Klovāna festivāla galvenajā turnīrā uzvar Daniels Frīdmans

30.04.2021
Daniels Frīdmans.

Noslēdzies pirmais lielmeistara un trenera Jāņa Klovāna šaha festivāls, kas interneta platformā Lichess.org aizritēja no 20. līdz 27.aprīlim. Sešos turnīros kopumā piedalījās 164 dalībnieki no deviņām pasaules valstīm. Balvu fonds visam festivālam bija 1500 eiro.

Festivāla kulminācija bija A turnīrs, kurā iesaistījās 53 šahisti, no kuriem desmit bija lielmeistari. Neizpalika arī spēlētāji ar tituliem IM, WGM, FM, WIM un WFM.

Deviņu kārtu rapidā ar laika kontroli 5 minūtes partijai plus 3 sekundes par gājienu ar 8 punktiem par čempionu kļuva Latvijas šaha audzēknis, lielmeistars Daniels Frīdmans (Vācija). Viņa izdevās šo turnīru aizvadīt bez zaudējumiem – septiņas uzvaras un divi neizšķirti. Astoņās cīņās savus pretiniekus pieveica GM Kirils Stupaks (Baltkrievija), taču zaudējums Frīdmanam viņu ierindoja otrajā vietā, kaut arī punktu skaits bija vienāds.

Nākamie četri dalībnieki izcīnīja pa 6,5 punktiem un ierindojās no trešās līdz sestajai vietai. Tie bija (vietu secībā): IM Oļegs Vastruhins (Krievija), GM Igors Kovaļenko (Latvija), GM Aleksejs Širovs (Spānija) un GM Aleksandrs Šabalovs (ASV).

Sekmīgākā no dāmām bija lielmeistare Aleksandra Maļcevskaja (Krievija).

Dalībnieki, rezultāti, ieņemtās vietas un partijas: lichess.org/swiss/6mhDpalH

27.aprīļa vakarā paralēli notikošajā B turnīrā labākais bija Mariušs Bubnis no Lietuvas.

Iepriekš festivāla ietvaros tika aizvadīti trīs jauniešu un viens senioru turnīrs. U-12 zēniem uzvarēja Artjoms Tolmačevs, bet meitenēm - Marija Kuzņecova. Kopīgā vecuma grupas U-14 turnīrā pirmais bija Arsēnijs Šturmans (Krievija), savukārt apvienotajā senioru turnīrā uzvarēja Aivars Laizāns.

Summējot visas sešas sacensības, tika pasniegtas 39 (!) balvas. Kāds tika pat pie vairākām. Viss laureātu saraksts apskatāms šeit.

Klovāna šaha festivāls sākotnēji tika ieplānots klātienē pērnā gada oktobrī, taču epidemioloģiskās situācijas dēļ to nācās pārcelt.