Latvijas jaunatne prot uzbrukt!

08.02.2022

Baldones lielmeistars Zigurds Lanka pērn ieviesa jaunu šaha tradīciju, kopā ar Latvijas un Rīgas Šaha federācijām 25. janvārī rīkojot Zigurdu dienas turnīru, šādi godinot ievērojamo pedagogu, šaha kompozīcijas meistaru Zigurdu Pigitu.

Arī šīgada sarīkojums bija tematisks – starptautiskajā interneta blicturnīrā 48 jaunie šahisti un šahistes rādīja savas prasmes komplekso Naidorfa varianta pozīciju izspēlē. Šādi izdevās pēc vairākiem gadu desmitiem atsākt treniņdarbu, vadoties no skolotāja Pigita treniņmetodes. Patīkami atzīmēt, ka tieši mūsu valsts zēni un meitenes izcīnīja lauvas tiesu no godalgām (par balvu fondu savā vārdadienā, pirmām kārtām, parūpējās turnīra iniciators).

Georgija Germanova uzvaras gājiens

Aplūkojot absolūtā uzvarētāja sportisko sniegumu (8,5 punkti no 9), nevienam nerodas šaubas, ka Georgija panākums ir itin pārliecinošs. Savukārt jauniņā censoņa partijās uzplaiksnīja ne tikai ģēnija dzirkstis. Blakus bezgalīgajai tieksmei pēc uzvaras (kas šoreiz noveda pie panākuma astoņas reizes pēc kārtas!) bija jau no pirmajiem gājieniem redzama arī zināma paviršība atklātnes traktējumā.

Izņēmums bija Georgija pirmā cīņa. Partijā ar manu audzēkni Simonu ("Black Zorbas"), grieķu lielmeistara Skembra dēliņu – Latvijas pārstāvis izvēlējās modernu plānu ar īso rokādi. Pēc melno neprecizitātēm pārejā uz vidusspēli Georgijs, virzot uz priekšu kustīgo bandinieku centru, jau 20. gājienā sasniedza uzvarošu stāvokli. Vēl tikai atlika aktivizētl dominējošo zirdziņu – 22.Zd6!+–.
Tā vietā pārsteidzīgā d–bandinieka virzīšana tūliņ pat noveda pie figūras zaudējuma, kaut gan kompensācija – ar pilnīgo domināciju 7. horizontālē – bija pilnīgi pietiekama un pēc melno kļūdas Georgijam atkal parādījās iespēja uzvarēt – 32.Te8!+–. (Balto brīvbandinieks tādējādi sasniegtu pārvēršanās lauciņu d8!)
Grandiozā divkauja ar apskaužamu precizitāti un izdomu risinājās vēl gājienus četrdesmit, taču nevienam vairs neizdevās gūt virsroku. Pēc pilnīgas materiāla izzušanas datorprogramma fiksēja neizšķirtu.
Manuprāt, šī pirmās kārtas cīņa "uz dzīvību un nāvi" bija pati interesantākā no visām turnīra partijām.  
Turpmāk turnīra liktenis bija Georgijam īpaši labvēlīgs: atlikušajās astoņās kārtās viņam izdevās sasniegt 100% rezultātu!

Taču nedomājiet, ka uzvaras nācās viegli... Nākamajās partijās stratēģiski kļūdainas uzbūves noveda Georgiju pie tikpat kā bezcerīgām situācijām vidusspēlē – ar Romanu Tolmačevu, Artjomu Savičevu, Mareku Fizeru (manu čehu audzēkni), Štepanu Hrbeku (pērngada "spāņu turnīra" uzvarētāju no Čehijas) un Emīlu Jāni Mieriņu. Fortūna Georgijam uzsmaidīja arīdzan galotnē 7. kārtas visumā izlīdzinātā partijā ar pavisam jauniņo, taču apdāvināto Nikolaju Platonovu.

Arī priekšpēdējā kārtā Georgijam nebūt neklājās viegli. Lai gan viņa pretiniece Agnesa Stepanija Ter–Avetisjana, riskanti novilcinot garo rokādi, pieļāva bīstamo prettriecienu centrā (d6–d5!), rīdzinieks metās uz priekšu dāmas spārnā, un cīņa saasinājās ne pa jokam. Agnesītei, kā tas bieži vien notiek skaistā dzimuma partijās, ienāca prātā pārdroša doma, nosist nabaga bandinieku – tā vietā, lai dāmu novietotu pašā galdiņa vidū uz d5 un nepieļautu pārrāvumu centrā! Šoreiz gan Georgijs pielietoja ilgloloto standarta uzrāvienu d6–d5, un balto karalis, palicis bez dāmas atbalsta, nonāca sprukās...

