Latvijas jauniešu komandai desmitā vietā respektablā turnīrā

06.04.2021
Georgijs Germanovs. Foto no facebook.com/sahsirmode

Latvijas jauniešu komanda sešu spēlētāju sastāvā izcīnīja augsto 10.vietu Azerbaidžānas organizātajā trīs dienu ilgajā tiešsaistes turnīrā "Nizami Ganjavi – 880", kurā piedalījās 24 komandas no 22 pasaules valstīm.

Turnīrs tika rīkots par godu Azerbaidžānas nacionālā dzejnieka Nizami Gandžavi 880 dzimšanas dienai. Katrā komandā bija pa trim U-17 un U-13 vecuma grupas spēlētāji. Platformā Tornelo.com tika aizvadītas deviņas kārtas ar apdomas laiku 10 minūtes partijai plus 5 sekundes par gājienu.

Pēc vidējā starta reitinga mūsu vienība bija 18.vietā, tomēr noslēgumā ar četrām komandu uzvarām, diviem neizšķirtiem un trīs zaudējumiem Latvijas ieņēma augsto desmito vietu. Uzvarēja Irāna, aiz kuras palika Turcija un Krievija.

Latvijas jauniešu komandas sastāvs un iegūtie punkti:
1.galdiņš U-17 zēniem Emīls Jānis Mieriņš – 2 punkti
2.galdiņš U-17 zēniem Jevgēnijas Sprinģis – 2 punkti
3.galdiņš U-13 zēniem Georgijs Germanovs – 7 punkti
4.galdiņš U-13 zēniem (mums meitene) Naomi Maklakova – 4,5 punkti
5.galdiņš U-17 meitenēm (mums meitene U-14) Agnesa Stepania Teravetisjana – 7 punkti
6.galdiņš U-13 meitenēm Melānija Luīze Jansone – 4,5 punkti

Visi dalībnieki, komandas un rezultāti apskatāmi chess-results.com, savukārt partijas pieejamas tornelo.com.

Par turnīra gaitu feisbuka lapā "Šahs ir modē" stāsta mūsu vienības kapteine, Rīgas Šaha skolas trenere Nellija Maklakova.

Pirmā diena
1.kārtā tiekamies ar stipro Kubas komandu. izdodas labs sākums, gūstam pirmo komandas punktu par neizšķirtu mačā (3:3)
2.kārtā tiekamies ar Slovākijas izlasi, un izdodas uzvarēt savstarpējo maču ar 3,5:2,5, gūstam nākamos divus komandas punktus
3.kārtā tiekamies ar laukuma saimniekiem Azerbadžānas pirmo komandu, kura ļoti pārliecinoši apspēlē mūsu pirmos četrus galdiņus, savukārt, mūsu 5.galdiņš Agnesa Stepania Teravetisjana un 6.galdiņš Melānija Luīze Jansone pieveic Azerbaidžānas meitenes. Maču zaudējam ar 4:2, taču ne bez pretestības.
Otrā diena
4.kārtā tiekamies ar Baltijas kaimiņiem Igaunijas izlasi, kur savstarpējā cīņa norit punkts punktā rezultātā maču noslēdzam 3:3, neizšķirts.
5.kārtā tiekamies ar Brazīlijas izlasi, kura mūs apspēlē ar 4:2.
Dažādu tehnisku iemeslu dēļ notiek kavēšanās un organizatori 6.kārtu pārceļ uz nākamo dienu.
Trešā diena
6.kārtā tiekamies ar Meksikas izlasi. Spēļu laikā šahistiskā veiksme klejo teju visu mūsu komandas biedru partijās, saņemam auksto dušu, gūstot zaudējumu ar 1:5! Trešā diena noteikti ir sagurums, bet ir jāsaņemās.
7.kārtā tiekamies ar ceturto Azerbaidžānas valsts komandu, kurai līdz šim nav nevienas uzvaras. Tomēr mūsu mačs aizrit smagi, bijām tuvu zaudējumam, bet veiksme ir mūsu pusē, un gūstam knapu uzvaru ar 3,5:2,5. Spēki izsīkst?!
8.kārtā tiekamies ar Apvienoto Arābu Emirātu komandu, kurai uz spēli nepieslēdzas trīs dalībnieku un vēl divus uzvaram, gūstot pārliecinošu uzvaru 5:1. Jauks atspēriens pirms pēdējās kārtas. Latvijas izlase pakāpusies uz 13. vietu.
9.kārtā tiekamies ar samērā stipro Čehijas izlasi, ar kuru vēl nedēļu atpakaļ sacentāmies online šaha mačā starp šaha skolām 31:31. Laika nav vairs domāt, vai izloze bija veiksmīga, vai varēja dabūt labāku vai vēl stiprāku pretinieku. Jaunieši izdaru visu kā māk, apspēlē Čehijas izlasi ar 4:2 un iekļūstam 10.vietā.
Mūsu izlasē vislabāko rezultātus uzrādīja 3.galdiņš U-13 zēniem Georgijas Germanovs 1.vieta iegūti 7 punkti un 5.galdiņš U-17 meitenēm Agnesa Stepania Ter-avetisjana dalot 1.–3.vietu, pēc papildus rādītājiem 3.vieta, izcīnīti 7 punkti.
Paldies mūsu jauniešiem par cīņu, par organizētību.Bija patiess prieks un lepnums jūs pieteikt un atbalstīt.