"Pullman" viesnīcas atklātajā čempionātā uzvar Ņikita Meškovs

02.03.2020

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 28. februārī un 1. martā, Vecrīgas viesnīcā "Pullman Riga Old Town" norisinājās 3. starptautiskais šaha turnīrs ātrajā šahā un blicā, pulcējot spēcīgus šahistus no vienpadsmit valstīm.

Sestdien, kad norisinājās ātrā šaha turnīrs (apdomas laiks katram spēlētājam uz partiju 10 minūtes un papildus 5 sekundes katram gājienam), piedalījās 147 dalībnieki no 9 valstīm. Cīņas izvērtās nopietnas, jo dalībnieku vidū bija vairāki starptautiskie meistari un 6 lielmeistari. No zināmākajiem dalībniekiem var minēt lielmeistarus Edvīnu Ķeņģi (astoņkārtējs Latvijas čempions), Rīgā dzimušo Aleksandru Šabalovu (trīskārtējais ASV čempions) un leģendāro Jevgēniju Svešņikovu (Krievija). Turnīrā piedalījās arī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, stiprinot savas stratēģiskās iemaņas.

Pēc rapida turnīra noslēguma, un uzvarētāju apbalvošanas sadarbībā ar turnīra atbalstītāju "Prāta Spēles” tika rīkota pirmā šaha viktorīna, kurā varēja piedalīties jebkurš dalībnieks. Atbildot uz 30 āķīgiem jautājumiem, par viktorīnas uzvarētāju kļuva Konstantīns Gudovskis, kurš balvā saņēma viktorīnas čempiona kausu!

Ātrā šaha turnīra uzvarētājs tika noteikts turnīra pēdējā partijā, kad Ņikita Meškovs (Latvija) sacentās ar Jevgēniju Svešņikovu. Cīņa beidzās ar diviem karaļiem uz galdiņa, kas nozīmē, ka nevienai no pusēm vairs nebija iespēju cīnīties par uzvaru partijā un tika fiksēts neizšķirts. Šāds iznākums bija pietiekams, lai ar 7,5 punktiem no 9 Meškovs pirmo reizi kļūtu par "Pullman Riga Old Town" viesnīcas ātrā šaha čempionu.

Svētdienā šahisti izspēlēja vēl vienu čempionātu ar ātrāku apdomas laiku, brīžiem fotoaparātiem nespējot skaidri fiksēt spēlētāju ātrās roku kustības. Katram šahistam vienai partijai tika dotas 4 minūtes un papildus 2 sekundes par katru gājienu. Turnīrā, piedaloties 104 dalībniekiem no 10 valstīm, atkal izdevās triumfēt mūsu lielmeistaram Ņikitam Meškovam, kurš 11 partijās guva 9 uzvaras, vienreiz zaudēja un vienu reizi vienojās par neizškirtu.

Plānots, ka ceturtais "Pullman" šaha turnīrs turnīrs notiks 2021.gada 27. un 28.februārī, un tajā var piedalīties jebkurš šaha spēles cienītājs.

Rapida turnīrs:
1. vieta: Ņikita Meškovs (LAT) 7,5 punkti no 9
2. vieta: Jevgēnijs Svešņikovs (RUS) 7,5 punkti no 9
3. vieta: Maksims Lugovskojs (RUS) 7 punkti no 9
Labākā dāmu konkurencē: Ilze Bērziņa (LAT) 6 punkti no 9

Blica turnīrs:
1. vieta: Ņikita Meškovs (LAT) 9,5 punkti no 11
2. vieta: Kirills Stupaks (BLR) 8,5 punkti no 11
3. vieta: Maksims Lugovskojs (RUS) 8,5 punkti no 11
Labākā dāmu konkurencē: Ilze Bērziņa (LAT) 8 punkti no 11

Visi turnīra rezultāti: chess-results.com

Visi balvu saņēmēji: Rapid A, Rapid B, Blitz

Turnīra mājaslapa: www.facebook.com/RigaChess

Andris Tihomirovs