Širovs kļūst par Baldones turnīru ceturto dubultuzvarētāju

10.07.2023
No kreisās: sacensību namatēvs Zigurds Lanka un abu turnīru uzvarētājs Aleksejs Širovs.

Nedēļas nogalē Baldones vidusskolā aizvadīts jau septītais Baldones šaha čempionāts ātrajā šahā un ātrspēlē, kas paralēli bija veltīts arī šaha trenerim Zigurdam Pigitam (1923–1989). Abos turnīros labākais bija Rīgas lielmeistars no Spānijas Aleksejs Širovs.

Sestdien atklāšanas ceremonijā turnīra dalībnieki ar klusuma brīdi pieminēja memoriāla iniciatores Ņinas Serbinas-Lankas dēla nāvi – Dima kā Ukrainas kara ārsts 49 gadu vecumā krita pērn artilērijas apšaudē Bahmutas rajonā, evakuējot ievainotos karavīrus no kaujaslauka. Seškārtējais valsts čempions amerikāņu futbolā pameta mūsu pasauli neuzvarēts – viņa Kijevas komanda joprojām ir čempionu godā, jo kara dēļ sacensības Ukrainā vairāk nenotiek un daudzi sportisti ir krituši frontē.

Pigita memoriāls tradicionāli sākās rapida turnīru, kas pulcēja 87 dalībniekus no četrām valstīm. Bez mūsmāju pārstāvjiem bija arī šahisti no Spānijas, Lietuvas un Zviedrijas. Pie galdiņiem varēja redzēt arī lielmeistarus Alekseju Širovu (Spānija, 2580), Ņikitu Meškovu (2533) un Zigurdu Lanku (2346), kā arī lielmeistares Lauru Roguli (2163) un Ilzi Bērziņu (2040).

Cīņa aizritēja pēc Šveices sistēmas 8 kārtās ar apdomas laiku 10 minūtes uz visu partiju plus 5 sekundes par gājienu ar FIDE ātrā šaha reitinga aprēķinu.

Noslēgumā labākais ar 7,5 punktiem kļuva Širovs, kuram septiņas uzvaras, kā arī neizšķirts ar ceturtās vietas ieguvēju Ņikitu Meškovu. Otrais ar 6,5 punktiem finišēja Arsens Bataševs (2112), bet trešais ar 6 punktiem palika namatēvs un turnīra organizētājs Zigurds Lanka.

Kopumā 6 punktus ieguva 9 (!) dalībnieki. Bez jau pieminēta Meškova jāatzīmē arī abas mūsu lielmeistares, no kurām augtākajā pozīcijā (piektajā) ierindojās Rogule.

Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com, bet balvu saņēmi – šeit.

Kupli bija pārstāvēts arī blics – 53 šahisti. 11 kārtās ar apdomas laiku 5+3 Aleksejs Širovs (2665) iekrāja 10 punktus. Vienīgo zaudējumu viņš piedzīvoja cīņā ar Zigurdu Lanku (2326), kuram otrā vieta un 8,5 punkti. Trešā ar 8 punktiem finišēja WGM Laura Rogule (2150), bet pa 7,5 punktiem vietu secībā sekoja Emīls Jānis Mieriņš (2137), Nikolajs Krilovs (2061) un WGM Ilze Bērziņa (1938).

Visi rezultāti apskatāmi chess-results.com, bet balvu saņēmi – šeit.

Ar šo panākumu Širovs kļuva par ceturto šahistu, kas vienā nedēļas nogalē Baldonē uzvarējies abās "disciplīnās" – rapida un blicā. Viņš pievienojās Lankam, Matīsam Mustapam un Arturam Neikšānam.

Jāatzīmē, ka sestdienas rītā vienpadsmit jaunie censoņi ieradās Baldonē uz simultānspēles seansu, ko sniedza vietējais lielmeistars Lanka. Baldonietim, pat spēlējot ar baltajiem, nebūt negāja viegli – viņu lieliskā stilā pārspēja talantīgie jaunieši (U-10) Daniels Beniosovs un Krišjānis Lazars.

Baldones šaha čempionāta uzvarētāji:
(gads, rapids, blics)
2023. GM Širovs, GM Širovs
2022. GM Lanka, GM Lanka
2021. GM Meškovs, GM Frīdmans
2020. FM Mustaps, FM Mustaps
2019. FM Krustkalns, GM Lanka
2018. GM Neikšāns, GM Neikšāns
2017. FM Mustaps

Turnīrus atbalstīja Ķekavas novada pašvaldības sporta aģentūra.

Foto no facebook.com.
Foto no facebook.com.
Foto no facebook.com.
Foto no facebook.com.