Olaines Šaha svētku popularitāte aizvien pieaug

25.11.2019

Olaines Šaha svētku organizatoru komandas trīs gadu rūpīgais darbs nesis paliekošus rezultātus – pastāvēšanas ceturtajā gadā pat bez jebkādas reklāmas jau novembra sākumā 150 kopējās vietas uz trīs dažāda stipruma bērnu turnīriem 23. novembrī tika aizpildītas nedaudzās dienās, daudzus gribētājus atstājot ārpus saraksta.

Kaut arī Olaines Sporta centra lielā zāle varētu uzņemt arī daudz lielāku šahistu skaitu, vismaz tuvākajos gados dalībnieku kopskaits netiks palielināts, lai neciestu turnīra kvalitāte un būtu iespējams nodrošināt kārtību un klusumu, kas bērnu turnīros bieži vien ir organizatoru sarežģītākais un nereti pat neizpildāmais uzdevums.

I un II sporta klašu A turnīrā par iespēju pirmajiem izvēlēties no ļoti lielā balvu klāsta astoņās kārtās sacentās 42 šahisti no Rīgas, Kuldīgas, Jelgavas, Jaunmārupes, Olaines, Jūrmalas un viens dalībnieks arī no Maskavas. Pirmās četras vietas ieņēma reitinga favorīti, tikai nedaudz jauktā secībā. Ar 6,5 punktiem kā pirmā finišēja treneres Vijas Rožlapas audzēkne Melānija Luīze Jansone (U-12), kas vienīgo zaudējumu piedzīvoja 6. kārtā pret otrās vietas ieguvēju Mariju Kuzņecovu (U-10). Melānija, starp citu, ir arī uzskatāma par šo sacensību veterāni, jo viņa piedalījusies jau pirmajos Olaines Šaha svētkos tālajā 2016.gadā! Otrās vietas ieguvēja Marija, tāpat kā trešais labākais – kuldīdznieks Raivo Šteinbergs (U-14), – nezaudēja nevienu partiju, bet četrās partijās noslēdza miera līgumus. Kā pirmās no balvām uzvarētāji izvēlējās lielo un mazo šaha pulksteni, kas ir jau tradicionāla un loģiska uzvarētāju izvēle.

Pirmajā sešiniekā vēl divas vietas aizņēma meitenes – augstajā ceturtajā vietā ar 5,5 punktiem rīdziniece Naomi Maklakova (U-10), kas saņēma kausu kā labākā meitene. Naomi, tāpat kā Melānija, šahistiski ir augusi kopā ar Olaines turnīru, vēl pēc pusgada pievienojās arī Marija, meiteņu paveiktais šajos gados ir visaugstākās uzslavas vērts!  Arī limbažniecei Elzai Puķītei (U-10) 5,5 punkti (Elza bija otra labākā meiteņu konkurencē), kurai izdevās izcils "garais" finišs – 4,5 punkti pēdējās piecās kārtās! Starp abām vienaudzēm ierindojās ģimnāzists no Jelgavas – Rolfs Meiliņš (U-14), kurš ļoti strauji kāpinājis savu meistarību. No olainiešiem labākais Daniils Aleksejevs (U-10) ar pieciem punktiem, bet trešā labākā meiteņu konkurencē bija kuldīdzniece Ance Reiha (4.5 punkti, U14).

A turnīra rezultāti chess-results.com.

B turnīrs jau ierasti bijis ar vislielāko dalībnieku skaitu – šoreiz 74 jaunie šahisti ar III un IV sporta klasi azartiski centās noskaidrot labākos šajā stipruma grupā. Interesanti, ka finiša rezultāti ļoti atšķīrās no starta saraksta, kur dalībnieki tiek sarindoti reitinga secībā, piemēram, turnīra pārliecinošais uzvarētājs (tikai divi neizšķirti), kuldīdznieks Hugo Teodors Pupiņš (7 punkti, U-12) startēja kā 37., otrās vietas ieguvēja no Daugavpils, Milāna Gaiļevska, sāka cīņas kā 23. (ieguva 6,5 punktus), bet ceturtais labākais – Marks Koršakovs (U14, labākais olainietis, 6,5 punkti) – kā 19. Vienīgi bronzas medaļas ieguvējs no Jūrmalas Mihails Pučinskis (U-10) līdz beigām noturēja savu trešo starta pozīciju, arī izcīnot 6,5 punktus. Jāatzīmē, ka Milāna pārstāvēja jaunāko vecuma grupu – U-8, tāpat arī līderis līdz 7. kārtai – ciemiņš no Kauņas Augustas Alionis, kurš bija jau ieguvis sešus punktus no sešiem, kad piedzīvoja divus zaudējumus pēc kārtas. Tas viņu nobīdīja uz piekto vietu. Turnīra beigās bija ļoti patīkami no lietuviešiem saņemt neviltotus atzinības vārdus par turnīra augsto organizācijas līmeni, viņi arī piebilda, ka lietuvieši varētu no mums daudz mācīties!

