Noslēdzies pirmais Latvijas čempionāta astotdaļfināls. Nākamais posms – martā

23.02.2021
Latvijas čempionāta astotdaļfināls ir pirmais posms ceļā uz valsts čempiona titulu.

No 15. līdz 21.februārim interneta šaha platformā Lichess.org notika Latvijas jaunlaiku šaha vēsturē pirmais valsts vīriešu čempionāta astotdaļfināls, kurā startēja ļoti liels interesentu pulks – 72, pārsvarā jaunieši.

Nedēļas laikā spēlētāji (ar reitingu līdz 1500) katru dienu aizvadīja vienu kārtu ar apdomas laiku 40 minūtes partijai plus 15 sekundes par gājienu.

Par uzvarētāju ar 6,5 punktiem kļuva vecuma grupas U-12 pārstāvis Raimonds Jakubsēvičs (klasiskais reitings – 1381). Viņš 7 partijās ieguva 6,5 punktus. Pa 6 punktiem iekrāja un attiecīgi nākamās vietas ieņēma Eduards Vuškāns (1288), Romāns Tolmačevs (1211) un Jegors Andrusevičs. Ar 5,5 punktiem labāko sešinieku noslēdza Emīls Šteiners (1292) un Aleksandrs Vasiļkovs (1407). Sekmīgākā no daiļā dzimuma pārstāvēm bija Sofja Vasiļjeva (1311) – 17.vieta ar 4,5 punktiem.

Partijas apskatāmas lichess.org/swiss/TH2C4FN2, bet visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas pieejamas chess-results.com.

Tā kā interese par šo tunīru no dalībnieku puses bija ļoti liela, organizatori pieņēma lēmumu, ka ceturtdaļfinālā iekļūs 22 labākie spēlētāji (4,5 punkti un vairāk), plus Melānija Luīze Jansone (1389) kā trešā labākā no meitenēm.

Ceturtdaļfināls notiks no 25.marta līdz 2.aprīlim, arī internetā, arī plaformā Lichess.org, ar to pašu apdomas laiku, taču deviņās kārtās. Tajā aicināti pieteikties spēlētāji ar reitingu no 1501 līdz 1900 punktiem. Pieteikšamās līdz 24.martam. Detalizēta informācija atrodas nolikumā.

Svarīgi atzimēt, ka astotdaļfinālu, kā teikts iepriekš, sāka 72 dalībnieki, bet pabeidza par diviem mazāk. Patriku Plūmiņu Lichess.org diskvalificēja pēc ceturtās kārtas. Laurim Lazovskim (1109) izdevās pabeigt visas partijas un noslēgumā atrasties 1.vietā, tomēr uz aizdoma pamata par krāpšanos turnīra Krāpšanās novēršanas komisija anulēja viņa punktu bagāžu un piesprieda zaudējumus visās partijās.

Viņi abi arī uz trim mēnešiem diskvalificēti no Latvijas šaha federācijas rīkotajiem turnīriem internetā.

Atkal nākas atgādināt visiem turnīra dalībniekiem, ka, iesaistoties sacensībās, jāievēro godīgas spēles principi. Spēlētājiem jāņem vērā, ka pastiprināti tiek pārbaudīti gan laureāti un vadošie spēlētāji, gan dalībnieki pēc nejaušas izvēlēs principa, gan pati platforma Lichess.org seko līdzi, kas notiek datoros un partijās