RTU Open festivāla ietvaros gaidāma plaša programma

22.07.2023

Pēc divām nedēļām Rīgā gaidāms Ziemeļeiropā lielākais šaha notikumu, nu jau 12.reizi norisinoties starptautiskajam šaha festivālam "Riga Technical University Open 2023" jeb RTU Open. Festivāla programmā šahistiem jau tradicionāli tiek piedāvāti vairāki turnīri, no kuriem ikviens interesents var atrast sev piemērotāko.

Programmā iekļautas arī vairākas paralēlās aktivitātes, informē festivāla organizatori.

Festivāla pirmajā dienā (5.augustā) ir paredzēts atklāšanas blica turnīrs, kuram nākamajā dienā sekos rapida turnīrs. Abi turnīri ir atklāti, kas nozīmē, ka tajos nav ierobežojuma pēc reitinga, dzimuma vai vecuma, līdz ar to šajos turnīros var piedalīties ikkatrs šahists, kuram ir piešķirts FIDE ID numurs. Svētdien (6.augustā), paralēli rapida turnīram, notiks arī trīs vietējās klasifikācijas turnīri. Tie ir paredzēti šahistiem bez sporta klases šahā, kā arī 4. un 3. sporta klašu īpašniekiem.

Pēc nedēļās nogalē aizvadītiem turnīriem, pirmdien (7.augustā) sāksies festivāla galvenais klasiskā šaha turnīrs – lielmeistaru jeb "A" turnīrs, kurā piedalīsies vairāk nekā 160 šaha spēlētāji no vairak nekā 20 valstīm. Kopumā nedēļas laikā tiks aizvadīti 5 klasiskā šaha turnīri ar dažādu laika kontroli un dažāda līmeņa spēlētājiem. Sīkāka informācija par tiem ir pieejama festivāla nolikumā, savukārt pieteikties tiem ir iespējams aizpildot reģistrācijas formu.

Trešdien (9.augustā) notiks "Dice Chess" jeb metamo kauliņu šaha turnīrs, kurā aicināti piedalīties visi gribētāji, neatkarīgi no vecuma un meistarības līmeņa. "Dice Chess" turnīrā paredzētas arī naudas balvas, kopējam balvu fondam sastādot 400 EUR. Tiks apbalvotas pirmās septiņas vietas kopvērtējumā, labākā dāma, labākais seniors (S-50), pieci labākie spēlētāji U-18 kategorijā, kā arī iespējamas mantu un pārsteiguma balvas. Detalizēta informācija par turnīru ir pieejama nolikumā. Dalība sacensībās ir bez maksas un tām var pieteikties elektroniski, rakstot uz alberts.cimins@inbox.lv vai pie galvenā tiesneša turnīra dienā.

Piektdienas vakarā (11.augustā) fesitvāla dalībnieki un tā viesi ir aicināti uz tradicionālo RTU Open festivāla banketu. Baudot uzkodas, dzērienus un piektdienas vakara nesteidzīgumu, dalībniekiem būs iespēja neformālā gaisotnē iepazīt citus festivāla dalībniekus, kā arī aprunāties ar turnīrā spēlējošiem lielmeistariem. Banketa norises vieta ir Rīgas Tehniskās universitātes konferenču zāle (Āzenes iela 6), kur no 11. stāva terases paveras vienreizējs skats uz vecpilsētu, Daugavu un Rīgas ostu. Pieteikties banketam būs iespējams informācijas centrā festivāla norises laikā.

Savukārt sestdiena (12.augusts) solās būt pasākumiem bagātākā RTU Open festivāla diena. Jau pulksten 10.00 no rīta tiks dots starts bridža turnīram "RTU Open", kas vienlaicīgi ir arī Latvijas tūres 3. posms sporta bridžā. Pieteikšanās un spēlēšana sacensībās ir pa pāriem un turnīrs sastāv no divām sesijām: 1.sesijas sākums pulksten 10.00, 2.sesijas sākums pulksten 15.00. Turnīrā gaidāma 30 līdz 40 pāru dalība. Reģistrēties pasākumam nepieciešams līdz 10.augustam Latvijas Bridža federācijas tīmekļa vietnē http://lvbridge.lv/. Tur pat ir iespējams izpētīt arī turnīra nolikumu.

Tajā pašā dienā Rīgas visiem būs iespēja doties ekskursijā pa Mihaila Tāla mīļākām vietām Rīgā. Ekskursiju vadīs vēsturnieks un šaha entuziasts Andris Tihomirovs, kurš lūko jau tuvākajā laikā pabeigt savu grāmatu par 8. pasaules čempionu. Ekskursijas laikā dalībnieki uzzinās, kur tieši Tāls sāka mācīties šahu un kuras vietas Rīgā bija tās, kuras viņam patika visvairāk. Ekskursija notiks angļu valodā. Ekskursijas sākums pie Rīgas pils pulksten 11.30.

Savukārt pulksten 12.00 Ķīpsalas izstāžu hallē Latvijas Šaha federācijas organizēs eksāmenu nacionālās kategorijas tiesneša pretendentiem. Dalībnieku sagaida kā teorētiskie jautājumi, tā arī praktiskā daļa, kurā būs nepieciešams demonstrēt savas iemaņas darbā ar izlozes veikšanas programmu Swiss Manager. Lai veiksmīgi sagatavotos eksāmenam, pretendentiem būtu jāatkārto FIDE šaha spēles noteikumi un jāiepazīstās ar Swiss Manager rokasgrāmatu. Dalība eksāmenā ir bez maksas, pieteikšanās pa e-pastu info@sahafederacija.lv.

Festivāls noslēgsies 13.augustā ar vērienīgu blica turnīru, kura sākums paredzēts uzreiz pēc klasiskā šaha turnīru noslēguma ceremonijas.

RTU Open tīmekļa vietne: https://rtuopen.lv/
E-pasts: chess@rtu.lv