no turnīriem. Foto no Alberta Cimiņa arhīva.

Starptautiskās kategorijas tiesnese un ilggadēja Rīgas Šaha skolas darbiniece Maija Malahovska šomēnes atzīmēja 80 gadu jubileju. Arī Latvijas Šaha federācija bija starp sveicējām, sūtot viņai godam pelnītu brīnišķīgu puķu pušķi.

Kā atzīst pati Maija, viņa šobrīd bauda pensionāres dzīvi, seko līdzi TV un radio ziņām, un šahā "iekšā" ir tikvien, cik māca gājienus mazbērniem. Ar dzīvi esot apmierināta, uzsverot, ka šaham ir pateicīga, jo tas viņai iedevis saprātīgu domāšanu.

Šahu viņai iemācījis brālis. Savulaik bijusi Rīgas čempione, labi rezultāti arī Latvijas čempionātos. Aktīvi spēlēja korespondencšahu. Profesija Maijai Malahovskai ir visai atbilstošo šaham – programmētāja. Savulaik strādājusi leģendārajā rūpnīcā VEF, tad "Komutators", no kurienes aizvilināta uz Rīgas Šaha skolu. Neatkarīgās Latvijas laikā pazīstama kā šaha tiesnese, viena no pirmajām, kas Latvijā ieguvusi starptautisko kategoriju.

Daudz lavu vārdu par Maiju var teikt viņas kolēģi tiesneša amatā, ar kuru viņa uztur kontaktus.

Šahists un tiesnesis Vairis Kurpnieks: "Maijai manā šaha dzīvē bija diezgan nozīmīga loma, īpaši manā tiesneša karjerā. Maiju apzināti iepazinu un atceros no 1996.gada beigām, 1997.gada sākuma, kad pirmo reizi ta pa īstam ierados Rīgas šaha pasaulē un spēlēju nedēļas nogales turnīros Rīgas Šaha Skolā. Mūsu "pievilkšanās" sākās ar manu maniakālo noslieci uz tehnoloģijām – man kļuva žēl, skatoties kā nedēļas nogales turnīru tiesneši tiesāja ar briesmīgu par 10 gadiem no laika atpalikušu, DOS vidē no komandrindas strādājošu izlozes programmu. Drīz izdevās visus pārcelt uz "Swiss Perfect 98" – ar jau mūsdienīgāku grafisko interfeisu un arī FIDE noteikumiem atbilstošāku izlozi. Tā, nemanot pats tiku ierauts tiesneša darbā; kopā braucām uz "Liepājas rokādēm" un citiem turnīriem. Bieži tiku aicināts palīdzēt ar datoriem un izlozi, pat ja turnīros biju tikai spēlētājs. Kā šaha tiesnesis ļoti daudz esmu mācījies tieši no Maijas; šeit gan jāpiebils ka arī no Elmāra Berķā un Alberta Cimiņa. Daudz patīkamu atmiņu no kopā tiesātiem turnīriem, īpaši "Liepājas rokādes". Tās šādā sastāvā vairākas tika "notiesātas".

Pāris interesanti atgadījumi: Būdams no laukiem, ilgstoši nevarēju tikt pie meistarkandidāta (MK) nosaukuma – rajonā turnīru bija maz un atskaites par tiem ne vienmēr bija laicīgi iesūtītas Latvijas Šaha savienībai (Elmāram Berķim). Tāpēc, lai gan MK normu biju izpildījis jau piecas reizes – oficiāli biju 1. sporta klases šahists. Kad (laikam 2000. gada, tolaik Latvijas šahistu vidū populārajā, Pardubices turnīrā) saņēmu pirmo FIDE reitinga aprēķinu – 2389 un pirmo reizi pēc atgriešanās no Čehijas nedēļas nogales turnīrā pie Maijas mēģināju piereģistrēties un teicu ka esmu 1. sporta klase. Viņa paņēma mani aiz rokas, ieveda pie, tobrīd tur pat uz vietas esošā, Elmāra Berķa un pateica Elmāram: "Beidziet taču ākstīties, puisis tūlīt "meistaru" izpildīs, bet jūs viņam meistarkandidātu nedodat!" Elmārs turpat uz vietas noformēja papīrus un jau tajā pašā vakarā turnīrā pirmo reizi spēlēju kā MK. Nopietno šahu gan pametu un par sporta meistaru klātienē tā arī neesmu kļuvis.

Vēl bija amizants gadījums, laikam 2003.gada "Rīgas Open" laikā, kad tiesnešiem bija kāds nopietns kreņķis ar datoriem, Maijiņa vienkārši pienāca un mani aizsauca uz glābšanas darbiem manas partijas un mana gājiena laikā! Apstulbu gan es, gan mans pretinieks, norvēģis. Par šo pat biju kādu brīdi nikns, bet nav iespējams ilgi dusmoties uz tik jauku cilvēku kāda ir Maijiņa!

Starptautiskās kategorijas tiesnesis Alberts Cimiņš: "Latvijas 2016.gada čempiona, starptautiskā meistara Vladimira Svešņikova pirmā trenere Maija Malahovska starptautiskās kategorijas (IA) tiesneša normu izpildīja 1997 gadā. No 1991. gada tiku pieņemts darbā Rīgas Šaha skolā, sākumā par treneri, 1994.gadā par saimniecības pārzini, tā pamazām Elmāra un Maijas uzraudzībā sāku apgūt tiesneša, organizatora gudrības. Pati Maija savu tiesneša karjeru noslēdza 2011.gadā, pēc pirmā "RTU Open". Pats, es protams, tajā laikā Rīgas Šaha skolā vairs nestrādāju."

Tiesnesis un Rīgas Šaha skolas direktors (1989–1996) Elmārs Berķis: "Vēlos akcentēt Maijas lomu Rīgas Šaha skolas dzīvē. Ja nekļūdos, viņa tā laika (pirms un pēc valstiskuma atjaunošanas) draudzīgajā skolas kolektīvā nostrādāja gandrīz 20 gadus, no tiem vairāk kā desmit būdama mācību daļas vadītāja. Nepārspīlēšu, ja teikšu, ka jaunajiem un nepieredzējušiem.treneriem viņa reizēm bija arī kā mamma, līdzīgi kā jaunajam direktoram... Mācību daļai jau tā nav viegla dzīve, samērojot reglamentējošās prasības ar reālo dzīvi, vēl labi, ja viņa gana labā līmenī saprot šahu, ja nu kādam ienāk prātā kā nodarbības tematu rakstīt "Kvadrāta likums Latviešu gambīta Ševeningenas variantā". Deviņdesmito gadu sākums garlaicīgs nebija – domājām, kā veidot objektīvu atlasi uz Eiropas un pasaules jauniešu čempionātiem un to arī organizējām, jo sapratām – kurš gan cits, ja ne mēs, vienīgā šaha skola valstī?"