Krakops, Mieriņs un Bekasovs – spēcīgākie šahisti skolēnu vidū

18.05.2021
Rihars Bekasovs.

Sestdien, 15.maijā, aizvadīts Latvijas Skolu skolēnu šaha olimpiādes Lielais fināls, kurā sacentās 128 dalībnieki no 78 Latvijas mācību iestādēm. Līdzīgi kā iepriekš aizvadītie olimpiādes atlases un reģionālie posmi, fināls norisinājās tiešsaistes platformā lichess.org trīs vecuma grupās.

Sākumskolas skolēnu sacensībās ļoti pārliecinošu sniegumu turnīra ievadā demonstrēja Latvijas jauniešu šaha līderi – 2020. gada čempions vecuma grupā U-8 Nikolajs Platonovs (J.G.Herdera Rīgas Griziņkalna vidusskola, 2.b klase) un U-10 vicečempions Martijs Krakops (Tilžas vidusskola, 4. klase), izcīnot pa četrām uzvarām pirmajās četrās kārtās. Līdz ar to piektajā kārtā līderiem bija jāaizvada savstarpējā spēle. Spēlējot ar baltām figūrām, Nikolajs uzspieda Martijam pozicionālā rakstura spēli, kur lielākā uzmanība bija pievērsta manevrēšanai. Pēc vairākām nomaiņām, Martijam bija izdevies pozīciju izlīdzināt, turklāt šķita, ka melno pozīcija nākotnē var kļūt perspektīvāka, tomēr šajā brīdī Martijs, vēloties nospēlēt aktīvi, pieļāva kļūdu, kura ļāva Nikolajam aktivizēt savas figūras. Kā rezultātā, lai nepieļautu sava karaļa apdraudēšana, Martijam nācās samierināties ar dāmu nomaiņu un galotni bez bandinieka. Vēlāk, iegūstot vēl vienu bandinieku, Nikolajs meistarīgi un aukstasinīgi līdz sev vēlamajam rezultātam noveda torņu galotni. Šī uzvara ļāva Nikolajam izvirzīties vienpersoniskā vadībā, savukārt par viņa tuvāko sekotāju kļuva Jegors Andrusevičs no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas – liceja 2. klases, kurš turnīru iesāka ar neizšķirtu, bet turpinājumā izcīnīja četras uzvaras, tādā veidā atpaliekot no Nikolaja tikai par puspunktu.

Līderu savstarpējā spēlē savu uzvaru sēriju izdevās pagarināt tieši Jegoram, kurš uzbrūkošā manierē sagādāja Nikolajam pirmo zaudējumu turnīrā. Tomēr, pateicoties Martija Krakopa pūlēm, Jegora atrašanās turnīra tabulas galvgalī ir bijusi ļoti īsa – Martijs izmantoja Jegora pieļautās kļūdas un kopā ar Nikolaju atgriezās turnīra vadībā. Tā šo spēlētāju trio, Nikolajs un Martijs kā līderi, bet Jegors kā sekotājs, turpināja savu uzvaras gājienu, īsti nevienam citam spēlētājam neļaujot iesaistīties cīņā par godalgām. Vietu sadalījumu izšķīra pēdējā kārta, kurā Martijam un Jegoram izdevās izcīnīt svarīgas uzvaras, bet Nikolajs cieta bezierunu zaudējumu pret Viktoru Yovanoviču (Rīgas 75. vidusskola, 4.a klase), kurš šo partiju aizvadīja ļoti augstā līmenī. Līdz ar to, par turnīra uzvarētāju kļuva Martijs Krakops, kuram tikai viens zaudējums un 8 punkti no 9 iespējamajiem. Otrajā vietā ar puspunkta deficītu ierindojās Jegors Andrusevičs, savukārt Nikolajam Platonovam nācās samierināties ar virtuālo bronzas medaļu.

5. – 9. klašu grupā bezkompromisa cīņā par godalgām iesaistījās krietni lielāks dalībnieku skaits. Turnīru veiksmīgi iesāka vairāki potenciālie līderi, tomēr pēc piecām nospēlētām kārtām tabulas galvgalī vienpersoniski un samērā negaidīti atradās Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas – liceja piektklasnieks Raimonds Jakubsevičus, kurš piektajā kārtā sagādāja zaudējumu turnīra reitingfavorītam Emīlam Jānim Mieriņam no Olaines 1. vidusskolas. Tomēr jau nākamajā kārtā notika līdera maiņa, Rīgas Franču licejs 5. klases skolēnam Miķelim Vingrim savstarpējā spēlē pārspējot Raimondu un izvirzoties vadībā. Miķelis savu vadību spēja saglabāt arī pēc nākamās kārtas, pēc uzvaras pār Raimondu dalot punktu uz pusēm spēlē ar jau pieminēto Emīlu Jāni Mieriņu. Cenšoties nostiprināties vadībā, astotās kārtas spēlē Miķelis devās agresīvā uzbrukumā, atstājot savu karali centrā. Brīdī, kad balto pārsvars jau likās nospiedošs, veiksmīgu pretuzbrukumu īstenoja Maksims Aminovs no Rīgas Purvciema vidusskolas 9.d klases, noupurējot kvalitāti un atradot vienīgo gājienu cīņas turpināšanai. Jau pēc dažiem gājieniem Miķelim nācās atzīt savu sakāvi, ļaujot turnīra kopvērtējuma vadībā pirms pēdējās kārtas ar 6.5 punktiem izvirzīties sava pāridarītāja Maksima un reitingfavorīta Emīla Jāņa duetam.

