Starptautiskais jauniešu festivāls "Rudaga-Kaissa" pirmo reizi iegūst FIDE atbalstu

09.07.2021

No 2021. gada 23.jūlija līdz 1.augustam Jūrmalā notiks starptautiskais jauniešu šaha festivāls "Rudaga-Kaissa 2021". Šogad pirmo reizi  to atbalsta un savā kalendārā iekļāvusi arī Starptautiskā šaha federācija (FIDE).

Bez jaunajiem Latvijas spēlētājiem dalību jau pieteikuši spēlētāji no Spānijas, Vācijas, Nīderlandes, Ganas republikas, Baltkrievijas, Ukrainas un Krievijas.
 
Starptautisko jauniešu šaha festivālu "Rudaga-Kaissa 2021" apmeklēs arī FIDE prezidents Arkādijs Dvorkovičs, kura vadītā komanda uzvarētājiem klasiskā šaha turnīrā – zēnam un meitenei sarūpējusi īpašas balvas. Viņi saņems ielūgumu uz "Šaha olimpiādi 2022" – ieejas biļeti uz šī prestižā šaha pasākuma atklāšanu Maskavā, Krievijā, kā arī apmaksātu dzīvošanu oficiālajā Olimpiādes viesnīcā. Tāpat dalībniekiem paredzētas daudzas citas vērtīgas balvas.

"Bērni, jaunieši ir noilgojušies pēc šaha turnīriem klātienē, vēlas sacensties viens ar otru, ne ar datora starpniecību, līdz ar to dalībnieku atsaucība ir ļoti laba! Priecājamies, ka vairāku gadu darbs vainagojies ar Starptautiskās Šaha federācijas augsto novērtējumu, mūsu šaha festivālu iekļaujot FIDE kalendārā. Darām visu iespējamo, lai arī šogad festivālā turnīri notiktu augstā līmenī, tajos tiesātu pieredzējuši tiesneši, meistarklasi, simultānspēli pasniegtu augstas klases šahisti, tā bērniem parādot, cik nozīmīgs ir viņu, treneru, vecāku ieguldījums ikdienas smagajā darbā, lai varētu šeit piedalīties un cīnīties par uzvarām!" gandarīta ir Starptautiskā jauniešu šaha festivāla "Rudaga-Kaissa 2021" direktore Inesa Testeļeca.

Starptautiskais jauniešu šaha festivālā "Rudaga-Kaissa 2021" var piedalīties 2001.gadā dzimuši un jaunāki FIDE ID numuru ieguvušie bērni un jaunieši. Festivāla pamatturnīros paredzēta arī FIDE reitinga apskaite.  24.–25.jūlijā notiks ātrā šaha jeb rapida turnīrs, kurā  bērni un jaunieši varēs spēlēt kādā no četrām atbilstošām vecuma grupām. 25.jūlijā vēl paredzēts simultānspēles seanss ar kādu no pieredzējušajiem šahistiem. No 26.jūlija līdz 1.augustam risināsies klasiskā šaha turnīrs, 29.jūlijā paredzēts arī ātrspēles jeb rapida turnīrs – abos netiks izdalītas atsevišķas vecuma grupas. 30. un 31.jūlijā notiks turnīrs iesācējiem un III, IV sporta klašu spēlētājiem. 1. augustā festivāla dalībniekiem paredzēta meistarklase šahā.

Starptautiskais jauniešu šaha festivāls "Rudaga-Kaissa 2021" norisināsies viesnīcā "Semarah hotel Lielupe", Jūrmalā, Bulduru pr.64/68.
Festivālu organizē un atbalsta starptautiskā organizācija "Rudaga plus", Starptautiskā Šaha federācija (FIDE), Jūrmalas pilsētas dome, Jūrmalas pilsētas Sporta serviss, Latvijas Šaha federācija, Bērnu un jauniešu izglītības iestāde Rudaga Kaissa (Rīga) un "Semarah hotel Lielupe".

Organizatoru komandā iekļauti pieredzējuši Latvijas un citu valstu šahisti, tiesneši un šaha dzīves organizatori – Dana Reizniece-Ozola (Latvija), Anastasija Sorokina (Baltkrievija) u.c.. Galvenā tiesnese būs starptautiskā tiesnese Natālija Popova (Baltkrievija), tiesnese Diāna Matisone (Latvija), turnīra direktore – Inese Testeļeca, bērnu un jauniesu interesu izglītības iestades vldes locekle.

Starptautiskais jauniešu šaha festivāls "Rudaga-Kaissa 2021" tiks organizēts stingri ievērojot "Covid-19" dēļ valstī noteiktos epidemioloģiskos drošības noteikumus, situācijai mainoties, organizatori var mainīt arī sacensību un pasākumu norisi. Tādējādi reģistrēties festivālam aicināti ne tikai tā dalībnieki, bet akreditācija jāiegūst arī treneriem, dalībnieku pavadošajām personām, tiesnešiem, organizatoriem un tehniskajiem darbiniekiem.

Jeļena Naumoviča, "Rudaga-Kaissa 2021"