Šaha turnīrs pirmo reizi notiks dievnamā – Viļakas Romas katoļu baznīcā

08.09.2023
Foto no facebook.com.

Par godu šahistu aizbildnei Sv. Terēzei no Avilas (jeb Lielajai Terēzei) Viļakas Romas katoļu baznīcā 15.oktobrī pulksten 13 pirmo reizi Latvijā notiks šaha turnīrs baznīcā (vismaz nav pieejama informācija par šādu precedentu).

Pirmajā un otrā gadu tūkstoša mijā šaha spēle jau bija izpelnījusies tādu popularitāti Eiropas kristīgajā sabiedrībā, ka XI gs. vidū gregorisko reformu pāvesti bija spiesti izdot disciplinārus ierobežojumus šaha spēlei garīdznieku vidū, ko pēc atgriešanās no Krusta kariem savā karaļvalstī pastiprināja Francijas karalis Luijs IX (sabiedriskā doma XIII gs. minēja, vai karali uz to nav rosinājuši zaudējumi turnīros ar arābu musulmaņu spēles partneriem Svētajā Zemē). Taču tajā pašā gadsimtā šaha galdiņš ar ērgli atrodams pāvesta Inocenta III ģerbonī (pazīstam šo pāvestu kā Māras Zemes titula apstiprinātāju mūsu senajai Līvzemei). Ar Renesansi četrus gadsimtus pastāvējušie ierobežojumi mazinājās, Avilas Terēze šaha terminoloģiju izmantoja garīgajā padomdošanā, turklāt atklājas, ka vesela rinda Jauno laiku pāvestu bijuši šaha spēles cienītāji, tai skaitā Jānis Pāvils II, taču no visiem talantīgākie bijuši Klements XII un Leons XIII.

Šaha turnīrs ieplānots bez reitinga aprēķina un tā mērķis ir popularizēt šahu Latgalē. Tuvākajā laikā būs pieejams arī nolikums.

Aleksandrs Vasiļkovs

Faktoloģiskais materiāls: Dr. hist. eccl., LU Teoloģijas fakultātes docents Andris Priede