Skolu šaha olimpiādes atlases posms šķērsojis savu ekvatoru

05.03.2022

Trešdien, 2.martā, tika aizvadīts jau ceturtais no astoņiem paredzētiem Skolu šaha olimpiādes atlases posma turnīriem. 317 dalībnieku konkurencē 100 procentu rezultātu izvās sasniegt diviem šahistiem.

Izcīnot 7 punktus septiņās kārtās, to izdevās uzrādīt Ventspils 2. vidusskolas 8.b klases skolēnam Mihailam Proščenko (trenere Ilze Burkevica) un Danielam Beniosevam no Š. Dubnova Rīgas Ebreju vidusskolas 3. klases (treneris Aivars Raudive).

Pateicoties nedaudz labākiem papildrādītājiem, aizvadītā turnīra uzvarētāja nosaukums pienācās tieši Mihailam. Nepārspēta šajā turnīrā palika arī Lauma Mieriņa no Baldones vidusskolas 5.a klases (treneri Verners Putka un Vija Rožlapa), tomēr neizšķirts vienā no kārtām šoreiz lika viņai samierināties ar trešo vietu.

Līdz pat pēdējai kārtai iespējas uz uzvaru turnīrā saglabāja Oļegs Kaļiņins (Rīgas 10. vidusskola, 3.a klase), tomēr savstarpējā cīņā viņš atzina Mihaila Proščenko pārākumu. Sešus punktu, izņemot Oļegu, izdevās izcīnīt vēl astoņiem dalībniekiem – Marijai Labeckai (Rīgas 10. vidusskola 5.c klase), Patrikam Ivulānam (Cēsu 2. pamatskola, 2.b klase), Paulam Veitneram (Rīgas Katoļu ģimnāzija, 2. klase), Kristeram Auziņam (Rīgas Franču licejs, 5.c klase), Klimam Maslovam (Rīgas 10. vidusskola, 3.b klase), Jānim Mihaelam Matisonam (Rīgas Valsts vācu ģimnāzija, 7.a klase), Ernestam Strekalovam (Ziemeļvalstu ģimnāzija, 2.b klase) un Elizabetei Kokinai (Olaines 1. vidusskola, 9.b klase).

Pēc aizvadītā turnīra Skolu olimpiādes individuālā kopvērtējuma galvgalī būtiskas izmaiņas nav notikušas, pirmajam sešiniekam saglabājot savas pozīcijas nemainīgas. Pateicoties perfektam rezultātam šajā turnīrā, Danielam Beniosevam izdevās panākt Rīgas 10. vidusskolas 1.a klases skolēnu Ivanu Kukushkinu (treneris Aivars Raudive), abiem aktīvā esot pa 26 punktiem. Par 1,5 punktu no līderiem atpaliek Oļegs Kaļiņins, savukārt vēl par pusspunktu – Marija Labecka un Lauma Mieriņa.

Savu vietu kopvērtējumā par divām pozīcijām spēja uzlabot Kristers Auziņš (treneris Edgars Ungurs), kurš ar 23 punktiem šobrīd dala 6. – 7. vietu kopā ar Jāni Mihaelu Matisonu (treneris Semjons Galkins). Savukārt labāko desmitniekā izdevās ielauzties Paulam Veitneram (treneris Atis Bētiņš) un Danielam Danēvičam no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 8.a klases (trenere Inese Paune).

Atzīmējot līderu tuvāko sekotāju sniegumu, iespaidīgu izrāvienu veicis Patriks Ivulāns (treneris Edgars Ungurs), kuram kāpums par 13 vietām, attiecīgi no 27. vietas uz 14. vietu. Par 9 vietām savas pozīcijas rangā spējušas uzlabot divas daiļā dzimuma pārstāves – Undīne Skreitule no Limbažu novada ģimnāzijas 4.a klases (kāpums no 28. vietas uz 19. vietu) un jau pieminētā Elizabete Kokina (kāpums no 34. vietas uz 25. vietu). Aizvadītā turnīra uzvarētājam Mihailam Proščenko kāpums gan vēl iespaidīgāks – viņš spējis uzlabot savu pozīciju kopvērtējumā par 31. vietu, no 57. pozīcijas pakāpjoties uz 26.

Tomēr pat ar šādu rezultātu izrādījies pār maz, lai uzstādītu rekordu šajā rādītājā. Visstraujāko kāpumu uzrādīja Deniss Aņenkovs (Siguldas 1. pamatskola), kurš spēja savu pozīciju uzlabot 115 (!) vietām. Top 3 pēc šī rādītāja iekļuvuši arī Sergejs Fjodorovs (Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija, kāpums par 111 pozīcijām) un Eduards Kalniņš (Rīgas 49. vidusskola; kāpums par 106 vietām).

Individuālo rezultātu kopvērtējums.

Skolu komandu ieskaitē līderpozīcijā nostiprinājās Rīgas Valda Zālīša sākumskola, aizvadītā turnīra ietvaros tās skolēniem iegūstot 56 punktus un palielinot atrāvienu no Olaines 1. vidusskolas līdz 13,5 punktiem. Olaines 1. vidusskolai šajā kārtā izdevās savākt 50,5 punktus, Rīgas Valsts klasiskajai ģimnāzijai – 50, bet Jelgavas 4. sākumskolai – 49,5 punktus.

Tomēr par aizvadītā turnīra lielāko pārsteigumu parūpējās Rīgas 10. vidusskolas skolēni – viņiem kopsummā izdevās izcīnīt 81,5 punktus, kas ir jauns rekords. Iepriekš vislielāko punktu skaitu viena turnīra ietvaros bija izdevies iegūt Rīgas Valda Zālīša sākumskolai, atlases posma otrajā turnīrā izcīnot 69 punktus. Jāatzīmē, ka Rīgas 10. vidusskolas sastāvā šoreiz piedalījās krietni vairāk dalībnieku nekā iepriekš. Ja iepriekšējos turnīros šīs skolas pārstāvju ne reizi nebija vairāk par 5, tad šoreiz skolas godu aizstāvēja 21 dalībnieks.

Loģiski, ka kopvērtējuma līdere Rīgas Valda Zālīša sākumskola ieņem līderpozīciju arī Rīgas reģiona komandu vidū. Pierīgā pirmajā vietā šobrīd Mārupes Valsts ģimnāzija, Vidzemē konkurentus apsteidz Olaines 1. vidusskola, bet Zemgalē par līdera pozīciju cīnās Jelgavas 4. sākumskola un Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija, Jelgavas 4. sākumskolai šobrīd esot priekšā saviem konkurentiem. Latgalē labākā šobrīd ir Maltas vidusskola, Kurzemē – Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskola.

Skolu komandu rezultātu kopvērtējums.

Līdz atlases posma noslēgumam ir palikuši vēl četri turnīri, līdz ar to situācija kopvērtējumos var piedzīvot krasas izmaiņas. Skolēni neatkarīgi no vecuma ir aicināti piedalīties olimpiādē un palīdzēt savām skolām uzlabot vietu turnīra tabulā. Turklāt to var izdarīt vien ar pāris datorpeles klikšķiem, jo  visi atlases posma turnīri norisinās tiešsaistē, vienā no lielākajām šaha platformām https://lichess.org/.

Toms Kalniņš