Sākas cīņa par pasaules šaha čempiona titulu

26.11.2021
No labās: pretendents Jans Ņepomņaščijs un pasaules šaha čempions Magnuss Karlsens. Foto no flickr.com/photos/fide/

Piektdien, 26.novembrī, Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, izstādes "Expo 2020" ietvaros sākas mačs par pasaules šaha čempiona titulu. Pirmajā partijā ar baltajām figūrām spēlē Krievijas pārstāvis Jans Ņepomņaščijs (Nepo), ar melnajām – šī brīža pasaules šaha čempions Magnuss Karlsens (Norvēģija).

Mačā būs 14 klasiskā šaha partijas, un par pasaules čempionu kļūs tas spēlētājs, kurš pirmais iegūs 7,5 punktus. Klasiskā šaha partija var ilgt pat septiņas stundas, jo pirmajiem 40 gājieniem spēlētājiem tiks dotas katram pa 2 stundām, tad vēl stunda katram uz 20 gājieniem, un no 61. gājiena vēl papildus 15 minūtes līdz partijas beigām ar 30 sekunžu papildinājumu pēc katra izdarītā gājiena. Papildus titulam uzvarētājs saņems 1,2 miljonus eiro, bet zaudētājam tiks 800 tūkstoši.

14. partija paredzēta 14. decembrī, tomēr, ja mačs "pamatlaikā" beigsies neizšķirti, tad šahisti "sitīs pendeles". Tas nozīmē, ka vienas dienas laikā tiks izspēlētas ātrā šaha un blica partijas, lai noskaidrotu uzvarētāju.

Magnuss Karlsens ir pasaules čempions kopš 2013.gada, un jau ir aizvadījis četrus mačus par čempiona titulu, visus uzvarot, vai, precīzāk sakot, nezaudējot nevienu. Pēdējos divos mačos 2016. un 2018. gadā rezultāts klasiskajā šahā bija neizšķirts, un čempiona tituls izšķīrās taibreikā, kad uzvara tika gūtu ātrā šaha partiju mačā. Pēdējo klasiskā šaha partiju mačā par pasaules čempiona titulu Karlsens ir uzvarējis tālajā 2016.gadā pret Sergeju Karjakinu.

Abu lielmeistaru savstarpējais rezultāts ir 4–1 par labu Nepo, tāpēc mačs varētu būt interesants, un, iespējams, Karlsens atradīs motivāciju cīnīties rezultatīvāk nekā līdz šim. Tiesa, divas no Nepo uzvarām pret Karlsenu ir no viņu bērnības laika turnīriem. Šobrīd Nepo pasaules šaha rangā atrodas 5. vietā, un daudzi ar nepacietību gaida nevis šo maču, bet nākamo, kurā cer redzēt Rīgas "Grand Swiss" turnīra uzvarētāju Alirezu Firuzdžu, kurš pasaules "dzīvaja" rangā jau pakāpies uz 2. vietu.

Mača oficiālā mājaslapa: fideworldchampionship.com

Andris Tihomirovs, "Diena"