Par Rīgas Vasaras šaha festivāla pirmo uzvarētāju kļūst Vladimirs Svešņikovs

21.06.2020
Festivālā kopumā tika pasniegti 34 (!) kausi.

Svētdien, 21.jūnijā, par jaunā starptautiskā festivāla Rīgas Šaha vasara klasiskā turnīra pirmo uzvarētāju kļuva starptautiskais meistars no Latvijas, galvenais reitingfavorīts Vladimirs Svešņikovs (2422).

Viņš deviņās kārtās ieguva 7 punktus, izcīnot sešas uzvaras, divas reizes cīnoties neizšķirti un vienu reizi zaudējot. Otro un trešo vietu arī izcīnīja mūsu valstu sportisti, un arī ar 7 punktiem, taču sliktākiem papildrādītājiem – attiecīgi IM Rolands Bērziņš (2375) un FM Matīss Mustaps (2370).

Turnīra gaita bija intrigas pilna. Pēc 7.kārtas septiņiem vadošajiem šahistiem bija pa 5,5 punktiem, bet vēl septiņi atpalika par puspunktu. Viņi visi reāli varēja pretendēt ne tikai uz vietām uz pjedestāla, bet pat uz uzvaru visā turnīrā.

Pēdējā kārtā pirmo trīs galdiņu partijas beidzās neizšķirti, un, pārējiem spēlējot, vēl ilgi nebija skaidrs, kuram būs labāki papildrādītāji, līdz arī arī pirmā vieta. Tikai 129.gājienā (!) noslēdzoties pašai pēdējai partijai, kurā FM Edgars Stepiņš (2277) centās realizēt zirga pārsvaru un apspēlēt FM Nikolaju Katišonoku (2101), pilnīgi droši kļuva skaidrs, ka turnīrā uzvarējis Svešņikovs.

Pēc varenā kausa saņemšanas viņš atzina, ka ir ļoti priecīgs, ka kļuvis par vēsturē pirmo Rīgas Šaha vasaras festivāla klasiskā turnīra uzvarētāju. Ar melnajām figūrām 9.kārtā slēdzot miera līgumu ar Matīsu Mustapu, domājis, ka finišēs otrajā vietā, taču galu galā sanāca pirmā. Un ne bez zināmas veiksmes palīdzības, jo 5.kārtā Deniss Andrijaškins (1850) pilnīgi uzvarētā pozīcijā mūsu spēlētājam nolika pa sitienam dāmu. Tā droša zaudējuma vietā Svešņikovs izcīnīja uzvaru.

Kopumā čempions ļoti atzinīgi novērtēja jauno turnīru, gan organizatoriskā un sportiskā ziņā. Pats viņš šobrīd paralēli ir pievērsies metamo kauliņu šaham (dice chess), un ir šī sporta veida Latvijas federācijas vadītājs. Iespējams, augustā, notiks pirmais Latvijas čempionāts.

Atgādināsim, ka kopumā klasiskajā turnīrā, kas sākās pirmdien, 15.jūnijā, piedalījās 79 spēlētāji no piecām. valstīm, bet balvu fonds bija 2110 eiro.

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com, bet balvu saņēmēji – šeit.

Spēlētāju sastāva ziņā vēl interesantāks bija blics, kas norisinājās pēc klasiskā turnīra apbalvošanas ceremonijas. Piedalījās 80 šahisti, arī divi lielmeistari – Aleksejs Širovs (Spānija, 2631) un Jevgēņijs Svešņikovs (Krievija, 2377). Valstis bija septiņas: Latvija, Lietuva, Igaunija, Krievija, Vācija, Nīderlande un Spānija. Arī mūsu republika tika pārstāvēta no malu malām, sākot no Liepājas, beidzot ar Daugavpili.

Vienpadsmit kārtās ar apdomas laiku 3+2 nevienam cerības neatstāja galvenais favorīts Aleksejs Širovs, kuram turnīra gaitā tikai un vienīgi uzvaras.

Pa 8 punktiem ieguva un turpmākās vietas ieņēma attiecīgi Jevgēņijs Svešņikovs (Krievija, 2377), Iļja Semjonovs (2200), Kirils Čukavins (Igaunija, 2307) un Aleksandrs Jazdanovs (2083).

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com, bet balvu saņēmēji – šeit.

Festivāla noslēgumā tā direktore un galvenā iniciatore Jana Jazdanova pateicās šahistiem piedalīšanos, un, kas ir vēl svarīgāk, apstiprināja ka festivāls notiks arī nākamgad. Pēc mācību gada beigām, jūnija sākumā. Nav šaubu, ka tas būs vēl kuplāks un varenāks.