Šim duetam ar puspunkta deficītu sekoja spēlētāju kvartets, kuru veidoja bijušie turnīra līderi Miķelis un Raimonds, kā arī Arsenijs Savičevs (Rīgas Purvciema vidusskola, 6. klase) un Ivans Mjatežs (Rīgas Valsts 2. ģimnāzija, 8. klase). Lai gan visi iepriekšminētie dalībnieki teorētiski vēl varēja izcīnīt pirmo vietu, pēdējā kārtā lielākā uzmanība bija pievērsta tieši līderu savstarpējai cīņai. Ar melniem agresīvi izspēlējot atklātni, par savām ambīcijām uz čempiona titulu skaidri lika noprast Emīls Jānis. Viņa izrādītais spiediens rezultējās materiālā pārsvarā – 24. gājienā Emīls ieguva bandinieku, būdams arī krietni labākā pozīcijā pēc laika, viņam tajā brīdi vēl esot 3 minūtēm un 32 sekundēm, bet Maksimam – vien 12 sekundēm. Tomēr šajā spēlē Emīla cīņassparu aizēnoja Maksima gribasspēks un pacietība. Pateicoties 5 sekunžu pielikšanai, Maksimam izdevās ne tikai nezaudēt uz laika, bet arī līdzvērtīgi turpināt spēli, fantastiskā veidā panākot neizšķirti.

Šāds iznākums turnīra uzvarētāju pulkam ļāva pievienoties Arsenijam Savičevam un Ivanam Mjatežam, kuri pēdējā kārtā pārspēja attiecīgi Miķeli Vingri un Raimondu Jakubseviču. Tādejādi turnīra galvgalī ar 7 punktiem no 9 iespējamiem atradās četri spēlētāji, līdz ar to uzvarētājs tika noskaidrots pateicoties papildrādītājiem. Vislabākie papildrādītāji izrādījās Emīlam Jānim Mieriņam, kuram pirmā vieta un čempiona tituls. Pārējās medaļas savā rīcība ieguva Rīgas Purvciema vidusskolas audzēkņi Arsenijs Savičevs un Maksims Aminovs, ārpus goda pjedestāla paliekot Ivanam Mjatežam.

10. – 12. klašu grupā piedaloties 26 dalībniekiem, konkurence nav bijusi tik spraiga. Pēc otrās kārtas turnīrā bija jau tikai seši līderi, pēc trešās – trīs, savukārt pēc ceturtās kārtas rezultātiem vadībā atradās jau tikai divi dalībnieki – Rihards Bekasovs (Rīgas 25. vidusskola, 12. klase) un Tomass Kristiāns Šterns (RTU Inženierzinātņu vidusskola, 10. klase). Piektajā kārtā, līderu savstarpējā spēlē, pēc vairākām nomaiņām, iniciatīva un pozicionāls pārsvars pārgāja pie ar melnām figūrām spēlējošā Riharda, kuram izdevās izveidot vairākus vājumus pretinieka nometnē.

Neizturot Riharda spiedienu, Tomass devās pārgalvīgā uzbrukumā, atstājot savu karali bez aizsardzības. Šī uzbrukuma rezultātā Tomasam izdevās izvilināt Riharda karali galdiņa centrā, tomēr pretēji standartiem, melno karalis centrā šoreiz bija ļoti labi aizsargāts, un, īstenojot zibenīgu pretuzbrukumu, Rihards pēc dažiem gājieniem pieņēma Tomasa kapitulāciju. Turnīra turpinājumā Rihards svinēja vēl vienu uzvaru, savukārt pēdējās divas spēles, būdams krietnā atrāviena no tuvākiem sekotājiem, noslēdza ar mierizlīgumu, tādā veidā ar 8 punktiem no 9 iespējamiem garantējot sev pirmo vietu.

Pēc zaudējuma Rihardam, Tomass arī nākamajā partijā piedzīvoja sagrāvi, tomēr turpinājumā viņš spēja pārtraukt šo neveiksmju sēriju, turnīru noslēdzot ar trīs uzvarām pēc kārtas un otro vietu. Ja cīņā par pirmajām divām vietām turnīra kopvērtējumā nav bijusi sevišķi liela intriga, tad trešās vietas izspēles scenārijs to pilnībā kompensēja. Tā arī nespējot nevienam dalībniekam vienpersoniski ierindoties trešajā vietā, pa 6 punktiem izcīnīja uzreiz četri spēlētāji – Glebs Leonovs (Liepājas 7. vidusskola, 10. klase), Marks Mucenieks (Rīgas Tehniskā koledža, 2. kurss), Grigorijs Morozļi (Rīgas 13. vidusskola, 11.a klase) un Kristaps Reinis Strods (Rīgas 64. vidusskola, 10. klase). Papildrādītāji ierindoja šos spēlētājus tieši šādā secībā, līdz ar to pēdējā brīvā goda pjedestāla pakāpiena kāpa tieši Glebs Leonovs.

Organizatori izsaka lielu pateicību dalībniekiem par godīgās spēles principu ievērošanu. Rūpīgi pārbaudot lielu daļu nospēlēto partiju, netika konstatēts neviens krāpšanās gadījums. Tuvāko dienu laikā organizatori sazināsies ar uzvarētājiem un vienosies par visērtāko balvu nodošanas veidu.

Atgādinām, ka Latvijas Skolu skolēnu fināls meitenēm norisināsies šo sestdien, 22.maijā, pulksten 11.30.

Toms Kalniņš

Emīls Jānis Mieriņš.
Martijs Krakops.