Pēdējā kārtā Georgijs (atkal ar melnajiem!) cīnījās pret ārzemju meiteni – maskavieti Annu Krupnovu, kura pieļāva analogas kļūdas kā rīdziniece iepriekšējā spēlē. Arī Annas karalis jau atklātnes stadijā "pakļuva zem vilciena", tādējādi Georgijam Germanovam izdevās uzvarēt astoto reizi –  nudien fantastisks "finiša spurts", sākot jau ar otro kārtu!

Tā cīnās meitenes Latvijā

Kā viens no valsts sieviešu izlases treneriem īpašu uzmanību pievērsu mūsu jaunajai maiņai. Pirmām kārtām, protams, intriģēja Agnesas Stepanijas Ter–Avetisjanas un Marijas Kuzņecovas sparīgās partijas. (Aizsteidzoties notikumiem priekšā, atzīmēšu, ka viņas abas arī parādīja labāko sniegumu; tikai maskaviete – Anna Krupnova – varēja Latvijas zvaigznītēm turēt līdzi...)

Jau pirmajā kārtā asa izvērtās Agnesītes cīņa ar slovākieti, un šķita, ka ārzemniece uzvarēs. Tomēr beigu beigās rīdziniecei izdevās ar taktiska trieciena palīdzību likvidēt pretinieces dāmu, šādi pasperot plašu soli pretī uzvarai skaistā dzimuma konkurencē. Taču priekšā vēl bija duelis ar Mariju 6. kārtā mūsu cerīgās un apdāvinātās spēlētājas satikās divkaujā.

Ar baltajām figūrām Marijai atklātnes stadijā misējās vieglo figūru nomaiņa: nekādā gadījumā baltajiem nevajag pieļaut Zc4 nomaiņu pret Le3, jo melnlauciņu laidnis atklātajos "sicīliešu" variantos ir teju visos gadījumos vēŗtīgākā tālšāvējfigūra. Galu galā Zc3 un Lf1 kontrolē tikai gaišos lauciņus, tāpēc tipiskajās bandinieku struktūrās – ar bandinieku ķēdi uz e4 un f3 – sevišķi pieaug melnlauciņu laidņa nozīme, tā kā Le3 pārņem svarīgus uzdevumus tumšajās diagonālēs c1–h6 un g1–a7. (Visticamāk, Marijai negribējās ar nomaiņu Lxc4/b5xc4 atvērt pretiniecei b–līniju, taču pārliecinošā kontrole pār "atslēgas punktu" d5 nodrošinātu milzu stratēģisko pārsvaru, savukārt melno cerībām izvērsties b–līnijā nebūtu lemts piepildīties!)

Vēl vienas kļūmes dēļ krita gaišais bandinieks uz g5, taču otrs kājnieks uz d5 bija "saindēts" (Zxd5 vietā Agnesei bija iespēja ar uzrāviena b5–b4 palīdzību atvērt c–līniju, tādējādi sagraujot balto aizsardzības līnijas dāmas spārnā). Tūlīt arī Marijai parādījās labas iespējas pat pārņemt iniciatīvu, tomēr laime uzsmaidīja Agnesei, un tehnisko pārsvaru melno figūru vadītaja realizēja pārliecinoši, aizejot garām jaunākajai kolēģei.

Visu dalībnieku un dalībnieču nospēlēto partiju analīzi šī raksta ietvaros neuzņemšos, tomēr ceru, ka vērtīgo partiju materiālu mūsu jaunatne kopā ar treneriem izpētīs un izvērtēs, lai nākotnē sasniegtu vēl lielāku progresu sicīliešu aizsardzības izpratnē.

Aicinu Latvijas šaha sabiedrību noklausīties manu lekciju šā gada 10.februārī, kas būs veltīta "angļu" uzbrukumam! Ceru, ka kopā ar tematisko turnīru dinamiskās koncepcijas no grāmatas "Māksla uzvarēt" atkal iegūs jaunus piekritējus...

Visi dalībnieki un partijas: https://lichess.org/swiss/GIMRmJap

Lielmeistars Zigurds Lanka

Partijas sākuma pozīcija.