Edvīns Ķeņģis un Matīss Mustaps uzvar Cēsīs

27.10.2019
Turnīra organizators Andris Tihomirovs (no kreisās) kopā ar lielmeistaru Edvīnu Ķeņģi.

Cēsīs noslēdzies pilsētas atklātais ātrā un blica šaha čempionāts, kas tika aizvadīts nedēļas nogalē. Ātrā šaha turnīrā 84 spēlētāji aizvadīja 9 kārtas ar laika kontroli 10 minūtes uz partiju plus 5 sekundes par gājienu. Blica turnīrā ar laika kontroli 4+2 piedalījās 48 spēlētāji.

Sestdien, 26.oktobrī, piedaloties 3 liemeistariem un dalībniekiem no Latvijas, Krievijas, Vācijas un Lietuvas, tika aizvadīts ātrā šaha (rapida) čempionāts.

Tajā pēc vairāku stundu cīņas par uzvarētāju kļuva astoņkārtējais Latvijas čempions, liemeistars no Cēsīm Edvīns Ķeņģis. Starptautiskais meistars Vladimirs Svešņikovs izcīnija 2. vietu, savukārt FIDE meistars Matīss Mustaps ieguva 3. godalgu. Turnīra uzvarētājs tika izlemts pēdējās partijās.  Pirmo trīs vietu iegūvēji ieguva pa 7,5 punktiem, tādēļ uzvarētājs tika noteikts pēc papildus koeficienta.

Turnīrā ar spēcīgo dalībniekku sastāvu teicamu spēli un rezultātus uzrādīja Miķelis Vingris un Nellija Maklakova. Vingris bija labākais spēlētājs U-18 kategorijā, izcīnot 5,5 punktus un 20. vietu. Maklakova bija labākā dāmu konkurencē, iegūstot 5,5 punktus un 17. vietu turnīra kopvērtējumā.

Piemiņas balvu, piemiņas kausu, saņēma cēsinieki, brāļi Brauni – Alekss un Matiass, kuram tas bija pirmais šaha turnīrs dzīvē.

Dienu vēlāk, svētdien, 27.oktobrī tika aizvadīts blica čempionāts, kurā ar fenomenālu rezultātu, 11 punktiem no 11 iespējamajiem uzvarēja, FIDE meistars Matīss Mustaps. Viņš uzvaru turnīrā nodrošināja jau kārtu pirms turnīra noslēguma. Mustapa reitinga performance turnīrā bija 2829. Ar šādu blica reitingu Mustaps būtu pasaules blica rangā apsteidzis pašu Magnusu Karlsenu. 2.vietu izcīnija meistarkandidāts no Lietuvas Darius Babrauskas ar 8,5 punktiem, 3.vietu nacionālais meistars Igors Smorodinskis ar 8,5 punktiem.

Labākie spēlētāji tika apbalvoti ar kausiem, naudas balvām un balvām no labumu darītavas "Raiskumietis".

Visi dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatās chess-results.com.

Andris Tihomirovs

 

Andris Tihomirovs ar FIDE meistaru Edvīnu Ķeņģi.