Olaines Šaha svētkiem – piektais gads!

24.08.2021
Foto: Miervaldis Šteinbergs.

Olaines Šaha svētku tradīcija bikli aizsākās 2016. gada novembrī ar turnīru bērniem iesācējiem, togad pulcējot 44 spēlēt gribētājus no visas Latvijas un open turnīru visiem interesentiem.

Vairāki no tā gada iesācējiem nu spēlēja A turnīrā jau kā meistarkandidāts, 1. vai 2. sporta klases šahisti (Emīls Jānis Mieriņš, Melānija Luīze Jansone, Ostins Pavlovs u.c.), savukārt Naomi Maklakova šogad kļuvusi par Eiropas Savienības čempioni U-12 vecuma grupā. Viņu piemērs lai ir kā stimuls visiem, kas tikai sāk savas šaha gaitas, – ko var sasniegt ar nopietnu darbu, cīņassparu un  mīlestību uz šahu!

Šī gada Olaines bērnu Šaha svētki Olaines āra slidotavā, ievērojot valstī noteikto kārtību pandēmijas laikā,  pulcēja 151 dalībnieku, bet nākamajā dienā open turnīrā vēl 58 kopumā no piecām valstīm. Bērni un jaunieši spēlēja trīs dažāda stipruma turnīros, tā līdzsvarojot savstarpējo konkurenci, visos tika aizvadītas astoņas kārtas ar laika kontroli 11 + 4.

Stiprākajā, A turnīrā, savu meistarību demonstrēja 59 dalībnieki ar II un I sporta klasi un viens meistarkandidāts, pārstāvot visas vecuma grupas, sākot jau ar U-8, un, salīdzinot ar pēdējo pirmspandēmijas turnīru 2019. gada novembrī, tas bija spēcīgāks. Reitinga līderim, olainietim, Rīgas Šaha skolas audzēknim Emīlam Jānim Mieriņam gandrīz izdevās absolūti izcils starts, ja ne klupiens pēdējā kārtā pār 3. vietas ieguvēju arī no Rīgas Šaha skolas Alekseju Adamoviču, taču tas netraucēja par puspunktu apsteigt II vietas ieguvēju Mariju Kuzņecovu. Marija, gluži kā savā pēdējā Olaines turnīrā pirms pandēmijas, ieguva sudraba medaļu, taču šoreiz ar jau 6.5 punktiem. Tikpat arī Aleksejam, tikai nedaudz sliktāki papildrādītāji. Labākās meitenes kauss aizceļoja uz Daugavpili kopā ar Sofju Vasiļjevu (6 punkti, kas pirmspandēmijas turnīrā bija pietiekami 2. vietai), otrā labākā meitene arī ar 6 punktiem – Melānija Luīze Jansone (interesanti, ka arī tālajā 2016. gadā Melānija Luīze kopvērtējumā ar 6 punktiem ieņēma 6. vietu, tad gan kā iesācēja!), bet trešā labākā starp meitenēm – Lauma Mieriņa (5 punkti). Savukārt labākais no Olaines sporta centra – Daniils Aleksejevs (5.5 punkti). Tāpat tika noskaidroti arī labākie dalībnieki trīs vecuma grupās. Visi augstākminētie tika apbalvoti ar iespaidīgiem kausiem, medaļām, diplomiem un varēja izvēlēties sev tīkamāko balvu no plašā balvu klāsta un  – visi arī atkal spēlēs šahu Olainē jau no 23. augusta, kad līdz 27. augustam te cīnīsies Latvijas jauniešu čempionāta finālā.

Par sacensību spraigajām cīņām liecina arī statistika – no visām A turnīra astoņās kārtās aizvadītajām 232  spēlēm tikai 23 tika noslēgtas ar miera līgumu!

A turnīra rezultāti: http://chess-results.com.