Starp meitenēm ar sešām uzvarām labākā olainiete Marija Vaičuka (U-10), otra labākā – Dafne Maklakova (U-8, 5 punkti), kas tikai pirms nedēļas izpildīja sen kāroto III sporta klasi, bet trešā – arī olainiete Nikola Daniela Liepiņa (U-10) ar 4,5 punktiem.

B turnīra rezultāti chess-results.com.

Vismazākais kā dalībnieku skaita, tā vecuma ziņā bija C turnīrs, kurā spēlēja 32 iesācēji. Daudziem no viņiem šīs bija pirmās šaha sacensības mūžā. Tiesa, starp tiem, kas tikko sāk iepazīt šahu, bija gan sešgadnieki, gan ģimnāzisti no Jelgavas un, protams, ģimnāzisti arī turnīru novinnēja, bet par to taču ir tikai jāpriecājas, ka skolēni ģimnāzijas vecumā beidzot ir attapušies, ka šahs ir viena ļoti laba lieta, kas dzīvē steidzami jāapgūst! Un kādi gan ieguvēji ir tie, kam šī saprašana ir jau no bērnudārza vecuma un tik daudzi gadi vēl priekšā, lai kāpinātu savu meistarību!

Daudzie Jelgavas ģimnāzisti, protams, pamatīgi "izkāvās" savā starpā un stiprākais šoreiz bija Markuss Pietkūns (U-14), ar nelielu pārsvaru papildrādītājos apsteidzot Jāni Pilku (U-14). Abiem puišiem 7 punkti, kas ir par punktu vairāk kā trešās vietas ieguvējam Robertam Dreijeram (U-14). Starp meitenēm labākā – rīdziniece Magda Lote Auziņa (4,5 punkti, U-14), tikpat punktu jelgavniecei, bet vēl ne tuvu ne ģimnāzistei Evai Dorbei (U8), par puspunktu mazāk ģimnāzistei no Jelgavas Arinai Azarevičai. Labākā no Olaines – Marika Voiskoviča (4 punkti, U-8).

C turnīra rezultāti chess-results.com.

Pēc turnīra organizatoru komanda (gluži kā to parasti dara pēc olimpiskajām spēlēm!) atzina, ka šis turnīrs ir bijis objektīvi labākais no līdzšinējiem – dalībnieki bija pat ļoti disciplinēti, vien daži, kas bija pieteikušies, tā arī nepaziņoja par savu neierašanos. Pirmās četras kārtas līdz pusdienām visār tika aizvadītas gandrīz ideālā klusumā, ņemot vērā dalībnieku sastāvu un daudzumu, pēc tam protams, nogurums jau darīja savu. Arī neiespējamie gājieni bija normas robežās, nebija skaļu pārdzīvojumu par zaudējumiem vai citu starpagadījumu, par ko visiem liels paldies! Organizatoru vārdā arī liels paldies vecākiem un līdzjutējiem par atbalstu un palīdzību kārtības nodrošināšanā, kam ir milzīga nozīme!

Paldies Olaines Sporta centram par skaistajiem kausiem, medaļām, dzeramo ūdeni un našķiem, bet Olaines Domei par karamelēm, kas lieti noderēja, lai nomierinātu satrauktos prātus.

Kārtējie svētki aizvadīti, jāsāk gatavoties Olaines Šaha pavasarim! Uz tikšanos maijā!

Guna Skujiņa

Svētdien, 24.novembrī, tika aizvadīti divi turnīri visiem spēlētgribētājiem, ne tikai bērniem. A turnīrā, kurā varēja piedalīties šahisti ar reitingu virs 1800, uzvarēja IM Vladimirs Svešņikovs (2500), bet B turnīrā (līdz 1800) labākais bija Mihails Lapkis (1699).

Rezultāti pieejami chess-results.com, bet balvu saņēmēji apskatāmi šeit: A, B