10. jubilejas RTU Open notiks iepriekš noteiktajos datumos

02.07.2021

Pēdējos mēnešos šaha festivāla RTU Open organizatori ir rūpīgi sekojuši "Covid–19" pandēmijas attīstības dinamikai un noteikumiem, kas saistīti ar infekcijas izplatības ierobežošanu. Sākot no 1.jūlija Latvijā ir atļauti starptautiskie sporta pasākumi.

Tajos var piedalīties visi sportisti, izņemot bērnus līdz 10 gadu vecumam. Minētais nozīmē, ka RTU Open organizatoru komanda ar prieku paziņo, ka ir pieņemts lēmums turpināt RTU Open šaha 10. gadadienas festivāla rīkošanu iepriekš noteiktajos datumos – no 7. līdz 15. augustam. Mēs aicinām visus šaha draugus reģistrēties turnīram savlaicīgi, pirms agrās reģistrācijas termiņa beigām 24. jūlijā. Atgādinām, ka reģistrēšanās brīdī dalības maksa iekasēta netiek. Par piedalīšanās iespējām bērniem līdz 10 gadu vecumam vēlāk sekos atsevišķs paziņojums.

Organizatoru komandas mērķis ir padarīt šo turnīru pēc iespējas drošāku epidemioloģiskā ziņā, bet ar minimālām neērtībām spēlētājiem. Mēs lūgsim ikvienu dalībnieku ievērot drošības pasākumus atbilstoši noteikumiem, kuri būs spēkā turnīra laikā. Diemžēl, šobrīd nav iespējams precīzi paredzēt to, kādi noteikumi būs spēkā festivāla norises brīdī, tomēr šobrīd galvenās atziņas ir šādas. Visticamāk, festivāla viesiem ar ES digitālo "Covid–19" sertifikātu (pilnībā vakcinētie vai pārslimojušie "Covid–19" pēdējo 180 dienu laikā) nebūs papildu prasību. Pārējiem dalībniekiem, kuri ieceļos no augsta un īpaši augsta riska līmeņa valstīm, būs nepieciešami negatīvi "Covid–19" testi. Varētu būt nepieciešams veikt līdz pat trim testiem (pirms ceļojuma, iebraucot Latvijā un festivāla vidū), ja nesekos būtiskas izmaiņas epidemioloģiskajā situācijā un, līdz ar to, arī noteikumos. Labā ziņa ir tāda, ka laboratorija, kurā būs iespējams veikt testu, atrodas vien 100 metru attālumā no RTU Open norises vietas. Uzsveram, ka dalībnieku atbildība ir veikt nepieciešamos testus un dokumentāli to apliecināt festivāla organizatoriem. Šobrīd nav pilnas skaidrības par to, vai ES pilsoņiem būs nepieciešams veikt šādas pārbaudes.

Vēl viena no papildu prasībām nosaka to, ka visiem cilvēkiem, kuri apmeklē festivāla norises vietu, jābūt akreditētiem. Tas nozīmē, ka šogad pasākuma norises vietā skatītāji nedrīkstēs atrasties. Festivāla organizatori tuvākajā laikā izstrādās akreditēšanas sistēmu un publicēs visu ar to saistīto informāciju. Dalībnieki un to pavadošās personas, kuri ieradīsies uz festivālu no valstīm ārpus EEZ, pirms ceļošanas savu akreditāciju saņems elektroniski. Saskaņā ar šī brīža noteikumiem, akreditētie starptautisko sporta sacensību dalībniekiem pēc ierašanās Latvijā nebūs jāievēro pašizolācija. Tomēr šiem dalībniekiem būs nepieciešams regulāri novērot savu veselības stāvokli turnīra laikā, kā arī uz viņiem tiks attiecināti ierobežojumi apmeklēt citas sabiedriskās vietas un izmantot sabiedrisko transportu.

Visbeidzot, vēlamies vērts uzmanību uz to, ka situācija ar "Covid–19" izplatību Latvijā un visā pasaulē kopumā mainās strauji un neparedzami, kas ietekmē ar infekcijas izplatības ierobežošanu saistītos noteikumus. Lai gan organizatori uzskata, ka festivāls varēs notikt kā plānots, joprojām pastāv risks, ka festivālu nebūs iespējams sarīkot, vai arī tas nebūs pieejams vairākiem dalībniekiem no dažādām pasaules valstīm ceļošanas ierobežojumu dēļ. Līdz ar to mēs stingri iesakām veikt negarantētas rezervācijas jūsu ceļošanai un naktsmītnēm. Pasākums tiks organizēts, ja vien epidemioloģiskā situācija un noteiktie ierobežojumi neliks mums šo lēmumu mainīt. Organizatori uzņemas risku par turnīra rīkošanu, bet dalībniekiem ir jāuzņemas risks attiecībā uz saviem ceļošanas plāniem. Organizatori neuzņemas atbildību par izmaksām, kuras dalībniekiem radušās neparedzētu notikumu iespaidā, piemēram, noteikumu izmaiņu dēļ. Organizatori patur tiesības mainīt turnīru izspēles sistēmu, apvienojot vairākus turnīros, ja dalībnieku skaits būs ievērojami mazāks nekā paredzēts, kā arī samazināt balvu fondu atbilstoši nolikumā minētiem nosacījumiem.

Mēs apņemamies nepārtraukti informēt festivāla dalībniekus par izmaiņām "Covid–19" infekcijas izplatības ierobežošanas noteikumos mūsu tīmekļa vietnē un sociālajos plašsaziņas līdzekļos. Precīzs "Covid–19" protokols arī tiks publicēts tiešsaistē neilgi pirms festivāla sākuma.

Neatkarīgi no visiem ārējiem faktoriem, mūsu komanda darīs visu iespējamo, lai šogad nodrošinātu drošus šaha svētkus! Šīs noteikti ir aizraujošas ziņas mums (un, cerams, arī jums) un mēs nevaram vien sagaidīt, kad satiksim jūs Rīgā, RTU Open 10. gadadienā!

Egons Lavendelis, festivāla direktors