Sāremā šaha festivālā Neikšānam otrā vieta rapidā

07.06.2021
Arturs Neikšāns saņem balvu no festivāla organizatora Urmasa Randmā. Foto no facebook.com

Nedēļas nogalē Kuresārē (Igaunija) aizvadīts otrais Sāremā šaha festivāls ar visai prāvu balvu fondu, kurš bija viens no plašākajiem klātienes šaha pasākumiem Eiropā šogad pēc "Covid–19" ierobežojumu mīkstināšanas. Spēlētāji pie galdiņiem varēja sēsties bez maskām.

Viesnīcā "Meri SPA Hotel" ieradās ļoti spēcīgs dalībnieku sastāvs, blica un rapida turnīros pulcējot pa 80 šahistu no desmit Eiropas valstīm, arī daudzus lielmeistarus. Latviju pārstāvēja lielmeistari Arturs Neikšāns, Ņikita Meškovs, Toms Kantāns, Normunds Miezis, FM Iļja Sermjonovs, FM Maksims Golubovskis, WFM Linda Krūmiņa, kā arī Jurijs Agafonovs un Aleksandrs Žarovs.

Piekdienas pēcpusdienā notika 13 kārtu blica turnīrs ar apdomas laiku 3 minūtes partijai plus 2 sekundes par gājienu. Ar 10,5 punktiem par uzvarētāju kļuva GM Sergejs Tivjakovs (Nīderlade, 2670). No Latvijas spēlētājiem labākais ar 9 punktiem bija Toms Kantāns (2415), kurš noslēdza labāko sešinieku. Pa 8,5 punktiem ieguva Neikšāns (2586), Meškovs (2498) un Golubovskis (2159), kuriem attiecīgi astotā, desmitā un vienpadsmitā vieta. Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com.

13 kārtas tika izspēlētas arī festivāla galvenajā turnīrā – rapidā, kura apdomas laiks bija 15+3. Nezaudējot ne partiju, par uzvarētāju ar 10 punktiem kļuva Latvijas šaha audzēknis, Vācijas lielmeistars Daniels Frīdmans (2603). Jāpiemin, ka viņš kļuva arī par pirmā festivāla uzvarētāju. Tikai puspunktu no Frīdmana atpalika un otrajā vietā ierindojās Arturs Neikšāns (2554) – astoņas uzvaras, trīs neizšķirti un divi zaudējumi, no kuriem viens pret nākamo čempionu.

Labāko desmitnieku ar 8,5 punktiem noslēdza nākamie divi sekmīgājie Latvijas sportisti – Normunds Miezis (2437) un Toms Kantāns (2463). Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com.

Festivāls tika organizāts, ievērojot visas epidemioloģiskās drošības prasības. Vairums no dalībniekiem bija vakcinēti, kādam bija nepieciešams veikt arī "Covid-19" testu. Daudzi no spēlētājiem klātienes šahu nebija spēlējuši vairāk nekā pusgadu – līdz pat deviņiem, desmit mēnešiem, kopš pagājušās vasaras beigām. Tādēļ prakses tūkuma dēļ bija arī daudzas partijas, it sevišķi sākumā, ar visai negaidītiem iznākumiem un pārsteidzošiem gājieniem. To spēlētāji uztvēra normāli un priecājās par iespēju tikties, komunicēt un cīnīties klātienē.

Foto no facebook.com
Foto no facebook.com
Foto no facebook.com
Foto no facebook.com
Foto no facebook.com