Aizvadīts šogad pirmais klasiskais turnīrs Latvijā

17.01.2022

Nedēļas nogalē Rīgas Šaha federācijās telpas aizvadīts šogad Latvijā pirmais turnīrs ar FIDE klasiskā reitinga aprēķinu "Maskačka Open". Interese no sportistiem bija visai liela, un pie rūtotajiem galdiņiem sēdās 35 dalībnieki.

Sacensības organizēja Rīgas Šaha federācija sadarbībā ar Latvijas Šaha Federāciju, bet galvenais tiesnesis bija Alberts Cimiņš. Triju dienu laikā dalībniekiem bija jāaizvada Šveices sistēmas 7 kārtas ar apdomas laiku 30 minūtes partijai plus 30 sekundes par gājienu. Šāds formāts, saskaņā ar jaunajiem FIDE noteikumiem, ļāva piedalīties spēlētājiem ar reitingu līdz 1800 punktiem. Balvu fonds bija 300 eiro.

Turnīru ar četriem panākumiem pēc kārtas sāka galvenā reitingfavorīte Marija Kuzņecova (1786). Tobrīd jau varēja likties, ka jautājums par sacensību uzvarētāju no dienaskārtības ir noņemts, tomēr tad sekoja divi zaudējumi. Un tieši pirmo divu vietu ieguvējiem – Melānijai Luīzei Jansonei (1480), kura noslēgumā ar 5,5 punktiem finišēja otrā, un Maratam Francam (1716), kurš ar 6 punktiem kļuva par uzvarētāju. Punkts pret Vadimu Aleidzānu (1479) ļāva Kuzņecovai ieņemt vietu uz goda pjedestāla trešā pakāpiena. Jāatzīmē, ka ne Francs, ne Jansone turnīra gaitā tā arī nezaudēja nevienu partiju.

Labāko sešinieku noslēdza attiecīgi Arsēnijs Savičevs (1669), Nikolajs Platonovs (1302) – pa 5 punktiem, kā arī Emīls Tabors (1720) – 4,5.

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com, bet visi balvu saņēmēji – šeit.

Tā kā spēlētāju starta reitingi bija salīdzinoši mazi, bet izmaiņu koeficienti lieli, vairāki šahisti savus reitingus ievērojami palielināja. Starp labākajiem šajā ziņā bija Nikolajs Platonovs (1302) – plus 99, Melānija Luīze Jansone (1480) – plus 86 un Artjoms Smirnovs (1028) – 76.

Taču "Maskačka Open" ar to šoziem nav beigusies. Jau 25.–27.februārī notiks otrais posms, kurš, kā izskatās, jau izsmēlis iespējamo dalībnieku limitu. Tādēļ varbūt ar to arī šī sērija nebeigsies.