Rīgā sācies "FIDE Chess.com Grand Swiss" turnīrs

27.10.2021
Foto no flickr.com/photos/fide (Mark Livshitz, Anna Shtourman)

Otrdien Rīgā, Hanzas peronā, klātesot Starptautiskās šaha federācijas (FIDE) prezidentam Arkādijam Dvorkovičam, rīkotājdirektorei Danai Reizniecei-Ozolai un Latvijas Šaha federācijas prezidentam Mārim Krakopam, tika atklāts "FIDE Chess.com Grand Swiss" turnīrs.

Ievērojot stingrus drošības pasākumus, arī neesot skatītājiem, no šodienas 158 pasaules labākie šahisti Rīgā izspēlēs 11 klasiskā šaha partijas (vienas partijas ilgums var būt līdz pat septiņām stundām), nosakot, kuri varēs kvalificēties tālākajām cīņām par pasaules šaha čempiona titulu. Rīgā notiekošais turnīrs pulcējis pasaules labākos šahistus, tai skaitā pasaules šī brīža vicečempionu Fabiano Karuanu no ASV, lielmeistarus Levonu Aronianu, Alirezu Firoudžu (Francija), Maksimu Vašjē Lagravu (Francija) un daudzus citus.

"FIDE ir daļa no olimpiskās kustības, tamdēļ mēs veiksim desmit dopinga testus turnīra laikā. Bet ir zināms, ka šahā lielāka problēma par dopingu ir negodīgas spēles risks. Tāpēc mēs nodrošināsim godīgas spēles apstākļus, pārbaudot spēlētājus un viņu spēli,” preses konferencē minēja FIDE prezidents Arkādijs Dvorkovičs.

Latviju turnīrā pārstāvēs lielmeistari Arturs Neikšāns, Ņikita Meškovs, Normunds Miezis, Laura Rogule, kā arī Latvijas vicečempione Madara Golsta, kura turnīra dalībniekiem pievienojās pēdējā brīdī, jo daži no uzaicinātājiem spēlētājiem uz Rīgu neieradās. Sacīkstēs piedalīsies arī Spāniju pārstāvošais, un Rīgā dzīvojošais Aleksejs Širovs (2000. gada pasaules vicečempions FIDE versijā).

Lai ievērotu drošības pasākumus, saistībā ar "Covid-19", visi dalībnieki, tai skaitā Latvijas pārstāvji, visu turnīra laiku dzīvos viesnīcā kopā ar citiem spēlētājiem. Dalībnieki drīkstēs uzturēties tikai turnīra norises vietā un viesnīcā, jebkāds kontakts ar cilvēkiem ārpus turnīra tiks ierobežots līdz minimumam. Dalībniekiem un personām, kuriem turnīra zonā būs atļauts atrasties, tiks veikti regulāri "Covid-19" testi.

Latvijas valdība, lemjot par mājsēdes ieviešanu, deva atļauju Latvijā notikt noteiktiem starptautiskiem sporta pasākumiem, paredzot, ka tiks ievēroti stingri epidemioloģiskie noteikumi, nodrošinot turnīra norisi iespējami drošos apstākļos turnīra dalībniekiem un sabiedrībai kopumā.

Partijas sāksies pulksten 14 pēc Latvijas laika, un tām var sekot https://grandswiss.fide.com/ vietnē. Turnīrs noslēgsies 7. novembrī, informē pasākuma pārstāvis Andris Tihomirovs.

Oficiālā turnīra mājaslapa: grandswiss.fide.com