Veifaņā jaunieši paveikuši jau pusi no pasaules čempionāta

26.08.2019

Būs jau nedēļa kā seši Latvijas šahisti, kā arī vēl treneri un vecāki atrodas Veifaņā (Ķīnā), pa vidu starp Pekinu un Šanhaju, salīdzinoši netālu no Dzeltenās jūras, iepretim Seulai un Phenjanai. Laika starpība ar Latviju ir plus 5 stundas.

Par dzīvi tālajā Ķīnā stāsta treneris un delegācijas vadītājs Verners Putka: "Veifaņa ar saviem 9 miljoniem iedzīvotaju ir diezgan zaļa pilsēta ar upi, kas caurvij pilsētu, ar  gaisa pūķiem, kuru dzimtene tā ir, un haotisku satiksmi, kurā vietējie iedzīvotāji – uz mopēdiem, skūteriem, motocikliem, trīsriteņu tarataikām – lieliski orientējas. Latvijas delegācija dzīvo 4 zvaigžņu viesnīcā kādus kilometrus 15 no centra. Spēļu vieta atrodas vēl kādus kilometrus 15 prom no komandas naktsmītnēm. Uz spēlēm tiekam nogādāti policijas eskorta pavadībā ar 5 autobusiem – viesnīcā mīt tikai šahisti, brīvprātīgie palīgi un policisti, kuri mūs ļoti sargā.

"Qilu Wine Home Yujing Hotel" ir pasaules jauniešu čempionāta mājvieta – 5 kvadrātkilometru teritorija – ar dārziem, ūdenstilpnēm, viesnīcām, bungalo. Tiesa, pastaigas pa teritoriju nav vieglas, jo ceļš vijas kalnup un saule karsē (ap +30). Pirmajā ēkas stāvā uzturas vecāki un treneri, otrajā spēlē astoņgadīgie un desmitgadīgie, savukārt trešais stāvs atvēlēts divpadsmitgadīgajiem.

Kā tad spēlē? Pēc sešām kārtām labākie no Latvijas ar 3 punktiem ir T. Jeronovičs, R.Spiridovskis, M.Krasiļnikova. Pretinieku vidū, protams, ir daudz ķīniešu un Ķīnas izcelsmes spēlētāju, eiropiešu ir maz un pat vienmēr daudzskaitlīgajā Krievijas delegācijā ir tikai 14 dalībnieku. Pat desmitgadīgo zēnu grupā ir daudz dalībnieku, kuriem vispār nav FIDE reitinga. A. Karasevičs, kurš pārstāv Latviju šajā grupā, nevar vien sagaidīt pretinieku ar reitingu. Saņēmies ir T. Jeronovičs, kurš sāka ar trim zaudējumiem, kam nu seko jau trīs uzvaras pēc kārtas. Četras partijas bez zaudējumiem turējās M. Krasiļņikova, taču pēdējā, sestajā partijā, pretiniece viņu pieveica.  R. Spiridovskis pagaidām uzvar pēc zaudējuma un zaudē pēc uzvaras.

27.augustā turnīrā ir pirmā un vienīgā brīvdiena. Pēc tam vēl piecas kārtas.
 
Dalībnieki un rezultāti apskatāmi chess-results.com