Pazudusī jaka un Zigurda Lankas uzvara

22.11.2021

48 šahisti pagājušo sestdien ieradās Vecrīgā, "Pullman" viesnīcā, pārbaudīja savus kvadrātkodus un sēdās pie kvadrātainajiem šaha lauciņiem. Par godu novembra svētkiem tika aizvadīts Novembra svētku šaha rapida turnīrs.

Lielmeistars Zigurds Lanka līdz 4. kārtai spēlēja ar 100% rezultātu, visus apspēlējot. Tomēr 5. kārtā viņš satikās ar Vitāliju Ļevčenkovu, vēl vienu grāmatas "Latvijas šahistu jaunrade" (1980) varoni. Šī bija vienīgā partija turnīrā, kuru Baldones leilmeistaram nācās zaudēt.  

Pēc 5. kārtas dalībnieki devās pusdienu pārtraukumā, bet ne visi. Vienai no dalībniecēm bija pazudusi jaka! Izrādījās, ka viens cits dalībnieks kļūdas pēc bija to uzvilcis un devies prom.

Pusdienu pārtraukums iekavējās arī pie turnīra 3. galdiņa spēlējošajiem spēlētājiem. Tur Kristapam Kretainim nācās parādīt, ka viņš ar laidni un zirgu spēj ielikt matu vientuļam karali. Tas viņam izdevās. Interesanti, ka tieši pie 3. galdiņa pēc divām kārtām vēl vienam Kristapam, šoreiz Krustkalnam, nācās pierādīt to pašu. Tikai šoreiz viss beidzās ar patu. Iespējams, šāda sagadīšanās bija saistīta ar to, ka blakus trešajam galdiņam bija novietota liela zirga figūra. Zirgi daudzviet rotā "Pullman" viesnīcas interjeru.

Sestās kārtas laikā pārsteigumi turpinājās, un chess-results nebija pieejami rezultāti par turnīra stāvokli. Līdz ar to ārpasaulē valdīja neziņa, kurš tad ir vadībā turnīrā? Vai turnīrs nav pēkšņi atcelts? Tomēr viss beidzās laimīgi, un turnīru uzvarēja Zigurds Lanka.

1. Lanka Zigurds 7,5 no 9
2. Bataševs Arsens 7 punkti
3. Smorodinskis Igors 6,5 punkti


Visi rezultāti: chess-results.com

Labākie dalībnieki saņēma naudas balvas, kā arī balvas no "Raiskumietis", "Brain Games" un Pesto.lv
Visi balvu saņēmēji.

Andris Tihomirovs

Turnīra kopskats.
Viena pozīcija noslēgumam. Epizode no partijas Lanka – Ļevčenkovs. Gājiens baltajiem. Vai varat atrast vienkāršāko uzvaras plānu?