Būs tematiskais blics "Naidorfa variants" jeb Lankas balvu izcīņa bērniem un jauniešiem

21.01.2022

Otrdien, 25.janvārī, pulksten 18 interneta šaha platformā Lichess.org sāksies tematiskais šaha blics Sicīliešu aizsardzība "Naidorfa variants" jeb lielmeistara Zigurda Lankas balvu izcīņa bērniem un jauniešiem.

Zigurdu dienas turnīrs

Turnīrs būs tematisks; starptautiskā sarīkojuma mērķis ir popularizēt angļu uzbrukumu aktuālajā Naidorfa variantā. Tas nozīmē, ka sākuma pozīcijā pēc melno standarta atbildes 7...Le7 vai 7...Le6 baltio rīcībā ir loģisks uzbrukuma turpinājums: 8.f3 ar ideju Dd2, 0-0-0, g2-g4-g5 utt.
Baldones treneris Zigurds Pigits ieteica šādi spēlēt jau pagājušā gadsimta 70. gadu sākumā, kad šis novirziens vēl nebija tik populārs kā patlaban.
Pigita audzēknis baldonietis Zigurds Lanka 80. gadu vidū sāka izstrādāt jaunu līniju ar f2-f4 (vislabāk to realizēt, iekļaujot 8.h3 un obligāti nogaidot manevru Lc8-e6).
Protams, lieliska gatavošanās turnīram būtu grāmatas "Māksla uzvarēt" studēšana, jo šajā mācību līdzeklī Lanka moderno sicīliešu novirzienu detalizēti izklāstījis VI nodaļā "Eksāmens Naidorfa variantā".

Sacensību reglaments

Sacensības organizē Latvijas un Rīgas Šaha Federācijas, turnīra iniciators un direktors ir lielmeistars, divkārtējais Latvijas čempions šahā Zigurds Lanka, bet galvenais tiesnesis – Alberts Cimiņš.

Turnīrs notiek pēc Šveices sistēmas 9 kārtās. Apdomas laiks ir 5 minūtes partijai katram dalībniekam plus 3 sekundes par katru gājienu. Starp kārtām paredzēta divu minūšu pauze.

Partijas izspēle sākas ar augstāk redzamo diagrammu no Zigurda Lankas grāmatas ''Māksla uzvarēt"; gājiens melnajiem.

Sacensībās var piedalīties jebkuras sporta klases 2004.gadā un vēlāk dzimis Latvijas šahists vai šahiste, kā arī organizatoru izvēlētie jaunie šahisti vecuma grupās no U-8 līdz U-18.

Iepriekšēja pieteikšanās līdz 25.janvārim pulksten 16 pa e–pastu: alberts.cimins@inbox.lv 28804664 (Alberts). Pieteikumā jānorāda uzvārds, vārds, lichess vārds.

Kopējais balvu fonds ir 150 eiro, bet dalības maksa (disciplīnai) paredzēta 3 eiro.

Detalizēta informācija nolikumā.

Atgādināsim, ka pirms gada platformā Lichess.org notika līdzīgs pasākums, kura iniciators bija lielmeistars Zigurds Lanka – tematiskais ātrspēles turnīrs jauniešiem "Spāņu atklātne laikmeta griežos".