Leģendāro Viju Rožlapu sveic ar blica turnīru

15.01.2022
Vija Rožlapa un Dana Reizniece-Ozola. Foto no facebook.com.

Ceturtdien Rīgas Šaha federācijas telpās notika blica turnīrs, kas bija veltīts leģendārās Latvijas šaha treneres Vijas Rožlapas 80 gadu jubilejai, kuru viņa svinēja iepriekšējā sestdienā, 8.janvārī. Pie šaha galdiņiem par godu šim notikumam sēdās 40 dalībnieki, arī pati gaviļniece.

Pasākums aizritēja jaukā un nepiespiestā atmosfērā, ar ziediem, dāvanām, uzrunām un atmiņām. Daudziem bija silti un gaiši stāsti ar ko padalīties ar klātesošajiem. Īpaši ieradusies bija arī Starptautiskās Šaha federācijas rīkotājdirektore Dana Reizniece-Ozola, kura savā runā uzsvēra Rožlapas ieguldījumu viņas karjerā turnīru kontekstā. Protams, savu pirmo treneri sveica savulaik par pasaules jauniešu čempionu kronētais Aleksejs Širovs, ar labiem vārdiem un simpātijām neskopojās Rīgas Sporta veterānu kluba vadītājs Jānis Lelis un daudzi, daudzi citi. Gan tie, kas strādājuši kopā ar Rožlapu, gan tie, kas pie viņas trenējušies.

Un, ņemot vērā, ka jubilāre joprojām ir aktīva trenere, strādā Teikas vidusskolā, tad gadiem ritot, pateicīgo un panākumiem bagāto audzēkņu viņai varētu būt tikai vairāk un vairāk. Šobrīd Vija Rožlapa tiek uzskatīta par vecāko aktīvo profesionālo šaha treneri mūsu valstī, tādēļ gan Latvijas, gan Rīgas Šaha federācijas novēl viņai tikpat stipru veselību, tikpat stiprus nervus, kas darbā ar jauno paaudzi nav mazsvarīgi, un tikpat neizsīkstošu interesi par šahu un enerģiju kā līdz šim.

Pats turnīrs (balvu fonds – 380 eiro) aizritēja pēc Šveices sistēmas 9 kārtās ar apdomas laiku 5 minūtes partijai plus 3 sekundes par gājienu. Par uzvarētāju likumsakarīgi kļuva galvenais favorīts GM Aleksejs Širovs (2645), kurš reizē bija arī turnīra direktors. Viņš uzvarēja visās partijās. Nākamās vietas Arsens Bataševs (2098) - 7 punkti, FM Matīss Mustaps (2247) – 6,5, FM Egons Lavendelis (2170) – 6,5, CM Aleksandrs Jazdanovs (1960) – 6, FM Vitālijs Ļevčenkovs (1995) – 6.

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com, bet balvu saņēmēji – šeit.

Foto no facebook.com.
Foto no facebook.com.
Foto no facebook.com.
Foto no facebook.com.
Foto no facebook.com.