B turnīrs jau ierasti pulcēja visvairāk šaha entuziastu – IV un III sporta klašu grupā startēja 70  dalībnieki, un šī turnīra specifika bija tā, ka te jau bija bērni, kas vēl nekad nebija spēlējuši klātienē, jo savu IV (vai pat III) sporta klasi bija izpildījuši interneta turnīros, un C turnīrs gandrīz visiem bija pirmais mūžā! Neskatoties uz to, viss noritēja pārsteidzoši organizēti un labi, dalībnieki centās ievērot visus tiesnešu norādījumus gan uz spēļu galdiņiem, gan ārpus tiem (kārdinājums paskraidīt pa plašo āra slidotavu un pārbaudīt tās akustiku reizēm gan bija visai liels!) un skaidri parādīja, ka arī viņi ir patiesi izslāpuši pēc īstām sacensībām. Noslēguma tabulu īpaši patīkami uzlūkot bija  kuldīdzniekiem – pirmajā četriniekā trīs pārstāvji no Kurzemes skaistās pilsētas, kaut cīņas līdz pat pēdējai kārtā ritēja ļoti spraigi. Pirmais ar 7 punktiem un kā vienīgais starp A un B turnīru dalībniekiem, kurš nezaudēja nevienu partiju, – Banjamins Eduards Pupiņš, otrajā vietā atstājot novadnieku Gustavu Blindu (6.5 punkti). Trešajā vietā ar 6 punktiem rīdziniece Valērija Ločmele, kas vēl pēc 6. kārtas bija pirmajā vietā. Starp meitenēm, uzvarot pēdējās četras partijas pēc kārtas un pārliecinoši izpildot III sporta klasi, labākā olainiete Justīne Elza Grāvere (arī 6 punkti), otra labākā – limbažniece Marta Groma (5 punkti), bet trešā Polīna Kuzņecova no Vecumniekiem (5 punkti). Labākais olainietis – Kalvis Apinis.

B turnīra rezultāti: http://chess-results.com.

C turnīrā spēlēja 22 iesācēji, no kuriem jaunākais dzimis vien 2017. gadā! Šī turnīra dalībnieki, neskatoties uz savu ļoti jauno vecumu, patīkami pārsteidza ar spēju ātri noorientēties notiekošajā, neskatoties uz to, ka vecāki nedrīkstēja atrasties slidotavas teritorijā (vien kādi pirms kārtējās spēles uz mirkli iesteidzās, lai jaunajiem šahistiem palīdzētu saprast, kur jāsēž). Bija aizkustinoši skatīties, cik nopietni viņi uztvēra visu notiekoši, cik ļoti spēja savaldīties pēc zaudējumiem, kā respektēja visus tiesnešu norādījumus un cik centīgi spēlēja! Šajā turnīrā vien trīs no visām partijām beidzās neizšķirti un interesanti, ka baltie no visām uzvarēja 35 partijas, bet melnie – 50! Tiesa, turnīra uzvarētājam Rafaelam Rendeniekam no Jūrmalas bija vienalga, ar kādām krāsām spēlēt, jo viņš vienīgais spēja pieveikt visus savus pretiniekus (U-8, 8 punkti no 8) un tuvāko sekotāju apsteidza par diviem punktiem! Otrajā vietā, izcīnot 6 punktus, rīdzinieks Ralfs Kuklis, bet trešais ar 5.5 punktiem – Leonards Bodaks. Viņi un visi, kuri ieguva 5 punktus un vairāk, arī izcīnīja IV sporta klasi. Meitenēm šajā turnīrā klājās grūtāk – labākā, Angelīna Turlā no Jēkabpils, ieguva 4.5 punktus, otra labākā -  olainiete Līva Zommere, bet trešā – Evelīna Šteinberga. Labākais no Olaines – Minh Quang Nguyen (5 punkti), kurš pēdējā kārtā apspēlēja savu divus gadus vecāko brāli.

C turnīra rezultāti: http://chess-results.com.

Nākamajā dienā open turnīram savu dalību pieteica 58 dažāda vecuma un stipruma šahisti, pat divi FIDE meistari, beigu tabula gan nedaudz pārsteidza, jo reitinga līderi tika nobīdīti lejup un visu godalgoto trijnieku ieņēma jaunatnes pārstāvji. Piedzīvojot tikai vienu zaudējumu, ar 7 punktiem pirmo vietu izcīnīja Aleksandrs Brikers (U-20, bija izlikts ar 6.numuru). Otrajā vietā, apspēlējot arī abus FIDE meistarus un par puspunktu apsteidzot tuvākos sekotājus, olainietis Emīls Jānis Mieriņš (U-16, bija izlikts ar 11. numuru), bet trešais – Arsens Bataševs (U-20). Labākā starp sievietēm – Līga Ungure (5 punkti), bet labākais olainietis – Jāzeps Vaičuks.

Open turnīra rezultāti: http://chess-results.com.

Paldies visiem dalībniekiem un līdzjutējiem par sapratni, pielāgojoties neierastajiem apstākļiem, paldies Olaines Sporta centram par sagādāto iespēju īsā laikā operatīvi šīs sacensības noorganizēt un paldies par skaistajiem apbalvojumiem, paldies "Picu darbnīcai" par dāvanu kartēm un atbalstu!

Guna Skujiņa

 

Bērnu A turnīra laureāti. Foto: Miervaldis Šteinbergs.
Foto: Miervaldis Šteinbergs.
Open turnīra laureāti. Foto: Miervaldis Šteinbergs.
Foto: Miervaldis Šteinbergs.